LMA pt limba romana!

Publicat în Dilema Veche nr. 856 din 3 - 9 septembrie 2020
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg

„Hey, cf?” „Bn... tu?” „Nimik. Ast sa inceapa sc... J” „Teai intors in buc?” „Pai, nici nam fost plecata... lol. Unde sa pleci pe pandemie?” „J)))” „Ziceai ca mergi la VV”, „Ah, nam mai fost ca m-am certat cu iubi.” „Kum asa?!! Vrei sa ne vedem sa vb?” „Nuu, ca neam impacat... dar se poarta strange in ultima vreme...” „Dc?” „Cre ca are probl cu ai lui... maicasa e super cringe... forget it!” „L” „Tu cmf? Nu team mai vazut pe mess...” „Nu prea mai intru pe mess, mai mult pe insta... n-ai vazut pozele de la party de ziua mea?” „Daa... Big Like!” „A fost super... pakat ca nai venit!” „LMA! Sry, nam avut kum... tb sa merg la bunicamea in ziua aia... boring.” „La tzara?! Bleah!” „Yup, nai unde sa faci un dush acolo... de kk!” „La sc o sa mergem tot online... sti ceva?” „Nu shtiu inca nimik... nu a scris diriga.” „Dak mergem, mergem cu maska, nu?” „Mai bn stam tot acasa...” „Daa, dar ma plicti acasa... mai bn la sc!” „Tb sa plec, vb! „Da, vb. Bye!”

Așa poate să arate o convesație standard (în scris) între două fete „normale” de 16 ani, să zicem. Nu cred că am exagerat prea tare, de multe ori trag cu ochiul la ce-și scriu puștanii în metrou sau în tren ca să observ ce se mai întîmplă cu limba română (apropo, astăzi, 31 august, e ziua ei... LMA!, ca să fiu în ton cu fetele). Însă nu trebuie să fii neapărat indiscret ca să-ți dai seama că biata noastră limbă trece printr-o perioadă dificilă. Ca și limba engleză și probabil ca toate limbile din lume. Tendința nu e doar cea de prescurtare, ci și de codificare, limba nu mai e doar o unealtă de comunicare, devine așadar un cod. Dacă știi să-l folosești, aparții unei generații, nu te faci de rușine, nu ești cringe  (un cuvînt pe care l-am învățat de curînd atunci cînd am aflat că generația mea e cringe, o generație de boșorogi care o freacă pe Facebook, în timp ce lumea bună și tînără s-a mutat de multă vreme pe TikTok și pe Instagram). De ce totuși un cod? De lene și pentru a ține pasul cu o comunicare instantanee cît mai rapidă. Comunicarea în sine contează, limba nu. Există o nepăsare totală față de tot ce înseamnă reguli de folosire a limbii (ca să nu zic lipsă de respect). Gramatica e fost anulată, nu mai contează cum se scrie, important e să se scrie, să se livreze informația. Folosirea virgulei e un detaliu de mare finețe, diacriticele sînt un moft, cratima e inutilă.

Așadar, nu se întîmplă doar cu limba română. Prima oară cînd m-am afundat în aceste hățișuri ale prescurtărilor și cuvintelor „inventate” a fost cînd am început să joc jocuri online și trebuia să comunic pe chat în engleză cu ceilalți jucători. Exista o explicație – trebuia să joci și să comunici în același timp, comunicarea era doar o extensie a jocului. Știam engleză cît de cît din școală, o engleză british, „curată”, politicoasă – would you like a cup of tea? În primele luni, nu înțelegeam nimic din ce se discuta pe chat. Și nu era vorba doar despre banalul als pls (age, location, sex, please). Căutam pe net ce înseamnă brb (be right back), afk (away from keyboard), ppl (people), precum și termeni specifici precum combo, aggro sau AoE. După ce îl citisem pe Patapievici cu dicționarul în adolescență, acum jucam jocuri cu dicționarul. Înțelegeam că sînt părtașă la un fenomen global care n-o să dispară peste noapte, limba n-o să mai revină niciodată pe făgașul ei de dinainte. În mai puțin de o jumătate de an, jonglam cu tot acest slang, în timp ce omoram mobi (monștri) într-o veselie. Era ca și cum aș fi învățat o nouă limbă.

