Maidanezul - noul brand al României

Publicat în Dilema Veche nr. 488 din 20-26 iunie 2013
Maidanezul   noul brand al României jpeg

Ce facem cu cîinii vagabonzi? E o întrebare pe care şi-o pun atît autorităţile, cît şi cetăţenii, de zeci de ani. E una dintre chestiunile în care toată lumea se învîrte într-un cerc vicios. Eutanasiere sau sterilizare? Adăposturi pentru cîini sau adopţia acestora? Nici una dintre măsurile propuse nu a fost dusă pînă la capăt. În tot acest timp, iubitorii de animale acuză, cetăţenii sînt nemulţumiţi, iar cîinii vagabonzi au devenit un fel de „marcă românească“. Străinii scriu în ghidurile turistice despre „fauna canină“ de pe străzile Bucureştiului şi îi avertizează pe cei care au de gînd să călătorească în ţara noastră asupra „pericolului rabiei, din cauza numărului mare de cîini vagabonzi“.

Peste un milion de cîini fără stăpîn în toată ţara

Lîngă Piaţa Sălăjan s-a amenajat recent un mic spaţiu cu cîteva bănci şi un copac înconjurat de dale pietonale roşietice. La umbra copacului, pe dalele încinse, se lăfăie cîţiva maidanezi. Pe bănci – cîţiva pensionari. Radicali. „Să-i ia de aici! Să-i omoare de tot! N-ai loc de ei pe stradă, în autobuz, în parcuri... Noaptea urlă de zici că a dat strechea în ei!“

Apoi, bătrînii îmi spun povestea maidanezilor: „Prin anii ’50, aici era o comună. Dudeşti-Cioplea. Deci, erau numai case. Păi, unde credeţi dumneavoastră că au ajuns toţi cîinii ăia care trăiau pe lîngă casele care au fost demolate? Pe stradă. Şi de-atunci, s-au tot înmulţit, că nu mai ai loc de ei.“
Şi aşa s-a întîmplat la toate periferiile Capitalei, dar şi la periferiile oraşelor din ţară.

60.000 de cîini fără stăpîn în Bucureşti şi peste un milion în toată ţara – acestea sînt statisticile oficiale actuale. Organizaţiile nonguvernamentale nu recunosc aceste cifre. Spun că ar fi vorba de aproape jumătate, iar cei mai mulţi dintre ei ar fi sterilizaţi. Numai că înmulţirea cîinilor pare un proces continuu. Permanent, se aduce „marfă nouă“. Directorul Administraţiei pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) din cadrul Primăriei Bucureşti declara recent că, practic, cîinii pot să vină şi să plece din Capitală cînd vor. „Bucureştiul nu este înconjurat de ziduri, nu avem şanţuri cu crocodili, cîinii intră şi ies liber.“ Ceea ce se şi întîmplă.

Reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale care se ocupă de respectarea drepturilor animalelor fără stăpîn subliniază că autorităţile trebuie să-şi îndrepte atenţia către ceea ce se întîmplă în localităţile de lîngă Bucureşti şi de lîngă oraşele mari. „Acolo trebuie să se facă sterilizarea, concomitent cu măsurile din oraşe“ – îmi spune Marcela Pîslă, preşedinta Asociaţiei „Cuţu-Cuţu“. „În ceea ce priveşte împrejurimile Capitalei, se fac sterilizări doar în Popeşti-Leordeni şi, mai nou, în Voluntari. Acolo sînt foarte mulţi cîini cu stăpîni, care abandonează puii. Majoritatea sînt de rasă comună şi nu pot fi vînduţi, aşa că puii sînt abandonaţi. Dacă ai o singură căţea, într-un an te trezeşti în curte cu 20 de pui. Aceştia sînt aduşi, de cele mai multe ori, în Capitală, pentru că lumea îşi imaginează că aici sînt iubitori de animale care o să-i salveze. Ceea ce nu se întîmplă. Alte locuri unde-i abandonează sînt cîmpurile de la marginea localităţii sau pădurile. Iar cei care şi-au făcut acum case în zonele rezidenţiale ştiu despre ce vorbesc.“

