Securitatea pe Internet. Vechea securitate

Publicat în Dilema Veche nr. 628 din 3-9 martie 2016
Securitatea pe Internet  Vechea securitate jpeg

Ne-am obişnuit să vedem România în postura ţării care se străduieşte să ajungă din urmă alte state. Dar sînt şi domenii în care sîntem în rînd cu lumea bună, fără a mai fi nevoie să „recuperăm decalajele“. Iar un astfel de domeniu e cel al comunicaţiilor moderne, respectiv al telefoanelor mobile şi al Internetului.

Şi totuşi, nu o dată m-am surprins gîndindu-mă cum ar fi arătat Internetul şi telefonia mobilă în România dacă nu s‑ar fi întîmplat evenimentele din ’89. Cu sau fără România, evoluţia tehnologică tot ar fi avut loc; dar dacă n-ar fi avut loc şi „revoluţia“? Cum am fi vorbit la mobil? Cum am fi intrat pe net? Din acest punct de vedere, poate că ne-a trecut un glonţ pe la ureche, pentru că statele comuniste, cum a fost şi România, au astăzi o relaţie cel puţin tensionată cu Internetul şi cu tehnologiile moderne de comunicaţii. Şi tot cercetînd cum pot accesa Internetul în statele cu regimuri autoritare, parcă încep să îmi sune familiar expresii precum „permisul de Internet“.

Aşa că, profitînd pe cît am putut de accesul neîngrădit la Internet, am încercat să îmi fac o imagine cît mai detaliată despre comunicaţiile moderne din trei state comuniste, Cuba, China şi Coreea de Nord. Dar fascinante sînt şi incursiunile în „offline-ul online-ului“ din unele state musulmane, dintre care am ales ca bonus şi reper suplimentar două ţări rivale, dar egal deranjate de expansiunea Internetului: Arabia Saudită şi Iran, inventatoarele „Internetului halal“. Mai sînt şi alte locuri unde trăieşti periculos pe Internet, unele chiar foarte aproape de noi, cum ar fi Rusia şi Belarus, dar despre ele probabil voi scrie cu altă ocazie.

Cuba

De Cuba am început să auzim ştiri privind o oarecare liberalizare de cînd liderul său comunist emblematic, Fidel Castro, în contrast cu alţi dictatori sud-americani ajunşi personaje de legendă prin romanele lui Márquez, i-a transferat puterea fratelui său Raul. Au fost legalizate unele mici afaceri, au fost reluate legăturile diplomatice cu SUA, iar zilele acestea Havana a devenit teren de contact ecumenic între Patriarhia Ortodoxă rusă şi Biserica Catolică. Dar dezgheţul politic nu e resimţit şi de populaţie, care rămîne controlată şi izolată, ca în orice regim represiv care se respectă pînă la capăt. Iar Internetul este un exemplu care pică la ţanc în acest sens.

În Cuba, nu oricine intră cînd vrea pe Internet. Nomenclaturiştii, funcţionarii cu anumite sarcini de serviciu şi specialiştii IT intră cu parolă oficială. O pătură subţire de alţi privilegiaţi poate accesa Internetul pe bază de legitimaţie. Iar restul populaţiei are acces doar la un serviciu de e-mail operat de Guvern. Cu toate aceste restricţii, multe site-uri sînt inaccesibile din Cuba. După cum spunea un ambasador cubanez, Havana are tot dreptul „să se ferească de site-urile pornografice, sataniste, teroriste şi negative“. Întîlnim aici percepţia – comună şi în alte ţări comuniste sau musulmane – care vede în Internet o intruziune vestică ameninţătoare la adresa ideologiei oficiale.

Urmează apoi alte două obstacole în calea spre Internet: costul şi calitatea. Accesul la serviciul de e-mail operat de Guvern se face în special la Internet-café-urile de stat, unde ora de utilizare e de cinci dolari americani (venitul mediu lunar în Cuba este de aproximativ 460 de pesos, ceea ce înseamnă 20 de dolari). Internet la domiciliu are doar 5% din populaţie şi e şi mai scump decît cel de la Internet-café.

