Viața ca un cartof rumenit. Simbio Kitchen & Bar

Publicat în Dilema Veche nr. 784 din 28 februarie – 6 martie 2019
Viața ca un cartof rumenit  Simbio Kitchen & Bar jpeg

În lumea mea, viața o pun înainte de semnul egal care-i urmat de cartof rumenit. Adică frumoasă, cu aromă de copilărie și lipsă de coloranți, conservanți și orice altceva ne mai place și e ilegal, imoral sau ne umflă ca pe niște cozonăcei în ajun de sărbători.

Loc excelent de citit și trăit dileme, fie ele cu majusculă sau nu, Simbio se află pe strada Negustori, la numărul 26, într-o casă frumoasă și spațioasă. Dacă sus, în zona de restaurant (unde se află și bucătăria, care e deschisă), avem mai degrabă un minimalism atent reprodus, la demisol (unde e barul) găsim cărămidă pe pereți și un aspect post-industrial unde nu îți vine să te mai oprești din umplut paharul. Iar muzica, parcă doar puțin cam tare uneori, contribuie din plin la senzația de experiență complexă.

Să nu neglijăm mîncarea, pentru că ea e reprezentativă pentru acest local apreciat de amicii bucureșteni care mi l-au tot recomandat, spunînd că avocado mai frumos copt nu prea găsești în Capitală. N-am testat tot ce se putea testa, evident, dar îmi declar dependența incipientă față de tot ce conține avocado la Simbio. Că tot vorbesc despre dependențe, e ceva și cu chifla lor, făcută tot în local, nu cumpărată și dezghețată, așa cum fac mulți alții; gustul de unt și de pîine coaptă te duce cu gîndul la bunica și la pîinea ei făcută în casă, la seri de Crăciun și la zile de vară, toate în același timp. Probabil că ceva mai autentic de atît nu am gustat de multă vreme. Aici, salata are gust de salată, roșia e roșie, carnea e rumenită la exterior și fragedă la interior, cafeaua e cremoasă și vinul e bun.

Sigur, cum nu există roz absolut, trebuie să spun că mă simt cam neglijată cînd intru și nu se oferă nimeni să mă conducă la masă, cînd eye contact-ul personalului cu clientul e aproape de zero și, mai grav, cînd nu știe nimeni să-ți spună ce mese sînt libere, dacă sînt, dacă și unde și cînd te poți așeza să te bucuri de local. Și tot din zona bucuriilor aș menționa dublul tăiș al bucătăriei deschise. Depinde cum te prinde ziua și clipa, poți rîde în hohote cînd auzi accentul (pe care am recunoscut că-l am și eu cînd mă enervez și iese moldoveanca la suprafață) din certurile angajaților din bucătărie, dar te poți și întreba dacă lămîile cu care aruncă unii după ceilalți pe acolo mai ajung în vreo farfurie sau nu. În orice caz, ei au totul la vedere, așa că într-adevăr depinde de tine ce faci cu informația primită. Jos, în bar, am văzut o grupare de căței dormind leșinați în brațele stăpînilor și dînd uneori din cap în ritmul muzicii, tot jos niște părinți cu un copil, așa că poți miza pe fauna diversă. Simbioză, ce mai…

De amintit, din meniu, ar fi (cam tot, dar nu-i frumos să nu dai nume): naked burger-ul pentru iubitorii de carne și quinoa burger pentru vegetarieni. Cu mîna pe burta plină, declar că aici sînt cei mai buni burgeri mîncați de mine vreodată în această țară, deși reamintesc că nu i-am testat chiar pe toți. Dar pe cei mai lăudați i-am gustat, așa că zic că sînt de încredere. Și cartofii copți, simpli, cu rozmarin doar cît să capete savoarea potrivită, sînt de încercat, iar asta o spun aproape la modul imperativ. Sînt îndrăgostită de cartofi, fie ei prăjiți, fierți, copți sau chiar cruzi (uneori ai nevoie să-ți amintești gustul dinainte de a trece ingredientul printr-un proces termic), iar Simbio îți aduce-n veselă neagră niște cartofi care, cred eu, au șanse mari să fie cei mai buni pe care i-ai gustat în ultima vreme.

În plus, e absolut necesar, de treci pe la Simbio, să mănînci un carrot cake, homemade și el, în care simți ghimbirul care te pișcă ușor de limbă și crema făcută ca de o mămică răbdătoare, cu timp de amestecat ingrediente într-o după-amiază de week-end.

Pentru mine, experiența Simbio e de un 9 din 10. Și da, e o experiență cu totul, căci nu se poate vorbi despre mobilier fără mîncare, despre servire fără decor și despre vinul bun fără zîmbetul relaxat de care e însoțit la masă, de cele mai multe ori. Mai ales că-i și foarte aproape de casa mea, mă gîndesc uneori că deja mă raportez la acest gastropub ca la un acasă primitor, ca atunci cînd ți-e dor de mîncarea mamei și dai o fugă pînă în bucătăria ei după muncă… asta dacă mama ar pune mai mult avocado pe farfurie!

La Simbio Kitchen & Bar nu e grabă niciodată, iar asta se simte din modul în care ești servit și pînă la felul în care îți este pregătită și servită masa. Cum spuneam, Simbio echivalează cu experiența servirii unui cartof frumos rumenit, aproape de perfecțiune. Așa, ca viața. 

Anca Zaharia este, înainte de toate, cititor. Cea mai recentă carte publicată este Jurnal de librar (Editura Herg Benet, 2017).

Foto: Anca Zaharia

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.