De Paști, un obicei trendy

Publicat în Dilema Veche nr. 793 din 2-8 mai 2019
De Paști, un obicei trendy jpeg

● 27.04.2019, ora 23,30. Ieşim în stradă şi ne îndreptăm spre biserică. Pe drum ne salutăm cu vecini care merg în aceeaşi direcţie cu noi, doar că au un ritm diferit. Sînt îmbrăcaţi frumos şi fiecare poartă o lumînare sau o candelă, momentan neaprinsă. Se merge pe stradă, pentru că este noapte şi unii cîini latră şi se izbesc de garduri. Tot pe stradă încearcă unele maşini să ajungă cît mai aproape de biserică, deşi mai sînt doar o sută de metri pînă acolo. Tocurile mărunţesc liniştea nopţii. Un poliţist tînăr patrulează nonşalant, iar relaxarea lui sugerează că, sub nici o formă, nu se poate întîmpla nimic rău.

● 27.04.2019, ora 23,40. În faţa bisericii este lume mai puţină ca anul trecut, aproape jumătate, probabil din cauza vacanţei rezultate prin asocierea Paştilor cu Ziua Internaţională a Muncii. Prindem loc foarte în faţă şi ne salutăm cu alţi vecini. De partea cealaltă a străzii, un girofar de poliţie face cu ochiul: roşu-albastru, roşu-albastru. La balcoane sînt observatori care filmează, la fel ca jos, unde cîteva telefoane survolează mulţimea la mică înălţime. Toată lumea aşteaptă ieşirea sacerdotului şi răspîndirea Luminii. Între timp, unii dau mesaje, alţii primesc. Tonurile de apel generează o muzică în-tîmplătoare, vioaie, contemporană, lejeră, neangajată, punctată de căderea pe asfalt a capacelor de tablă ale candelelor cu parafină. O doamnă elegantă mestecă o ciungă. Scotocind cu mîna în buzunarul stîng al jachetei, descoperă o cartelă de metrou şi încearcă să distingă cîte călătorii mai are. O vîră în buzunar, apoi o scoate iar, pentru a verifica scadenţa.

Văzînd că preotul nu apare, cîţiva încep convorbiri telefonice, vesele, degajate, smart, un soi de competiţii cu interlocutorul de a folosi fraze cu cît mai puţine cuvinte: „Aşa. Și?“, „Mă bag. Cînd?“, „Merge. Ne-auzim“, „Mîine, la unu. Nu înainte.“ Rîsetele punctează isteţimea vorbitorului. Se planifică vacanţe, petreceri, chermeze şi agape.

● (27.04.2019, ora 23,45). Un freamăt străbate mulţimea din faţă, de pe treptele bisericii. Preotul cel bătrîn apare în uşă, iar oamenii întind instinctiv lumînările spre el. Are în mînă o făclie mare, împodobită cu orhidee, dar este stinsă. Cu o figură tristă, preotul vorbeşte, iar vocea sa răsună în boxele care pîrîie: „N-avem Lumină. Nu a mai apărut. A scăzut credinţa. Nu am ce să vă dau. Mergeţi în pace la casele voastre!“ Se lasă o linişte apăsătoare. Clopotele tac. Unii enoriaşi nu înţeleg mesajul, întind lumînările în continuare. Alţii îşi revin şi cer socoteală, pe un ton vehement, invocînd nesăbuinţa construirii catedralei şi limuzinele sfidătoare ale clerului. Un grup mai practic se repliază şi porneşte spre supermarket-ul non-stop, să ia lumină de acolo, că au de toate, la orice oră, bani să ai, iar ei au. Or să ia lumină şi bere. N-o să le strice un popă Paştile! Pe feţele cîtorva enoriaşi, puţini, care au simţit mesajul cu toată fiinţa lor, curg lacrimi.

● 27.04.2019, ora 23,45. Un freamăt străbate mulţimea din faţă, de pe treptele bisericii. Preotul cel bătrîn apare în uşă, iar oamenii întind instinctiv lumînările spre el.  Are în mînă o făclie mare, împodobită cu orhidee, din care împarte Lumină. Clopotele încep să cureţe oraşul. Cu ochii limpezi, aţintiţi spre oameni, preotul vorbeşte, iar vocea sa răsună sacadat în boxele care pîrîie: „Veniţi de luaţi Lumină!” Lumina se împrăştie relativ încet, pentru că micile candele sunt foarte nepractice cînd vine vorba de împărţeală. Noroc cu tradiţionaliştii care au adus lumînări. În cîteva minute, fiecare poartă cu el Lumina, iar preotul rosteşte cîntul care încapsulează credinţa creştinilor. Credincioşii cîntă şi ei, deşi mulţi tac şi se mulţumesc să privească. Telefoanele încep să sune. De fiecare dată cînd se intonează troparul, apare o modulaţie, o variaţie melodică, plină de vigoare şi dulceaţă. Pe feţele cîtorva enoriaşi, puţini, care au simţit mesajul cu toată fiinţa lor, curg lacrimi.

● 28.04.2019, ora 00,10. „Hristos a înviat! Adevărat a înviat!“

● 28.04.2019, ora 00,30. „Khristos anesti ek nekron, / Thanato thanaton patisas, / Kai tis en tis mnimasi / Zo-in kharisamenos!“, răsună, acum în greceşte, cele patru versuri, iar mulţimea observă şi începe să se rarefieze progresiv, ducînd Lumina spre casa fiecăruia, ca de obicei. „Hristos a înviat din morţi!“ se mai aude, şters, din spate, iar oamenii îşi fac cruce, continuîndu-şi drumul.

● 28.04.2019, ora 00,40. Și totuşi, ce am fi dacă Lumina nu ar mai ieşi din biserică, de Paşti? Ce ar mai rămîne din noi dacă Înviere nu ar mai fi? 

Lorin Niculae este profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București.

Foto: wikimedia commons

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.