Incompetenţa, competenţă naţională

Publicat în Dilema Veche nr. 414 din 19 - 25 ianuarie 2012
Bucurii uitate jpeg

Un actor care apare foarte des – prea des – în ultima vreme la televizor, navetist pe la mai toate posturile TV aflate în criză de invitaţi competenţi, a participat recent la o emisiune care dezbătea un subiect grav: un minor a abuzat sexual un alt minor. Replicile şi gesturile lui au fost stupefiante: scoţînd din buzunar o bancnotă de 50 de lei, a spus că plăteşte el glonţul cu care să fie împuşcat agresorul. „Nu mai iese om normal din el!“, a continuat sigur pe competenţa lui. „Face ce a văzut în familie!“, a adăugat, stimulat de zîmbetul vag stînjenit al moderatoarei şi de mimica încurcată a psihologului, coleg cu el de platou.

Un politehnist se ocupă, seară de seară, tot la televiziune, de violenţa de pe şosele, de corupţia poliţiştilor, de cîinii vagabonzi, propunînd aceleaşi soluţii: un cap în gură, un pumn în nas, un genunchi în plex, o roată trecută peste laba piciorului.

Un jurnalist venit din lumea sportului îneacă de-a valma, tot seară de seară, într-un sos plin de abjecţii şi înjurături, personaje onorabile din cultură, sport sau divertisment, alături de personaje soioase din lumea mondenă.

De foarte mult timp asistăm, în mass-media românească, la agresiunea produsă de impostură şi incompetenţă. Alături de exemplele date mai sus, presa de toate felurile oferă multe altele pe bandă rulantă: un profesor de matematică a devenit comentator de politică externă, agronomie locală şi relaţii sexuale, un director de teatru care îşi promovează nevasta pe căi nelegale dă lecţii de incoruptibilitate pe micul ecran, un jurnalist prins cu afaceri necurate vociferează la toate talk-show-urile disponibile despre afacerile necurate ale statului, o învăţătoare, ajunsă în atenţia presei printr-o formă de protest extrem împotriva nerespectării drepturilor salariale, e prezentă foarte des la emisiunile de analiză politică. Felul în care presa înţelege să se ocupe de problemele grave ale societăţii este cu totul iresponsabil: promovează personaje mediocre, care n-au stofă decît pentru cel mult lideri de opinie pe băncile din Cişmigiu, la rang de guru naţional. Personaje care îndeamnă la violenţă, care oferă soluţii catastrofale cu aerul că experienţa lor este universală, care aruncă idei pe piaţă – în cel mai bun caz ineficiente –, cu aceeaşi naturaleţe cu care acceptă invitaţiile la TV sau presă, indiferent de subiect.

Efectele, în rîndul tinerilor, ale acestui tip de show practicat cu rîvnă şi inconştienţă de presă, sînt, cred, devastatoare: învaţă repede, de mici, că cel care nu este de acord cu ei este, fără rezerve, un duşman care trebuie eliminat. Că dacă ai făcut o dată o faptă reprobabilă, eşti pierdut pentru totdeauna, fără şanse de recuperare. Că respectarea legii este aleatorie. Că sexul te poate salva de la o viaţă mediocră, dacă devine o ispravă intens mediatizată. Că statutul de profesor sau de actor conştiincios este nerentabil, dacă nu este asezonat cu apariţii în direct la ore de maximă audienţă. Că, în sfîrşit, competenţa nu e necesară: comentariile de astăzi, bălmăjite în bar la o bere cu prietenii, pot deveni mîine program naţional de salvare a României din criză, dacă ştii să-ţi faci relaţii, dacă ai norocul să devii personaj al unei poveşti sordide, dacă ai bani şi te faci politician, dacă ştii cum merg afacerile în ţara asta.

Ar fi, cred, cîţiva mici paşi de făcut: poate că regizorii ar trebui să-i cheme mai des pe actorii-comentatori pe scenă, directorii de licee să-i învoiască mai rar pe profesorii-analişti, iar patronii de ziare şi televiziune să investească mai mult în şcolile de jurnalistică. 

Maria Iordănescu este psiholog.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.