Pînă acum trei ani, tot traficul de net din Cuba se făcea prin satelit. Din ianuarie 2013, insula e conectată printr-un cablu submarin la reţeaua din Jamaica şi Venezuela. Dar şi aşa, Cuba rămîne una dintre cele zece ţări cu cele mai reduse viteze de descărcare pe Internet.

Acum însă intervine ingeniozitatea oamenilor supuşi la privaţiuni şi restricţii, ceea ce românii ştiu de pe vremea cînd prindeau bulgarii, moldovenii şi ungurii la antenele speciale bine orientate pe bloc. Ca urmare a îngrădirilor tehnice şi administrative, în Cuba s-a dezvoltat o piaţă neagră a Internetului. Cubanezii au inventat „Internetul offline“, sau „El paquete“, cum e cunoscut pe insulă, prin care conţinut descărcat de pe Internet (show-uri TV, filme, reviste, articole de presă, aplicaţii) circulă pe stick-uri USB sau pe CD-uri. De asemenea, există şi o piaţă neagră a parolelor celor ce au acces la Internet, cum ar fi funcţionarii publici pensionaţi.

China

„Marele Zid chinezesc“ are un echivalent virtual: „Marele Firewall chinezesc“, cu rolul de a bloca accesul la site-urile indicate de partid. În China se cenzurează aproape orice pentru că gama de considerente pe baza cărora un site se poate bloca e foarte largă, incluzînd motive morale, politice, religioase, culturale, economice, militare, dar şi pentru că resursele utilizate pentru cenzurare sînt imense. Liste întregi de site-uri de top inaccesibile din China sînt constant îmbogăţite. Pe ele ar figura la momentul de faţă, printre altele: gmail.com, maps.google.com, docs.google.com, play.google.com, youtube.com, blogspot.com, twitter.com, nytimes.com, dropbox.com, soundcloud.com, bloomberg.com, flickr.com.

În linie cu practicile cu care ne-au obişnuit, autorităţile au încurajat copierea facilităţilor unor site-uri occidentale de succes. Sînt Facebook-ul şi Twitter-ul instrumente de comunicare online la modă, aflate însă sub comanda imperialiştilor? Nu-i nimic, chinezii au dezvoltat Sina Weibo, un hibrid între Facebook şi Twitter, pe care l-au şi listat la bursă. Americanii au făcut amazon.com, de ce chinezii să nu aibă alibaba.com? Şi exemplele pot continua.

Ca şi în Cuba, oamenii au apelat la fel de fel de tertipuri pentru a ieşi totuşi în lumea liberă a Internetului. La chinezi e răspîndită practica folosirii VPN (acronim pentru Virtual Private Network), prin care, teoretic, site-urile interzise pot fi totuși accesate, pe riscul utilizatorului. Numai că din cauza suprasolicitării, şi probabil şi din cauza „vigilenţei organelor“, accesul la serverele occidentale pe care poţi subscrie la VPN este deosebit de greoi.

Pe de altă parte, autorităţile s-au specializat în aşa-numita tehnică a eliminării electronice, „cyber-disappearance“, care înseamnă ştergerea materialelor scrise de sau despre activiştii bloggeri chinezi. Iar pentru că piaţa telefoniei mobile în China este prea dezvoltată pentru a mai încerca un control fizic al acesteia, ca la vecinii nord-coreeni, un alt „feature“ al partidului este suspendarea accesului la serviciul de SMS atunci cînd un utilizator e prins că trimite conţinut „nesănătos sau ilegal“.

Coreea de Nord

Şi am ajuns la exemplul suprem în materie, ţara unde, pînă acum trei ani, puţinii turişti admişi lăsau mobilele la intrare şi unde Internetul nu e cenzurat, ci interzis de-a dreptul. Pentru nord-coreeni nu se pune problema accesului la Internet, ci a accesului la „Kwangmyong“, un Intranet de ţară, nu de companie, cum am văzut în România după ’90. Denumit, în acord cu stilul bombastic oficial, Kwangmyong – în traducere, „Strălucitor“, „Luminos“ –, acesta avea la mijlocul lui 2014 un total de 5.500 de siteuri.

