Din culisele presei

Publicat în Dilema Veche nr. 650 din 4-10 august 2016
Din culisele presei png

În luna mai a acestui an, departamentul FreeEx al Active Watch a lansat raportul anual al monitorizării libertăţii presei din România, o monitorizare care a acoperit evenimentele petrecute în lumea presei (şi nu numai) din luna ianuarie 2015 pînă în aprilie 2016. 

Vorbind despre libertatea presei în 2016, clasamentul mondial realizat de către Reporteri fără Frontiere (RSF) ne clasează cu trei poziţii mai sus decît anul trecut, specificîndu-se însă că presa din România are încă probleme majore în ceea ce priveşte „politizarea excesivă“, metodele de finanţare şi transformarea ei în instrument de propagandă pentru „interesele proprietarului“. Conform unei alte cercetări realizate la nivel internaţional, aparţinînd organizaţiei Center for Media Pluralism and Media Freedom, „în România, la nivelul conţinutului nu există diversitate a opiniilor politice la nici o entitate media cu audienţă semnificativă“. 

Raportul FreeEx confirmă. Derapajele din presa românească continuă: cazuri de corupţie, presiuni politice, presiuni în redacţie dictate de mediul politic, agresiuni sau intimidări ale jurnaliştilor supuşi presiunii prin filaje, acces îngreunat la informaţii de interes public, probleme economice, iniţiative legislative care pun în pericol libertatea presei şi libertatea de exprimare. Din acest raport, care poate fi accesat şi pe site-ul ActiveWatch, spicuim cîteva evenimente din culisele presei româneşti. 

Corupţie

La capitolul „Etică şi corupţie în presă“, unul dintre cazurile semnalate de raport este acela al „ziarului dat ca şpagă unui politician acuzat de corupţie“. Este vorba despre dosarul instrumentat de către DNA în care se arată că Elena Udrea a primit drept mită ziarul Evenimentul zilei.

„În vara anului 2010, Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, ar fi pretins de la un om de afaceri (Bogdan Buzăianu) suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului bilateral de vînzare-cumpărare de energie electrică de la SC Hidroelectrica SA. Mita s-ar fi dat la începutul lui 2012 prin intermediul lui Radu Budeanu, fondatorul publicaţiei Cancan, care a fost acuzat de trafic de influenţă, în formă continuă, şi spălare de bani. Budeanu i-a dat Elenei Udrea suma de 3,8 milioane USD primită de la Buzăianu şi i-a înlesnit preluarea unei creanţe de 900.000 de euro pe care una dintre firmele controlate de omul de afaceri o deţinea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acţiunile la o acţiune comercială cu activitate în mass-media. Societatea comercială era Editura Evenimentul şi Capital, care editează publicaţiile Evenimentul zilei şi Capital, al cărei proprietar este Dan Andronic, totodată director general al Evenimentului zilei“ (conform economica.net, din 19 noiembrie 2015). Elena Udrea ar fi negat că ar fi proprietara Evenimentului zilei, dar a afirmat într-un interviu acordat acestei publicaţii, la scurt timp după apariţia scandalului, că „cineva a trebuit să găsească soluţii pentru ca această presă (Evenimentul zilei) care ducea această luptă să nu moară, să nu fie înghiţită de presa mogulilor“. Realizatoarea interviului, Simona Ionescu, a ţinut să aprecieze că Evenimentul zilei a sprijinit echipa lui Traian Băsescu în vara lui 2012. 

Presiuni

Politice sau economice, infiltrarea în redacţii a agenţilor sub acoperire aparţinînd serviciilor de informaţii (fapt reconfirmat şi în 2015), operaţiuni de filaj, încercări ale autorităţilor locale de a bloca publicarea unor materiale jurnalistice delicate pentru imaginea lor, represalii contra redacţiilor care nu se conformează unor „directive“, demiterea unor jurnalişti pe motiv că nu se aliniază orientării politice hotărîte de politica ziarului. 

Unul dintre multele exemple concrete prinse în raportul celor de la FreeEx: pe 23 februarie 2015, Alec Portase, jurnalist la Graiul Maramureşului, şi-a transmis colegilor editorialul de a doua zi prin reţeaua internă a redacţiei. Articolul se referea la un documentar difuzat de canalul britanic Channel 4, Romanians are coming, un film care prezenta cartierul de romi împrejmuit cu ziduri de Primăria din Baia Mare, condusă de Cătălin Cherecheş. La patru ore după ce jurnalistul a trimis acel articol în reţeaua internă, a primit un telefon chiar de la primarul Cherecheş, care i-a reproşat conţinutul articolului. Cu toate acestea, articolul a apărut, după cum era programat, a doua zi. Însă, după apariţie, în chiar aceeaşi zi, publicaţia a fost somată de către Primărie să îşi desfiinţeze chioşcurile de difuzare a presei pe care le deţinea în oraş. Represaliile au continuat. Alec Portase a declarat echipei FreeEx că „Primăria din Baia Mare a stopat comenzile de publicitate la Graiul Maramureşului drept represalii după apariţia editorialului“. În acelaşi timp, Primăria a transmis un răspuns echipei FreeEx cum că „somaţia de evacuare a spaţiilor ocupate de chioşcuri a fost emisă deoarece contractele de închiriere a spaţiilor respective expiraseră, Primăria urmînd a demara o nouă licitaţie pentru ocuparea respectivelor spaţii“. 