Taxa pe cîine şi gaura neagră

Primăria municipiului Bucureşti a lansat spre dezbatere publică, în luna aprilie, două proiecte de hotărîre de consiliu care privesc problema cîinilor fără stăpîn. Unul dintre aceste proiecte propune stabilirea unei taxe de 170 de lei pentru cei care adoptă un cîine dintr-unul din adăposturile municipalităţii, în timp ce pentru ONG-uri, adopţia va fi gratuită.

„E o măsură care va descuraja adopţia“– spune Anca Tomescu, medic veterinar şi coordonator de proiecte la Fundaţia Vier Pfoten. „Cei care adoptă cîini fac un bine societăţii, încearcă să contribuie la rezolvarea problemei. Taxa îi va descuraja, în condiţiile în care majoritatea celor care adoptă sînt persoane cu venituri medii. Soluţia? Noi sîntem primii care vrem să fie rezolvată problema şi să fie sancţionaţi cei care abandonează cîinii. Cel care ar trebui să plătească o taxă este cel care îşi abandonează cîinii. Vă dau un exemplu: la Comăneşti, la fiecare sfîrşit de săptămînă, are loc un tîrg. Inevitabil, vin acolo oameni cu coşuleţe în care se află cîţiva pui. După ce se termină tîrgul, cîinii rămîn acolo. Cei care supraveghează ce se întîmplă la tîrg – poliţiştii locali, jandarmii – ar putea să-i identifice şi să-i amendeze pe cei care fac aşa ceva. E ca în cazul aruncării gunoiului în locuri nepermise. Atîta timp cît nu sînt amendaţi cei care aruncă gunoiul, aceştia vor continua să o facă.“

La rîndul ei, Primăria susţine că scopul acestei taxe este de a-i descuraja pe cei care adoptă un cîine doar pentru a-l salva din adăpost, iar apoi îi dă drumul pe stradă, din nou. Adopţia cîinilor pare să fie, însă, o ecuaţie cu mai multe necunoscute. Marcela Pîslă susţine că e imposibil de aflat ce se întîmplă cu cîinii din adăposturi. „Avem numeroase semnale că animalele ar fi ucise. Multe dispar cam la o lună de la capturare şi nu se mai ştie nimic despre ele. Dacă încerci să afli ceva, ţi se spune că au fost repartizate spre adopţie şi că datele celui care i-au adoptat sînt confidenţiale. Ca urmare, dispar, practic, într-o gaură neagră.“

Un document realizat prin solicitări publice de la principalele primării din ţară, de către cele mai importante ONG-uri din domeniu, arată că în Bucureşti s-au eutanasiat, între 2001 şi 2008, 144.339 de cîini, pentru care s-au cheltuit 9 milioane de euro. Adică 62 de euro pentru fiecare animal ucis. Cei mai mulţi cîini au fost omorîţi pe vremea cînd Traian Băsescu era primar general al Capitalei. Recordul îl deţine Slatina, unde s-au cheltuit 205.500 de euro pentru eutanasierea a 1111 cîini. Adică 184 de euro pentru fiecare animal. Pe de altă parte, teoretic, se cheltuie bani şi cu întreţinerea cîinilor din adăposturi. Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor Bucureşti, care se ocupă de maidanezii din Capitală, are un buget de 14,5 milioane de lei (aproape 3,2 milioane de euro) pentru 2013, potrivit proiectului de buget publicat pe site-ul Primăriei. Pentru hrana animalelor s-au alocat 100.000 de lei (23.000 de euro), pentru medicamente 200.000 de lei (46.000 de euro) iar pentru materiale sanitare 840.000 de lei (196.000 de euro).