Pe Kwangmyong intră studenţii ca să se informeze, aici sînt site-urile facultăţilor şi ale ziarelor, aici trimiţi mail-uri. Kwangmyong e ca o lume paralelă a Internetului, după modelul lumii paralele a propagandei comuniste oficiale. Un fel de Facebook crepuscular de circuit închis, în care pot avea conturi doar instituţiile statului. Ironia este însă că oamenii obişnuiţi nici măcar la Kwangmyong nu au acces, computerele fiind o raritate comercială care în Coreea de Nord se înregistrează la miliţie, cum erau odată înregistrate maşinile de scris în România.

Doar puţini sînt cei ce pot intra pe Internetul real. După unele estimări, ar fi vorba de cîteva sute de oameni, în general şefi de partid şi funcţionari care execută misiuni de partid pe Internet. Din februarie 2013, turiştii pot avea acces la Internet 3G, folosind cartele de la operatorul de telefonie nord-coreean. Ofertă cu termeni şi condiţii, printre care şi aceea că nu se aplică şi populaţiei de rînd din ţară.

Iran

Inițial, Internetul în Iran s-a dezvoltat liber, dar odată cu regimul președintelui conservator Mahmud Ahmadinejad, de prin 2005, lucrurile au început să se schimbe.

În martie 2012, şeful spiritual al ţării, ayatollah-ul Ali Khamenei, a cerut instituirea „Consiliului Suprem al Spaţiului Virtual“, format din preşedinte, ministrul Culturii, ministrul Informaţiei, şeful Poliţiei şi şefi ai Gărzii Revoluţionare iraniene. Consiliul se ocupă de reglementarea accesului la Internet şi supervizează aşa-numitul „Internet halal“, un Intranet iranian curăţat de influentele exterioare nefaste, după modelul Kwangmyong-ului nord-coreean. În Iran, site-urile pot fi blocate pe motive politice, religioase şi morale. Pe lista neagră sînt, printre altele, Facebook şi mereu maleficul YouTube.

Publicaţiile online şi bloggerii sînt obligaţi să obţină autorizaţii de funcţionare de la Ministerul Culturii. Furnizorii iranieni de servicii de Internet trebuie să instaleze soft-uri de verificare a conţinutului site-urilor accesate şi a e-mail-urilor. Utilizatorii de servicii de Internet semnează că nu vor accesa „site-uri neislamice“.

Autorităţile cer ca oamenii să folosească serviciul de e-mail de stat, restrîng folosirea criptării prin invalidarea VPN-urilor şi adreselor de tip HTTPS şi interzic folosirea soft-urilor antivirus de import. O contribuţie originală a Iranului la şicanarea accesului la Internet este limitarea prin lege a vitezei de download pentru oamenii obişnuiți la 128 kbit/s. Te laşi păgubaş dacă prinzi ocazia să descarci în Iran Fifty Shades of Grey.

Arabia Saudită

Oricît de urîcioşi le pot fi iranienii, în materie de Internet cenzurat saudiţii au destule similitudini cu vecinii coreligionari, dar sectari. Aşa că, dacă e vorba de site-uri şiite, autorităţile de la Riad pot fi foarte răzbunătoare, saudiţii fiind sunniţi. Pe lîngă cele suspecte de prozelitism religios, sînt banate în Arabia Saudită şi site-urile deviaţioniste politic. De lista lor, dar şi de actualizarea acesteia, se ocupă cu succes Ministerul de Interne, iar o comisie specială se ocupă de administrarea proxy-farm-ului care filtrează site-urile şi conţinutul acestora.

Ca şi în Iran, publicaţiile online şi bloggerii sînt obligaţi să obţină licenţă de funcţionare de la Ministerul Culturii şi Informaţiei. Mulţi au sfîrşit în închisori sau biciuiţi pentru ce au postat pe Internet. Dar ce au specific saudiţii faţă de iranieni – nu şi faţă de ţările care au trecut prin comunism – este încurajarea delaţiunii. Cetăţenii sînt îndemnaţi să denunţe, printr-un formular online special, site-urile care par dubioase, iar Guvernul intervine apoi pentru a îndrepta situaţia.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: wikimedia commons, studenţi coreeni studiind pe Kwangmyong

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.