Agresiuni

„Nu vrei să-ţi dau una să te linişteşti? Jegosule!“ – i s-a spus unui cameraman al televiziunii Alpha Media din Medgidia, care a fost bruscat, înjurat şi tras de păr de consilierul local Sorin Elvis Radu pentru că a îndrăznit să filmeze în sala de şedinţe a Consiliului Local. Un alt oraş, o altă agresiune: la Primăria din Tîrgovişte, o jurnalistă este înjurată de un adminstrator public. „Invitate în biroul consilierului primarului din Tîrgovişte, jurnalistele l-au surprins pe Simion Bogdan că răsfoia nişte materiale de pe biroul unuia dintre membrii cabinetului. După ce Mădălina Popa i-a reproşat administratorului public al comunei Vulcana Pandele că accesa respectivele documente fără să aibă acordul, (…) Simion Bogdan s-a lansat într-un atac verbal la adresa ei, numind-o printre altele urîtă, cretină, schiloadă, slugă. În ianuarie 2016, Simion Bogdan a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind cercetat pentru şantaj, abuz în serviciu şi infracţiuni conexe faptelor de corupţie.“ 

În Bucureşti, în timp ce lucra la ancheta privind responsabilitatea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă în incendiul de la Colectiv, jurnalistul Cătălin Tolontan a fost supus unor acţiuni de filaj. 

„Peste 26 de organizaţii internaţionale care apără libertatea de exprimare s-au adresat autorităţilor române, cerîndu-le să demareze o anchetă pentru identificarea făptuitorilor şi pedepsirea lor pentru acest grav atac la libertatea presei şi la democraţie. Printre semnatari se numără reţeaua IFEX şi Reporteri fără Frontiere. Poliţia a demarat o anchetă în acest caz, dar, pînă la data redactării acestui raport, nu a comunicat nici o informaţie cu privire la identificarea autorilor.“

Informaţia

Concluziile raportului FreeEx la capitolul despre „accesul la informaţia de interes public“ susţin că implementarea Legii 544/2001 – Legea accesului la informaţiile de interes public – este încă slabă şi fără soluţii concrete de îmbunătăţire a accesului. Abuzurile autorităţilor locale se manifestă prin adoptarea prevederilor prin care limitează sau blochează accesul la aceste informaţii, impunînd uneori taxe pentru eliberarea de documente, ziariştii locali fiind nevoiţi să îndeplinească condiţii restrictive pentru acreditări – fapte care sînt considerate a fi abuzive.

Cu toate că există posibilitatea acţionării în instanţă, şi chiar dacă instanţele de judecată dau de cele mai multe ori cîştig de cauză celor care fac plîngere contra autorităţilor pentru încălcarea Legii 544, majoritatatea jurnaliştilor nu dispun de resursele necesare pentru demararea procesului. 

Banii

Ajungînd, inevitabil, la capitolul economic, ajungem, de fapt, şi la nodul problemei. Pe fondul unei crize economice care se adînceşte, abuzurile se înmulţesc. Continuă intrarea în insolvenţă a instituţiilor de presă. O bună parte a televiziunilor şi cotidienelor naţionale au pierderi şi datorii. Chiar dacă Guvernul a emis o Ordonanţă de Urgenţă pentru înfiinţarea unui fond al audiovizualului destinat televiziunilor, în valoare de 15 milioane de euro, fondul a rămas la nivel de intenţie. Tot pe fondul dependenţei financiare au început presiuni asupra jurnaliştilor sau a instituţiilor de presă, presiuni venite din partea unor companii sau a oamenilor de afaceri care oferă sau anulează contracte de publicitate în funcţie de publicarea sau nepublicarea unor informaţii – fapt care condiţionează, de fapt, libera exprimare.

Cazurile prezentate în raport sînt multe şi nuanţate. Articolul de faţă încearcă doar un rezumat succint al problemelor care afectează presa în România. Însă, pe parcursul unei noi serii care debutează cu acest raport, propunem redeschiderea dezbaterii pe marginea libertăţii şi calităţii presei din ţara noastră.

Acest text a fost realizat într-un program de parteneriat cu Osservatorio Balcani e Caucaso pentru Centrul European de Presă şi Libertatea Presei (ECPMF), cu sprijinul Comisiei Europene. Responsabilitatea pentru conţinutul acestui text aparţine exclusiv revistei Dilema veche şi nu se poate în nici un fel considera că el ar reflecta punctul de vedere al Uniunii Europene.

Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.

Adevarul.ro

image
Cât vor plăti turiștii pentru o noapte de cazare în Mamaia, de 1 Mai: prețurile concurează cu cele din Dubai
Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai căutate stațiuni rămân Mamaia Nord și Vama Veche. Hotelierii și comercianții au majorat prețurile, concurând cu destinațiile de lux de pe planetă.
image
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian.
image
Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.