La o terasă, la masa de alături sînt doi băieți de 20-25 de ani care s-au întîlnit la o bere, genul băieți cuminți și deștepți, pot pune pariu că amîndoi au fost cam tocilari în liceu și/sau olimpici pe ici, pe colo. Trag cu urechea la ce vorbesc, sînt curioasă nu doar ce vorbesc și cum își vorbesc. Discută la început despre cărțile și lumile fantasy, despre comunități imaginare, pentru ca imediat discuția să intre într-o zonă de sociologie, chiar de filosofie, care implică inclusiv corectitudinea politică. E interesant să aplici concepte și ideologii din lumea noastră reală, rl (real life, apropo) unor lumi inventate, să vezi pînă unde se poate merge cu utopia, băieții sînt isteți, nu zic nu, dar ceea ce mă surprinde este că nu pot rosti o frază în română fără să o completeze cu o frază în engleză. Nu e romgleză ce vorbesc ei, e o îmbinare perfectă în comunicare a celor două limbi, cînd nu-și mai găsesc cuvintele în română, o dau pe engleză și se înțeleg perfect. Mă întreb de ce aleg să se converseze așa și îmi dau repede seama că referințele lor (comune) legate de filme, jocuri, cărți, chiar studii sau ce-or mai fi citit ei la viața lor vin din limba engleză, nu din română și li se pare inutil să mai traducă în propria limbă din moment ce toate semnificațiile erau acolo.

Am văzut de curînd un reportaj la un post TV despre o limbă inventată într-un sat din Apuseni  care se vorbește acolo și doar acolo de mai bine de o sută de ani. Limba se numește „comuțeasca“ sau „limba de sticlă“ pentru că cei care o vorbesc au fost geamgii cunoscuți în toată țara, e transmisă din generație în generație și n-are nici o legătură cu limba română. Am ascultat ce vorbeau oamenii din filmuleț, nu pricepi chiar nimic, limba e de pe altă planetă. Totuși, de ce necesitatea unor oameni simpli, fără școală, de a inventa o limbă nouă într-un sat românesc fără prea mari influențe etnice, dintr-o țară care are o limbă oficială? Am înțeles din povestea lor că geamgiii din Mărgău mergeau prin toată țara cu geamuri în spate și nu voiau să fie înțeleși de către ceilalți cu privire la negoțul lor, poate că nu voiau să fie fraieriți, poate voiau să-i facă pe alții la bani. Așadar, era o „limbă” a meseriei, a comerțului, în fond tot un cod, așa cum inventam noi alfabete secrete în copilărie, ca să nu se prindă profele de pe la școală ce ne scriam prin bilețele. Mi s-a părut un caz interesant.

Generația mea a trecut prin multe, într-un timp relativ scurt, în primul rînd a trecut printr-un șoc tehnologic, dacă mă gîndesc că, în urmă cu doar treizeci de ani, comunicarea se făcea prin intermediul telefoanelor cu disc, astăzi piese de muzeu, iar cea în scris, prin scrisori sau cărți poștale. La fel și limba, ca să țină pasul cu noile tehnologii, a suferit un șoc, s-a scurtcircuitat pe ici, pe colo. Eu, una, sper că va trece cu bine de toate aceste încercări, că va avea o viață lungă și decentă încă multă vreme de acum încolo. În toți acești ani, generația noastră a trecut de la poezii de tipul „Limba noastră-i o comoară” și de la „caiete cu expresii frumoase” la „nu pot sa vb acum” și „viata-i de kk!”. Multe dintre cuvintele pe care le-am învățat în copilărie, astăzi nu mai există sau sînt pe cale de dispariție (inclusiv cuvîntul „geamgiu”, meseria celor care au inventat o limbă din nimic), însă cuvintele, dincolo de semnificația lor, de informație, de „cod”, au un suflet, o personalitate care pleacă din etimologie, din alăturarea literelor, din locul în care se așază în fraze. Tot prescurtînd, stîlcind și anulînd cuvinte o să ajungem treptat la vocabularul de bază, fad și lipsit de nuanțe, cu care, oricît am comunica, n-o să mai reușim să transmitem nimic.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.