Regina gunoaielor

Publicat în Dilema Veche nr. 801 din 27 iunie – 3 iulie 2019
Invizibilii jpeg

Pe lîngă multe alte idei fixe, idiosincrazii, surse de stres nenecesar, cred că m-am căpătuit definitiv și cu o obsesie a gunoiului.

Ca orice maladie insinuantă, lucrurile au început încetișor, cu o vagă curiozitate antropologică legată de gunoiul făcut de ceilalți. Mă puteai vedea zăbovind pe trotuarele bucureștene, privind îndelung în cîte o pungă de gunoi revărsată în stradă, cu straturile intimității ei gospodărești lăfăindu-se indecent în ochii lumii. Mă vedeai înțepenită în fața unui gang întunecos în care se îngrămădeau două-trei tomberoane cu mațele pe dinafară. Sînt vestita cititoare în coji de ceapă și cartofi care vor fi alcătuit o oarecare tocăniță, sînt clarvăzătoarea în cutii de iaurt și sticluțe de kefir cu conținut 0% grăsime, sînt Nostradamusul cojilor de pepene și al cotoarelor de măr, Mama Omida a șervețelelor mototolite și a altor substanțe zemuinde în care citesc trecutul și, poate, viitorul.

Nimic nu întrece indecența unui gunoi aruncat cu maximă neglijență. Din cauza asta, pasul doi al obsesiei care a început să mă întunece, încetul cu încetul, a fost împachetarea și etanșeizarea cu precizie chirurgicală a gunoiului produs de mine. Lucru care a dus, normal, la enervări maxime văzînd lume care-și aruncă împrăștiat gunoiul, știți, ca pe un gunoi. Am început să mă întreb ce o fi atît de greu să legi totuși la gură punga aia pe care o arunci, un nod, și gata. Mai departe m-am întrebat de ce o fi atît de greu să compactezi totuși o cutie de carton, mai degrabă decît s-o părăsești acolo, pe lîngă tomberoane. Căci știți ce se întîmplă? Cineva va veni și va arunca în cutia aia gunoi. Și apoi, va mai veni cineva și va arunca peste. E principiul ăla al hîrtiei aruncate într-un colț peste care altcineva va arunca un chiștoc, peste care altcineva va arunca o cutie goală de bere și gata mormanul.

Bucureștiul e un oraș împuțit. Bucureștiul, vara, te va înnebuni cu miros de tei, amestecat cu gunoi încins, amestecat cu dude strivite de asfalt. Iar vina pentru mare parte din împuțenia lui nu e nici măcar în administrația asta neputincioasă și potrivnică. E vina unei bune părți a locuitorilor lui.

Și aici am făcut și al treilea pas al maladiei de care sufăr. Îi văd pe vinovați. Nu e ca și cum i-aș căuta, dar predestinarea face ca ei să-mi iasă pur și simplu în față. Zilele trecute mergeam în spatele unor femei îmbrăcate – culmea – în uniformele unei firme de făcut curat prin clădirile de birouri. Una dintre ele scoate un corn din ăla dulce din ambalaj și aruncă hîrtia dintr-o flexare a încheieturii fix in tufișurile de la marginea drumului. Gestul a fost firesc, de parcă și-a aranjat un pic părul. Pe spatele ei stătea scris mare Nu Știu Ce Cleaning Services, sau ceva de genul. Paradoxul m-a făcut să rînjesc. Nu i-am spus nimic pentru că încă n-am ajuns la pasul al patrulea. Ăla urmează.

Tot așa, pe stradă, altcineva strînge în pumn o cutie de Cola și o zvîrle în curtea unei case. Un paznic de minister iese pe trotuar și-și suflă mucii în stradă. În clădirea de birouri unde lucrez sînt puse afară sumedenie de coșuri de gunoi pentru cei care ies la fumat. Corporatiști finuți care ies din aerele condiționate și din Excel-uri, la o pauză de țigară, n-ar arunca mucurile pe jos, nu? Ba da.

În metrou, unii își abandonează cartelele expirate fix pe tăblia porților de acces. Se mănîncă diverse, iar punga mototolită se înghesuie între scaune. Se sparg semințe mecanic, cu fețe abulice și ochi care nu văd nimic, privind în gol.

Iar eu văd toate astea în ciuda miopiei grave și cît se poate de reale cu care trăiesc. Pasul al patrulea va fi intervenția. O să-mi asum să le atrag atenția ălora, cu orice risc. Că, uite, se pare că sînt unul dintre aleși. Zeul gunoaielor mi-a pus palma lui zeiască în cap, coroana strălucitoare din cutii turtite de bere pe creștet, și mi-a dat drumul în lume. Du-te și propăvăduiește! Am și o stemă: stau călare pe un cal ridicat în două picioare și înfig o lance războinică într un tomberon cu gura căscată fioros. Mi-am început de azi treaba. E șase și jumătate dimineața, iar eu pîndesc mașina de gunoi. Care întîrzie. 

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.