Tango, zoo şi un mall imens

Publicat în Dilema Veche nr. 647 din 14-20 iulie 2016
Tango, zoo şi un mall imens jpeg

În Argentina era musai să vedem un spectacol de tango. Dacă nu am ajuns la o Milonga, măcar am stat cuminți în public, privind cum dansatorii execută mișcări previzibile pe scenă. În­tîi am ajuns la Teatro Porteno, pe aceeași fabuloasă Avenida Corrientes, unde era hotelul. Acolo, spectacolul a fost ca la un Teatru „Tănase“ mai spălat, îngrijit și corect. Fără însă să fi simțit în el „spiritul“ așteptat. Spirit pe care l-am găsit, două seri mai tîrziu, la Cafe Tortoni, unul dintre locurile tradiționale ale tangoului. Am fost plasați la mese, aproape de scenă. La masa noastră a mai venit un tînăr din Italia care făcea turul lumii cu rucsacul și ajunsese, desigur, și în Argentina. Diminețile și le petrecea exersînd tango, iar serile privindu-l. Cînd Andreea și Adrian, protagoniștii dansului, au venit pe scenă, am simțit că am ajuns unde trebuia: apropierea lor, intimă fără a fi deloc supărătoare, mișcările, aș zice, perfecte, sincronizarea și pasiunea impecabil orchestrată se suprapuneau pe ceea ce-mi reprezentam eu drept tango. Andreea, dansatoarea, un pic mai mare, ca vîrstă, decît partenerul ei, avea un chip frumos pe linia așteptată: brunetă, cu trăsături clasice, ușor trasă la față. Și un trup senzual, dovedind curbe rubensiene fără a fi exagerat de rotund. Partenerul, Adrian, părea absorbit cu totul de ce i se întîmpla, transpus complet în ceea ce făcea. Și figura lui era adecvată evenimentului, de june prim, cu mustăcioară, fără a fi caraghios. Dansau strîns, piciorul ei plin insinuîndu-se printre ale lui, intim și deloc vulgar. Dansul mi s-a părut reprezentarea ideală a unei povești de iubire pasională între două persoane, iubire în care contactul fizic înseamnă mai mult.

Am plecat din Buenos Aires în Santiago de Chile. Dintr-un oraș furnicar, eclectic și uimitor, am ajuns într-unul mai așezat, mai riguros, în care străzile erau drepte și duceau unde te-ai fi așteptat, nu erau tarabe și exchanger-i pe stradă, și locul arăta ca unul al anului 2016. Cu mici excepții: clădirea guvernului și a președinției, La Moneda, e izolată de piața alăturată printr-un cordon și e păzită de un mare număr de militari, dîndu-ți o senzație de nesiguranță. Iar poluarea orașului, mai ales în lunile lor de iarnă și ale noastre de vară, favorizată fiind și de așezarea între munți, e supărătoare. Cînd te uiți în zare, la munți, totul poate fi zărit printr-o perdea cenușie și-ți dă, uneori, o impresie (desigur, exagerez) de sfîrșit de lume.  O excursie pe Cerro San Cristobal, cu funicularul, îți poate schimba însă perspectiva. Nu neapărat pentru că de acolo, de sus, orașul s‑ar vedea mai clar. Ci pentru că drumul cu funicularul e simpatic. Iar cînd ajungi acolo, la 860 de metri, dai de o impresionantă statuie a Fecioarei Maria, albă și uriașă, și de un sanctuar dedicat Imaculatei Concepțiuni. Acolo, pe înălțimi, ambele te fac să te simți chiar aproape de divinitate. Cînd mai cobori un pic, ajungi la grădina zoologică. Da, știu, e o întreagă discuție cu animalele în captivitate. Și eu cred că ideea de grădină zoologică, în care fiecare animal stă închis în cușca lui și e un exponat într-un muzeu viu, nu e o soluție. P.L. Travers, în Mary Poppins, are un capitol despre inversarea rolurilor: într-o noapte, oamenii stau în cuști și animalele îi vizitează…

Și totuși, grădina zoologică din Santiago e fermecătoare, pentru că animalele, în mai orice context, nu te pot lăsa rece. Preferatele mele au fost suricatele, cele precum Timon din Lion King, care stăteau grămadă într-o cușcă relativ mică și săpau încontinuu. Uneori se mai jucau cu o mare minge galbenă. Iar alteori stăteau pe cîte un zid, într-o postură meditativă, regală chiar, scrutînd înălțimile și adulmecîndu-le.

O altă experiență, să-i spunem formidabilă, a fost să mergem la mall, în Santiago. Nu departe de hotel se află un mall imens, Sky Costanera, unde, la etajele 61 și 62, poți avea o panoramă chiar impresionantă asupra orașului. Dar, pe lîngă asta, mall-ul, mult mai mare decît cele de la noi (cel din Vitan ar încăpea pe un etaj), poate fi numit chiar „templu al consumului“. Iar dacă nimerești acolo vineri pe la prînz, e o experiență extremă. N-am mai văzut, de la Disneyland încoace, o așa desfășurare de omenire consumistă. La hot dog-ii cu orice care se puteau mînca acolo, la empanadas devenite meniu în diverse promoții, la înghețatele cu covrigei, omenetul se îmbulzea fără să se teamă de cozile cu orele. La filmul de groază pe care ne-am trezit să-l vedem tocmai în Santiago, coada a fost de o oră și jumătate. Iar porțiile de floricele pe care le puteai lua de la același ghișeu puteau fi cărate doar cu tava.

Una peste alta, a fost o experiență. Nu voi uita, pentru mult timp, oamenii ca­re‑ți întorceau privirea firesc, în metrou sau pe stradă, în Santiago. Și-ți zîmbeau neprefăcut.

Foto: I. Popovici

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.