Şahul, un sport violent

Publicat în Dilema Veche nr. 626 din 18-24 februarie 2016
Şahul, un sport violent jpeg

Aţi pierdut vreodată o partidă la şah de v-a venit să aruncaţi cu piesele în aer? Aţi mormăit ceva la adresa adversarului de vă rugaţi apoi să nu fi fost auzit? Nu-i nimic, se poate şi mai rău şi se întîmplă şi la case mai mari. Mi-au căzut ochii recent pe o listă de pe site-ul chess.com cu întîmplări mai mult sau mai puţin hazlii despre momentele în care un jucător pierde la şah şi se pierde şi cu firea. Iar mai puţin hazlii însemnă uneori şi crimă.

Pe la 1850, pastorului Arthur Skipworth îi plăcea şahul, dar şi banii. Aşa că participă la concursuri, dar dacă pierdea cîteva partide, se dădea bolnav şi le cerea organizatorilor înapoi taxa de înscriere. A făcut asta de destule ori încît să i se fi dus buhul în toată Anglia.

La 1895, Curt von Bardeleben, jucător de şah profesionist, juca cu Wilhelm Steinitz, primul campion mondial oficial. Steinitz a anunţat mat în zece mutări, la care von Bardeleben a ieşit pe uşă fără să scoată o vorbă şi dus a fost. Steinitz a trebuit să aştepte 50 de minute să îi expire timpul adversarului pînă să fie declarat cîştigător.

În acelaşi an, Siegbert Tarrasch, un alt şahist de frunte al epocii, dădea vina pe aerul sărat pentru partidele pe care le-a pierdut într-un turneu la malul mării. A repetat scuza climaterică şi la un concurs la care a jucat 13 ani mai tîrziu.

La 1904, Frank Marshall îl bătea pe David Janowski într-un meci jucat la Paris, ambii fiind jucători profesionişti. Janowski îi scrie apoi că „în aproape toate partidele i-a lăsat să-i scape remiza sau cîştigul” şi i-a propus o revanşă de 5000 de franci în care el, Janowski, pleca de la un handicap de patru partide.

Lui Lenin i-a plăcut şahul. Dar s-a lăsat pentru că se enerva cînd pierdea, după cum a scris odată Maxim Gorki.

Acum sînt computerele, dar la începutul secolului trecut erau la modă automatele de jucat şah. De fapt, nişte cutii în care se ascundea un jucător bun de şah care îi bătea pe amatorii cu dare de mînă. Numai că în 1915, la Coney Island, un jucător nervos că a pierdut partida a scos pistolul şi a tras în automat, omorîndu-l pe operatorul dinăuntru.

Un alt şahist de frunte, Aaron Nimzovici, după ce a pierdut o partidă de blitz la Berlin, în anul 1918, s-a ridicat şi a strigat: „Gegen diesen Idioten muss ich verlieren!” – „De ce trebuie să pierd la idiotul asta!”

În 1922 la Viena, campionul mondial Alexandr Alehin a cedat o partidă într-un mod inedit: şi-a aruncat regele pînă în capătul celălalt al sălii de joc.

Un an mai tîrziu, tot el a făcut praf mobila din camera sa de hotel unde urcase după ce a pierdut o partidă la Rudolf Spielmann.

În anii ’40, lui Marlon Brando, actorul preferat al lui Bobby Fischer, îi plăcea să joace şah, dar cînd vedea că pierde, răsturna piesele spunînd: „M-am plictisit!”

În 1950, Walter Bjornson din Vancouver a păţit-o: adversarul l-a tăiat la mînă cu cuţitul de supărare că pierdea partida.

În 1954, Feodor Dus-Hotimirski şi David Bronstein, şahişti profesionişti, jucau o partidă la Moscova. Moment în care Dus-Hotimirski, văzînd că pierde, şi-a luat înapoi mutarea şi a făcut alta spunînd: „Stai că asta e mutarea cea bună, la naiba cu regulile, ăsta e şahul adevărat!”

După 1959, Uniunea Sovietică a interzis şahul în staţiile sale de cercetare din Antarctica. Motivul: în anul respectiv, doi cercetători de la staţia Vostok au jucat şah, iar cel care a pierdut s-a supărat aşa de tare încît şi-a omorît colegul cu toporul.

În 1960 un marinar, Michael George, i-a tăiat gîtul cu o sticlă spartă unui chibiţ care i-a criticat jocul. Marinarul a fost pînă la urmă condamnat nu pentru omor din culpă, ci pentru omor prin imprudenţă.

În 1979, Patrick McKenna, deţinut într-o inchisoare din Nevada, şi-a strangulat colegul de celulă după o partidă pe care a pierdut-o.

După Antarctica, a urmat Cosmosul. În anii ’80, sovieticii nu îi mai lăsau pe cosmonauţi să joace şah între ei. Dacă voiau însă, puteau să joace cu baza de pe Pămînt. Motivul interdicţiei a fost o încăierare între doi astronauţi survenită după ce unul a luat bătaie la şah de la celălalt.

În anii ’90, la un turneu în Olanda, marele maestru rus Simion Dvoiris şi-a aruncat pantoful în sala de joc după ce a pierdut o partidă.

În 2003, marele campion Garry Kasparov a pierdut o partidă la marele maestru Teimour Radjabov pentru care acestuia, la festivitatea de încheiere, i s-a acordat premiul de frumuseţe al turneului. Kasparov însă a urcat pe scenă, a înşfăcat microfonul de la organizatori şi s-a lansat într-o tiradă de 10 minute în care a susţinut că de fapt Radjabov era pierdut în partidă şi de aceea premierea lui e o insultă şi o umilinţă.

Un alt mare campion, Viktor Korchnoi, a pierdut în 2007 într-un turneu în Gibraltar o partidă la americanca Irina Krush, căreia i-a vituperat apoi, în plină sală de joc: „E bine că ştii teorie, dar mai bine ai învăţa şi şah!”

În decembrie 2008, Alexei Valentikin, de 43 de ani, din Gloazov, Republica Udmurtia, l-a aruncat pe fereastră pe adversarul sau la şah, un pensionar în vîrstă de 60 de ani. Alexei Valentikin stătea la etajul doi, aşa încît pensionarul s-a rănit grav şi a murit cîteva zile mai tîrziu. Şahistul pierzător şi violent a luat şase ani de închisoare.

Şi lista poate continua. Două observaţii însă îmi vin în minte după ce am înşirat toate aceste întîmplări, mai vechi sau mai recente. Că impulsul de a verifica mai bine cu cine te încumeţi să joci o partidă de şah s-ar putea să nu fie chiar aşa de deplasat. Şi, doi, dacă astfel arată lista cu pierzătorii violenţi la şah, cum arata cea cu pierzătorii la table, poker sau alte jocuri considerate mai puţin „raţionale”?

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio Romania Actualităţi.

Foto: wikimedia commons

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.