Trebuie să fac o scrisoare către mine

Publicat în Dilema Veche nr. 645 din 30 iunie - 6 iulie 2016
Din nou scandal, în loc de dialog jpeg

Revin la site-ul cu teme din lumea școlii și rezolvările lor, site-ul brainly.ro. Citind conversațiile care se nasc din rugăminți și favoruri, întrebări și răspunsuri, nedumeriri și explicații, lumea școlii îmi pare din ce în ce mai îndepărată și de rostul ei, dar și de rostul viitor al copiilor. O lume în care se dau bătălii mari și recompense pe măsură (funde, coroane și puncte) pentru supraviețuire în fața agresiunii ridicolului, inadecvării, umorului involuntar, absurdului, inutilului și ineficienței.

Am să dau, evident, exemple. Iată mai întîi cum se gîndesc profesorii noștri să dezvolte imaginația copiilor: le propun să realizeze compuneri care au ca teme cele mai neobișnuite, mai ilare, mai inutile, mai neverosimile puncte de pornire: călătorii în Dubai sau Laponia, întîlnire cu o rîndunică sau participarea la o competiție de artificii de la Brno, o întîmplare amuzantă la muzeul de istorie (de ce istorie?) și, preferata mea, compunerea cu titlul „Fetiţele Powerpuff se uitau la 3 Sud Est“ (bun, și?). Stau eu și mă întreb: nu ar fi mai simplu, mai eficient ca școala să folosească, pentru dezvoltarea limbajului și a imaginației, experiența proprie a copilului? Oare nu s-ar găsi de spus niscaiva lucruri interesante, bogate, expresive pornind de mai aproape, din propria ogradă, propriul cartier, din țări vecine sau măcar accesibile? Dar, mă rog, să presupunem că elevii sînt destul de conștiincioși, își pun imaginația și lectura la bătaie și depun eforturi să “iasă ceva frumos“. Inutil, însă, fiindcă pe măsură ce ne depărtăm de clasele primare, imaginația trebuie limitată de rigori alambicate, sterile. De exemplu: „Imaginează-ţi că te întîlneşti cu scriitorul tău preferat dialog 10-14 replici vorbind despre pasiunea dintre voi (sic!) foloseşte 2 ccl 2 cct 2 ccm.“ (Reamintesc că citatele păstrează ortografia și punctuația autorilor. Prescurtările din enunțul de mai sus se referă la diverse feluri de propoziții circumstanțiale pe care elevul trebuie să le folosească în textul său.); „Imaginează-ţi că dragonul nostru s a întîlnit cu o pasăre Phoenix… Alcătuieşte un dialog între aceştia, de 8-10 replici, în care să foloseşti 2 verbe la modul gerunziu, 2 numerale cardinale…“ Mi-l imaginez pe Shakespeare stînd cu abacul în față și calculînd cîte gerunzii are în Furtuna și cîte propoziţii interogative are în Hamlet.

Vin la rînd tot felul de cerințe care mai de care mai caraghioase și mai hazardate: „Scrie un dialog între o cucoană care are un căţel lăţos care latră ca un făcător de rele (sic!) şi un necunoscut, într-un tren.“ A scris-o deja Caragiale. La ce bun o pastișă? Își imaginează dascălii că Mozart a ajuns un geniu dîndu i-se în copilărie să realizeze cópii muzicale după Bach sau Handel? „Cine mă poate ajuta? Trebuie să fac o scrisoare către mine! Mă ajutaţi vă rooooog!“ (cu ce ocazie?!) „Argumentaţi în 15-25 de rînduri că poezia studiată, Doina, este o doină.“ Păi, dacă nici o poezie al cărei titlu este „Doina“ nu e evident că este o doină, atunci cu adevărat lumea a devenit mai suspicioasă decît credeam. „Scrie cuvîntul cu înţeles opus pentru ceas.“ Fără comentarii. „Explică sensul vieţii mini eseu.“ Cine reușește asta, la cei 12-13 ani cît au elevii de pe site, ar trebui să tragă de urechi vreo trei generații de filozofi și vreo două școli de psihanaliză fiindcă au pierdut vremea și au risipit hîrtia. „Scrieţi o compunere sufletească despre mama şi bunica.“ Bănuiesc că „sufletească“ este contribuția elevului, un soi de comprimare a indicațiilor primite la clasă despre cum trebuie să fie compunerea.

Iată un citat primit de elevi de la școală, dintr-un manual, citat pe care trebuie să îl comenteze: „O formă rudimentară a leasingului operaţional consta în aducerea de sclavi din Africa pentru a fi «închiriaţi» pentru muncă, şi nu pentru a fi vînduţi.“ Nu mi-aș fi imaginat niciodată că am să găsesc în aceeași frază cuvintele „leasing“ și „sclavi“. Dar probabil am eu lacrima ușoară. „O compunere din care să reiasă cum l-aţi cîştigat pe Dumnezeu prin ajutarea unui om.“ Eu cred că preoții care dau astfel de teme ar trebui să fie mai prudenți: dacă lucrurile merg atît de simplu și-l „cîștigi“ pe Dumnezeu cu o bucată de pîine întinsă unui cerșetor, atunci Biserica rămîne pe drumuri. Finalul articolului aparține unui text glorios despre cultura tradițională a poporului român. Solicitarea suna în felul următor: „Faceţi un text în care tu să faci o oală.“ (sic!) Iată și răspunsul, oferit de o celebritate a site-ului brainly.ro: „Într-o zi am mers cu familia la un tîrg. Acolo era un om care te ajuta să confecționezi obiecte din lut. Pentru că eu eram curios am vrut să încerc. Eu am vrut să fac o oală. La sfîrşit, omul care nea (!) învăţat să facem obiecte de lut, pe nume Ion, mi-a zis că pot să îmi decorez oala cum vreau. Eu mi-am pictat-o în galben, i-am pus sclipici şi cîteva abţipilduri. Asta a fost o amintire de la acel tîrg.“

Maria Iordănescu este psiholog.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.