O Monte Cristo de soap

Publicat în Dilema Veche nr. 435 din 14-20 iunie 2012
Spital, în Franţa jpeg

Răzbunarea a fost, mereu, motorul acţiunilor şi pasiunilor diverşilor nedreptăţiţi din varii timpuri şi... cărţi. Edmond Dantès, contele de Monte Cristo al lui Dumas, e doar unul dintre cei mai celebri răzbunători. Pe parcursul romanului, nu prea poţi să nu fii alături de el, deşi, uneori, ţi-e milă şi de nenorocirile veroşilor Morcerf, Danglars ori Villefort.

Răzbunătorii tind, pare-se, să capteze bunăvoinţa auditoriului, deşi încalcă vorbele lui Iisus legate de întoarcerea celuilalt obraz şi de iubirea vrăjmaşilor, şi aplică legile din Vechiul Testament: ochi pentru ochi, dinte pentru dinte. Receptorii lor le scuză, în general, faptele chiar sîngeroase, în virtutea suferinţelor pe care aceştia, la rîndul lor, le-au îndurat (în serial). Restabilirea dreptăţii, în numele unui soi de karma populiste (concept, de altfel, răsvehiculat prin seriale şi cărţi de consum) devine suficientă şi mai importantă decît pacea şi iertarea.

Serialul Revenge (2011, Mike Kelley) are în centru un soi de Monte Cristo feminin: Emily Thorne (Emily VanCamp) răzbună discreditarea şi moartea tatălui ei, David Clarke. Acestuia i s-a înscenat nici mai mult, nici mai puţin decît... un atac terorist. În urma căruia s-a prăbuşit un avion în care au murit un număr impresionant de oameni. Cei care au înscenat întreaga poveste sînt, evident, Ewingii locali: Familia Grayson, cei mai bogaţi şi mai corupţi etc.
Schema, previzibilă, ne oferă mai toate mecanismele prin care să putem justifica răzbunarea – subiect, de altfel, al multor telenovele. Faptul că magnaţii locali sînt de vină pentru întreaga poveste face ca, din start, mecanismele involuntare de dreptate socială să intre în acţiune şi eroina să fie scuzată şi înţeleasă. Dovadă audienţa consistentă a primului sezon al serialului. Preluarea într-un serial, pe care aş îndrăzni chiar să-l numesc soap, a unuia dintre motivele recurente din telenovele pare să fie pe gustul publicului. Marea neagră, ca de catifea, pe care se proiectează cuvîntul revenge, scris cu roşu, şi cuprinzînd un „g“ ca un infinit scris invers, e tipică de telenovelă.

Serialul ar fi putut fi interesant prin temă, şi prin unii dintre actori. Mai precis prin Madeline Stowe, care o interpretează fericit, aş zice, pe demonica, dar şi mai mult decît fermecătoarea „regină“ locală, Victoria Grayson. O combinaţie fatală de dorinţă de iubire, un pic à la Văduva neagră (îşi termină, singură sau cu ajutorul soţului, Conrad – Henry Czerny –, iubiţii) şi de putere – cea de-a doua depăşind-o pe cea dintîi. Fatală, pentru cei din jur – fiindcă lupta pentru putere şi control se desfăşoară cu o pasiune sălbatică.

Din păcate, nu la fel de interesant este şi personajul pozitiv feminin, Emily Thorne, de fapt Amanda Clarke, fiica celui învinuit şi ucis pe nedrept. Emily VanCamp, cea care o interpretează pe justiţiară, nu e convingătoare: e o fată aproape drăguţă, care joacă voit timid, stăpînit, în dorinţa, probabil, de a crea un personaj puternic, care să nu ne lase să-i vedem din prima dedesubturile.

În realitate, acest lucru nu se întîmplă: personajul creat e, din păcate, destul de lipsit de consistenţă. Emily e plată, voit sau nu. Şi nu prea reuşeşti s-o simpatizezi, în ciuda trecutului ei melodramatic la casa de copii şi la centrul de detenţie juvenilă...

Mai tîrziu, aflăm că această imposibil de digerat stăpînire se datorează training-ului ei în Japonia, cu un sensei care e, în acelaşi timp, şi directorul unei companii cu care Graysonii fac afaceri. Elementul oriental, prezent în Contele de Monte Cristo, evident diferit, există şi aici. La fel partea de tehnică şi computere: aliatul ei principal, adjuvantul din basme gen albină, furnică sau zîna cea bună, Nolan Ross (Gabriel Mann) este un computerist genial şi neadaptat social, în stil Mark Zuckerberg, care o ajută cu supravegherea şi înregistrarea personajelor.

Contextul şi povestea în care e plasată această Monte Cristo, dacă-i pot spune aşa, sînt interesante. Personajul însuşi e, însă, departe de farmecul contelui. Tema răzbunării rămîne însă, interesantă: mai ales în ce priveşte limitele ei şi a acoperirii (sau nu...) morale. 

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.