Rromii în viaţa politică a Europei - o introducere

Chuck SUDETIC şi Zeljko JOVANOVIC
Publicat în Dilema Veche nr. 501 din 19-25 septembrie 2013
Rromii în viaţa politică a Europei   o introducere jpeg

Ca romii să se afirme vreodată în mod eficient, fără să le fie frică sau să fie manipulaţi, este necesar să poată vota şi să aibă putere politică. De ce atît de multe comunităţi de romi din Europa nu au reuşit să-şi aleagă reprezentanţi în structuri guvernamentale, unde ar fi putut fi poziţionaţi ca să se lupte pentru condiţii mai bune de locuire, de sănătate, pentru şcoli şi slujbe, precum şi pentru respectarea drepturilor lor umane şi civile? Analizăm aspecte ale acestei chestiuni într-o serie de articole despre participarea politică a romilor în Franţa, Ungaria, România, Macedonia, Bulgaria şi Republica Cehă.

De generaţii, romii scizionişti şi pestriţi cultural au împărţit omenirea în două grupuri. Într-unul se plasează pe ei, poporul, o traducere literală a cuvîntului „rom“. În cel de-al doilea, îi plasează pe toţi ceilalţi, outsider-ii, pe care romii îi numesc gadje, la plural, şi gadjo (gagiu) la singular.

De-a lungul secolelor, s-au făcut multe eforturi de ajutorare a romilor ca să-şi reducă izolarea şi sărăcia. Acestea erau, de cele mai multe ori, eforturi izolate ale gadje, dintre care unii recunoşteau nedreptăţile şi inegalităţile, şi încercau să le îndrepte intervenind personal sau exercitîndu-şi influenţa asupra altor gadje ce controlau instituţiile politice şi religioase.

Epoca de după Război

După ororile celui de-al Doilea Război Mondial, comuniştii – practic, toţi gadje – au preluat puterea în Europa de Est. Legile gadje susţinute de poliţia controlată de aceştia i-au obligat pe mulţi romi să înceapă vieţi sedentare şi să-şi ia slujbe în fabrici şi alte întreprinderi. Un număr semnificativ dintre ei şi-au croit drum spre centrul societăţii – încă mîndri că erau romi, dar şi mîndri angajaţi, mîndri locuitori ai propriilor apartamente şi mîndri să-şi trimită copiii la şcoală.

Dar, în aceste dictaturi, romii rămîneau la fel de lipsiţi de drepturi civile ca oricine care nu era membru al Partidului Comunist.

Prejudecăţile populiste contiuau să existe, pe ascuns. Drept urmare, mulţi continuau să trăiască în mizerie. Continuau să îndeplinească muncile cele mai umile şi mai prost plătite pe care le putea oferi societatea. Destui nu mergeau la şcoală, şi mulţi dintre cei care, totuşi, mergeau s-au trezit în clase separate, unde primeau o educaţie sub standarde.

În ţările democratice din Vest, bazate pe piaţa liberă, toţi cetăţenii acestora beneficiau, practic, de dezvoltarea economică. Noi locuinţe, fabrici, spitale şi şcoli s-au născut din dezastrul lăsat de două războaie mondiale. Romii din aceste ţări au început să se bucure de o viaţă semnificativ superioară celei duse de părinţii lor, dar semnificativ inferioară celei a majorităţii gadje-ilor din jur.

Persistenţa inegalităţii

După căderea Cortinei de Fier şi dezvoltarea suprastructurii politice, juridice şi economice a UE, organizaţii şi indivizi au făcut eforturi fără precedent să îmbunătăţească condiţiile mizere ale romilor în domeniul locuirii, sănătăţii, educaţiei, drepturilor omului şi drepturilor civile, precum şi al locurilor de muncă.

Organizaţii conduse de romi au coordonat aceste eforturi pe plan local, dar organizaţii controlate de gadje – unele instituţii guvernamentale, altele nonguvernamentale – le-au finanţat şi le-au ghidat în mare parte. Practic, acestea au arătat că scopul lor suprem este să-i ajute pe romi să respecte drepturile omului în ce-i priveşte şi să-şi asume locul binemeritat în grupul majoritar al societăţii europene.

Concentrarea în special pe locuinţe, educaţie, locuri de muncă a dus, în anumite zone, la rezultate care amintesc, în mod inconfortabil, de eforturile întreprinse cîndva de puterile coloniale pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii aborigenilor nemulţumiţi şi lipsiţi de drepturi, pe teritorii ale căror resurse şi pieţe aceste colonii voiau să le exploateze în continuare, fără să cedeze, însă, putere politică în mod semnificativ.

Prea mulţi romi se preocupă doar de viitorul apropiat şi alocă cea mai mare parte a timpului şi energiei lor satisfacerii nevoilor imediate – o luptă pentru supravieţuire, devenită mai dificilă prin discriminarea şi violarea drepturilor omului, inclusiv prin brutalităţile poliţiei şi lipsa protecţiei acesteia, precum şi prin apelarea insuficientă la sistemul juridic.

Prea mulţi romi au contractat datorii la „rechinii“ lor, condiţie care i-a adus la un nivel de sărăcie şi dependenţă similar sclaviei contractuale. Prea mulţi suferă de pe urma efectelor analfabetismului, care se întinde pe mai multe generaţii, şi a însuşirii deficitare a limbilor populaţiilor majoritare din locurile în care trăiesc. Prea mulţi nu sînt încă destul de conştienţi de oportunităţile şi capcanele lumii moderne.