O altă măsură propusă de Primărie este sterilizarea tuturor cîinilor cu stăpîn. Marcela Pîslă recunoaşte că de la aceştia provin cei mai mulţi cîini de pe stradă. Numai că – spune ea – nu poţi obliga omul să-şi sterilizeze cîinii. „În Statele Unite, de exemplu, cei care refuză sterilizarea sînt obligaţi să plătească o taxă de montă anuală, ceea ce-i responsabilizează.“

„Ne aşteptăm la o hinghereală naţională“

Cu puţin timp înainte de 1 mai, un alt proiect de hotărîre de consiliu apare pe site-ul Primăriei Capitalei: acesta propune externalizarea serviciului de prindere de pe străzi a cîinilor fără stăpîn. „E o afacere care va îmbogăţi anumite SRL-uri“ – spune Marcela Pîslă. „În ţară există deja această practică, iar firmele implicate primesc şi cîte 300 de lei pentru un cîine prins şi predat la adăposturile locale, de unde nu se ştie ce se face cu ei. Ne aşteptăm la o adevărată hinghereală naţională.“

Acum, la nivelul Capitalei, hingherii sînt foarte puţini. Cînd sosesc în cartiere, se pun în mişcare mai multe mecanisme. Hingherii sînt patru, înarmaţi cu nişte beţe lungi, care au la capăt un fel de capcană în care sînt prinşi cîinii. Şi începe alergarea: „Uite-l! Du-te prin spate!“ Hingherii fug după cîini, cîinii fug de hingheri, cetăţenii aleargă şi ei să salveze ce pot salva. Descinderea are loc în cartierul Militari. Cîini sînt la fiecare colţ de stradă sau la fiecare colţ de bloc. Pe lîngă unele blocuri, sînt amenajate nişte cuşti din cartoane, lîngă care vezi mai tot timpul grămăjoare de mîncare. Două femei, alarmate de vuietul din cartier, au luat un maidanez şi l-au băgat în bucătărie. „Gata, Doina! L-am salvat! Da, după ce pleacă hingherii îl lăsăm din nou pe stradă. Dar nu face nimic, domnişoară! E blînd şi-l ţinem aici, pe lîngă bloc, de ani de zile. Toţi locatarii au grijă de el.“

Există, de fapt, cîinele blocului, cîinele şcolii, al pieţei, al străzii ş.a.m.d. E un fel de ruralizare a vieţii la oraş.

Între timp, cîţiva nefericiţi au căzut în laţul hingherilor. „Veniţi, dom’ne, să vedeţi ce le face! Ei sînt animalele! Cum poţi să le chinui în halul ăsta? Dă-le, dom’ne, drumul, tu nu auzi?“ se isterizează o femeie care trece prin zonă.

Între timp, de la unul dintre balcoane, cineva aruncă o cărămidă care cade chiar lîngă unul dintre hingheri: „Oameni nebuni! Nu gîndesc, domnule, nu gîndesc! Dacă-mi cădea în cap? Luaţi-i, dom’ne, în casă, şi mîncaţi-le coada. Friptă să le-o mîncaţi!“

De la un alt balcon, un bărbat aplaudă. E o adevărată nebunie! Cîinii prinşi schelălăie în cuşca improvizată în spatele maşinii-papuc.

„Dacă n-ar fi cu carte de muncă, mi-aş lua cîmpii, domnişoară, că nu e deloc uşor. E o muncă murdară. Cîinii te mai muşcă, unii sînt bolnavi, lumea ne înjură...“ îmi spune unul dintre hingheri.

Într-o oră, captura se ridică la şapte cîini.

Liliana Nicolae este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: L. Muntean

● Un sondaj realizat anul trecut arată că 50% dintre cei intervievaţi au indicat maidanezii ca fiind principala problemă a Bucureştiului.

● 16.000 de persoane au fost muşcate de cîinii fără stăpîn anul trecut, cu 30% mai multe decît în 2011.

● În România sînt 78 de ONG-uri şi două federaţii specializate în problema maidanezilor.
 

pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.