Hikikomori – cultura singurătății

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 9 - 15 aprilie 2020
Hikikomori – cultura singurătății jpeg

Primul cadru: o rolă de hîrtie igienică aproape terminată. Își apasă cilindrul de carton în podul palmei, privind, mai apoi, în tăcere, cercul rămas pe piele. Se întreabă cît timp va dura pînă ce acesta va dispărea. Zece secunde, zece minute, zece ore, zece zile, zece ani?

Trăiește închis în casă de zece ani. Își face nevoile lăsînd ușa de la baie deschisă. Nu-i pasă. Adoarme în timp ce își face nevoile. Nu-i pasă. Nu se mai uită de mult la TV. Nici nu mai știe de cînd nu l-a deschis. Citește foarte mult. Și se hrănește zilnic. Dar nu are nevoie să mănînce stînd așezat la masă, ca alții. Deși alții nu văd, el observă pînă și mișcarea imperceptibilă a limbii ceasului care indică ora. Observă orice mișcare pe care ochii altora nu o percep. Și iubește lumina soarelui. O lumină care, pentru alții, nu mai înseamnă mare lucru. Este un hikikomori – așa începe povestea scurtmetrajului Shaking Tokyo, regizat de Bong Joon-ho.

Tema fenomenului hikikomori, pe care o regăsim și în cele mai multe dintre romanele lui Haruki Murakami, este o realitate socială, guvernul nipon estimînd, în urmă cu trei ani, că în Japonia ar exista peste un milion de oameni care s-au distanțat social, retrăgîndu-se în solitudinea casei lor. Totuși, psihiatrul Saito Tamaki, cel care a studiat fenomenul timp de mai multe decenii, a estimat că, doar în Japonia, există un număr de peste zece milioane de hikikomori – fenomenul existînd la nivel  global.

Ce înseamnă hikikomori și prin ce se deosebește el de agorafobie?

Tradus mot-à-mot, termenul înseamnă „să stai în casă” și a apărut pentru prima oară în 1998, folosit de doctorul Saito Tamaki în studiul Social withdrawal – Adolescence without End. Deși, la suprafață, există multe similitudini cu agorafobia, pe fond, diferențele sînt uriașe – Alan Teo, psihiatru și cercetător la Universitatea Michigan, declarînd într-o conferință că, vorbind despre agorafobie, vorbim despre teama patologică de a ieși în public, pe cînd, în ceea ce privește hikikomori, avem de-a face, de fapt, cu o respingere voită și conștientă a normelor societății – o contestare a cutumelor în virtutea cărora funcționează această societate. 

Diferențele dintre agorafobie și fenomenul hikikomori au fost punctate și în studiul din 2014 al cercetătoarei Maree Sugai, profesor asociat al Universității Tohoku, din Japonia, Magnifying core differences in symptomatic display of hikikomori from a cross cultural perspective.

„Hikikomori este, fără nici o îndoială, o cultură reacționară sau un sindrom legat de cultură, și nu ar trebui perceput ca o retragere sau distanțare a unui individ care suferă de tulburări psihice, ci mai degrabă ca o expresie a felului în care sistemul educațional din Japonia și nivelul de așteptări din societate ar trebui să se schimbe, pentru a fi capabili să reducem numărul de adepți hikikomori, de a alina suferința captivilor în acest mod distructiv de viață.”

Pendulînd la granița dintre rebeliune și răsfăț (hikikomori fiind, în general, revoltații în absolut, oameni care hotărăsc să nu mai facă nimic, să nu mai muncescă și să trăiască închiși în casă, exclusiv din banii părinților), care sînt poveștile protagoniștilor? Care este miezul revoltei lor și cît este ea de justificată? Într-un reportaj din National Geographic, Maika Elan face o incursiune în viața mai multor adepți hikikomori, povestindu-le viețile și motivele retragerii.

Despre Riki Cook, un tînăr de 30 de ani – tatăl american și mama japoneză, familia locuind în Hawaii, în timp ce el s-a retras în casa din Japonia –, Maika Elan notează că, deși a încercat să fie mereu cel mai bun în tot ceea ce face, pînă la urmă, copleșit de presiunea de a nu da greș, a clacat și s-a încuiat între patru pereți. Alt intervievat, altă poveste: Chujo, 24 de ani, a visat dintotdeauna să ajungă cîntăreț de operă, dar fiind primul născut din familia sa, a fost obligat de părinți să preia afacerea familiei. Stresul vieții de birou, dar și faptul că fratele său mai mic a putut să-și aleagă singur calea în viață, fără constrîngeri, l-au făcut să se revolte, să se izoleze în casă, retrăgîndu-se dintr-o societate în care nu mai putea funcționa.

Totuși, finalul reportajului are o tușă neașteptată de poezie. Dacă filmul lui Bong Joon-ho, Shaking Tokyo, mizează pe iubire, ca unică salvare din închisoarea singurătății, realitatea a întruchipat poezia în concret: îndrăgostindu-se de asistenta socială care a avut grijă de el, după ce au corespondat ani de-a rîndul prin bilețele strecurate pe sub ușă, Ikuo Nakamura, unul dintre acei hikikomori intervievați, a decis să rupă cercul de șapte ani de solitudine și s-o ceară în căsătorie.

Foto: wikimedia commons

Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.

Adevarul.ro

image
Furtuni cu grindină și vânt puternic în mai multe zone din țară. La Tulcea, ISU a emis mesaje RO-ALERT VIDEO
ISU Delta Tulcea a emis un mesaj RO-Alert pentru atenționarea locuitorilor, din Tulcea, Nufărul, Murighiol, Sarichioi, Babadag, Kogălniceanu, Frecăței, Somova și toate localitățile din Deltă Dunării.
image
Se află omenirea în pragul celui de-al Treilea Război Mondial? Ce spun specialiștii
Preocupările legate de izbucnirea unui al Treilea Război Mondial sunt crescânde, având în vedere recentele evenimente petrecute în Orientul Mijlociu, dar și situația din Ucraina.
image
Cum a fost aleasă Dobrogea ca loc de construcție al Centralei nucleare. Proiectul demarat de Nicolae Ceaușescu și inaugurat de Ion Iliescu VIDEO
Specialiștii au identificat și studiat mai mult de 120 de posibile amplasamente pentru centrală şi au fost luate în calcul mai multe bazine: Dunărea, Vişeul de Sus, Someşul Cald, Crişul Negru, Mureşul, Oltul, Siretul, Suceava, Moldova, Prutul Superior. În cele din urmă, a fost aleasă Dobrogea.

HIstoria.ro

image
Femeile din viața lui Lucrețiu Pătrășcanu
Lucrețiu Pătrășcanu a fost un personaj al deceniilor 4 și 5, controversat în timpul vieții, cat și după asasinarea sa în 1954.
image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.