Datorită acestor lipsuri evidente, romii din întreaga Europă de Est sînt dispuşi să-şi vîndă voturile pentru un sac de făină sau să le lase pe mîna „rechinilor“ cărora le sînt îndatoraţi.

Drumul spre viitor

În prezent – la mai puţin de un sfert de secol de la căderea Zidului Berlinului şi de la iniţierea unor eforturi fără precedent pentru a-i include pe romii din Europa în societatea europeană –, aceştia, în funcţie de ţara în care rezidă, ori nu au reuşit să-şi garanteze cel mai important dintre drepturile inalienabile, ori nu au putut să şi-l exercite într-o manieră care să le reprezinte optim interesele individuale şi ca popor.

Acest drept inalienabil este cel de a participa la treburile publice şi politice, o condiţie sine qua non pentru orice grup de cetăţeni care se adună, pentru că se confruntă cu aceleaşi probleme existenţiale sau împărtăşesc aceleaşi interese legitime şi încearcă să se impună într-o societate deschisă. Unele progrese au fost înregistrate, poate, mai ales în ceea ce priveşte dezvoltarea unui număr fără precedent de tineri romi educaţi, mult mai încrezători şi mai puţin deferenţi decît părinţii şi bunicii lor. Dar segregarea structurală, o cultură a dependenţei susţinută de organizaţii nonguvernamentale şi internaţionale, un rasism universal şi o violenţă rasială continuă să distanţeze multe familii şi grupuri de romi de restul societăţii.

Nevoia de a asigura şi de a exercita acest drept a primit, după cum se poate demonstra, prea puţină atenţie efectivă de la organizaţii, instituţii şi indivizi care s-au ocupat de romi. În schimb, nenumărate structuri continuă să protejeze o dependenţă mutuală între romi şi aceste organizaţii.

Este clar, în prezent, că nici o soluţie la problemele stringente ale romilor în domeniile locuirii, sistemului medical, educaţiei şi locurilor de muncă nu va fi de durată, atîta timp cît aceştia nu vor beneficia de participare la viaţa politică.

De exemplu, în nord-estul Ungariei, minoritatea romă din anumite oraşe reprezintă 50% din populaţie; şi totuşi, romii nu au reprezentanţi aleşi în Consiliile locale.

Cum poate fi ignorată problema puterii politice într-un asemenea context, mai ales cînd extremiştii rasişti comit crime în serie şi formează grupuri paramilitare, precum miliţiile fasciste, care, aşa cum ne e încă viu în memorie, au trimis mii de romi să fie executaţi?

Şi nu e clar că o lipsă a puterii politice contribuie la discriminare în ce priveşte locurile de muncă şi că lipsa de oportunităţi economice – de pildă, în România – determină migraţia romilor în Franţa şi în alte ţări occidentale?

Dacă romii îşi vor impune vreodată, efectiv, drepturile, fără frică ori manipulare, într-o societate democratică deschisă, atunci va fi necesar să ne asigurăm că reprezentanţii acestora vor putea vota şi că vor avea o putere politică al cărei grad şi extindere să fie proporţionale cu numărul lor şi care îi va ajuta să stabilească acorduri bilaterale cu populaţia dominantă şi cu celelalte minorităţi din ţara în care locuiesc.

Dobîndirea puterii politice trebuie să se plaseze dincolo de generozitatea gadje şi să le elibereze propriul potenţial politic şi economic. Aceasta înseamnă propria organizare, înlăturarea obstacolelor care atrag dependenţa din calea noilor generaţii de romi, înlăturarea oprimării „rechinilor“ împrumuturilor şi a spărgătorilor de voturi, mărirea eforturilor pentru a obţine o numărătoare exactă a romilor în recensăminte şi îmbunătăţirea programelor de votare, înregistrare şi prezentare.

Sînt necesare schimbări radicale din partea instituţiilor care scriu, adoptă şi implementează legi şi reguli. Şi presiuni asupra societăţii – prin guvernele şi tribunalele ei – pentru a onora drepturile civile şi politice deja statutate prin Constituţie, şi pentru a aplica legile în ce priveşte corupţia, violenţa electorală şi discursurile injurioase.

E nevoie de încredere între romi, suficientă încît să-i facă să-şi susţină candidaţii valoroşi şi să le asigure sprijinul financiar în campanii. Va fi nevoie de desemnarea unei noi generaţii de candidaţi romi pentru poziţii guvernamentale, campanii pentru prezentarea la vot şi crearea unui număr proporţional de reprezentanţi romi în administraţia de stat şi judiciară.

Schimbarea în cauză nu îi priveşte doar pe romi. Priveşte orice grup subreprezentat sau exclus de la participarea semnificativă la viaţa politică şi publică şi de la calitatea şi natura democraţiei. Împuternicirea şi includerea acestor grupuri în viaţa publică şi politică trebuie să fie o prioritate pentru ţările membre ale UE. 

Chuck Sudetic este editor senior la Open Society Foundations.

Zeljko Jovanovic este director al Roma Initiatives Office. 

traducere de Iaromira POPOVICI 

Foto: A. Manolescu

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.