Doctoranzi din toate şcolile, feriţi-vă!

Publicat în Dilema Veche nr. 622 din 21-27 ianuarie 2016
Din nou scandal, în loc de dialog jpeg

Ministrul Educației a făcut noi numiri în Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare. Printre ele, Ecaterina Andronescu şi Corina Dumitrescu. Voi descrie mai jos cîteva dintre atribuțiile acestui consiliu, conform Ordinului de înființare nr. 3759 din 9 februarie 2011, precum și profilul personajelor numite mai sus, așa cum reies din activitatea profesională și din presa vremii.

CNATDCU este un organism consultativ al Ministerului Educației, care are unele dintre cele mai importante și mai complexe sarcini din învățămînt. Iată cîteva dintre ele: evaluează tot ce înseamnă formă de învățămînt care acordă titluri universitare, precum și dosarele de acordare a titlurilor de doctor sau a diverselor grade de cercetători științifici. Tot în responsabilitatea consiliului intră și verificarea calității resurselor umane din școlile de doctorat, în vederea acreditării acestora din urmă, precum și evaluarea conducătorilor de doctorat, a universităților, în scopul ierarhizării programelor de studii și al clasificării instituțiilor de învățămînt superior. În sarcina CNATDCU intră și modul în care sînt ocupate posturile didactice și de cercetare din universități, standardele minime obligatorii pe care le au de îndeplinit candidații etc. Pe scurt, vorba celebră a unui fost aproape-președinte al României, acest consiliu este „the mother and the father“ al studiilor înalte românești. Membrii lui ar trebui, deci, să fie ăi mai tari și mai buni și mai fără de pată intelectuali ai patriei, că doar de privirea lor critică și de competențele lor academice atîrnă viitorul educației. Iată ce spune legea: „Membrii CNATDCU sînt personalităţi de prestigiu academic şi ştiinţific, cultural şi moral, recunoscute pe plan internaţional sau naţional în domenii cu specific naţional (…)“.

Să vedem acum cine sînt noii membri ai acestui prestigios consiliu.

Corina Dumitrescu este rector al Uni­ver­sității particulare „Dimitrie Cantemir“. Numele domniei-sale apare des în mass-media nu datorită unor performanțe profesionale, ci din cauza scandalurilor în care a fost implicată: acuzații de plagiat, informații neclare cu privire la studiile efectuate, un CV scris în cel mai bun caz neglijent, deși era expus opiniei publice în scopul obținerii postului de ministru al Educației etc. Dar lucrul cel mai amuzant e că doamna Corina Dumitrescu a dat în judecată Ministerul Educației, în 2011, pentru clasificarea „nedreaptă“ a universităților particulare în ultima categorie valorică. Acum, conform noii fișe a postului ocupat în CNATDCU, aceeași doamnă se va ocupa, printre altele, și de clasificările instituțiilor superioare de învățămînt. Foarte convenabil, nu?

Ecaterina Andronescu. Ah, Ecaterina Andronescu! Cum a ajuns învățămîntul românesc să se procopsească – s-ar zice pe termen nelimitat – cu un asemenea personaj? Cum de ajung învățămîntul românesc, în cele mai rele momente, și cele mai importante funcții ale lui să depindă de un activist a cărui singură „performanță“ de răsunet este că și-a apărat cu disperare șeful compromis de plagiat? Doamna Ecaterina Andronescu are un CV bogat, cu zeci de lucrări științifice publicate, cu multe titluri și funcții onorabile. Se pare însă că nu dă doi bani pe propria activitate profesională: a preferat ca ani de-a rîndul să servească interese mărunte de partid, devenind mai curînd vedetă de televiziune decît profesor cuviincios. Mandatele de ministru al Educației i-au fost aspru criticate de presă pentru lipsa de eficiență și de realism, activitatea de parlamentar a fost deraiată de propuneri legislative cel puțin dubioase (legea care permite ocuparea simultană a mai multor funcții în stat și, mai nou, amendamentul la bugetul Ministerului Educației, care prevede ca Academia Oamenilor de Știință din România, asociație pe care o conduce, să nu mai fie bugetată prin Ministerul Educației, ci să devină ordonator de credite, cu buget propriu). Mai apoi, a petrecut ore nenumărate încercînd să curețe imaginea proprie și pe cea a PSD-ului: nu e vinovată că a plagiat, nici Ponta nu e vinovat de plagiat, nu e vinovată în dosarul Microsoft, PSD-ul nu e vinovat de mișcările proaste din învățămînt etc. Ce încredere poți să ai că un om care, pus în fața a 180 de file copiate dintr-o altă lucrare, devine brusc orb, va evalua corect și onest o școală de doctorat?

Așa stînd lucrurile, nu-mi pot imagina decît următorul scenariu: că domnul ministru Curaj a fost îndelung torturat și amenințat de forțe obscure, potrivnice învățămîntului, ca să accepte numirea celor două. Altfel, nu văd cum. Și de ce.

Maria Iordănescu este psiholog.

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.