Viața cu Dilema

16 mai 2020
Zizi și neantul jpeg

În 1993, cînd am ajuns la Dilema, nu a fost deloc întîmplător. Mi-am dorit mult să lucrez la Dilema, de cînd am pus ochii pentru prima dată pe revistă.

Și, așa cum am mai scris, nu eram o persoană care se adapta ușor într-un loc de muncă. Ba dimpotrivă. Am schimbat multe pînă să ajung aici, erau și destule posibilități pe atunci și, desigur, eram și eu mult prea cîrcotașă și cu standarde imposibile: „de vină” trebuie să fi fost orele de latină din facultate, unde totul se desfășura de-a dreptul perfect și, cu profesori precum dl Fischer sau dna Creția, nu-ți mai trebuia nimic.

Așa că, plecînd dintr-un asemenea univers, aproape nimic din lumea, deodată deschisă, din jurul meu nu mi-a fost pe plac. Nu plîngeam chiar după tinerețe fără bătrînețe și viață fără de moarte, dar voiam calitate umană și standarde morale și culturale înalte, pe unde-mi băgam nasul. Și pe unde ajungeam mi se părea că nu găseam: eram ca prințesa cu bobul de mazăre – simțeam afurisitul de bob, în trufia mea, sub ditamai teancul de saltele.

Pînă am ajuns la Dilema și am dat de Lena (Magdalena Boiangiu), Tita (Tita Chiper), dl Cosașu (Radu Cosașu) și Leo (Alex. Leo Șerban), dar și de Mircea (Vasilescu) și Elena (Ștefoi). După care l-am cunoscut și pe dl Pleșu (Andrei Pleșu), și m-am convins că e o persoană în carne și oase, pînă atunci era doar o bibliografie la care aspiram.

Am reușit să regăsesc în redacția Dilemei – desigur, temele de discuție fiind altele – emulația și rafinamentul intelectual ale orelor de latină din facultate. Ca și pentru seminariile cu dl Fischer, și pentru ședințele de redacție de la Dilema trebuia să mă pregătesc. La început, nici vorbă să deschid gura, nici măcar ca să spun ce vox pop prin Cișmigiu voi face pentru următorul Dosar. Se vehiculau acolo atîtea titluri și nume încît mereu, de la o săptămînă la alta, trebuia să mă informez, măcar să văd cine erau respectivii autori menționați, dacă nu să citesc o carte întreagă. Aparent era o grămadă de timp liber, ce mare lucru să faci niște interviuri cu oameni pe stradă? Dar, în realitate, nu era deloc așa: să-ți faci temele la Dilema nu însemna doar să înregistrezi pe casetofon, să scoți apoi pe hîrtie și să bați la mașină ce au spus intervievații. Trebuia să știi cum să pui întrebările în așa fel încît să nu fie convenționale, să vezi amănuntele care nu băteau la ochi – și, la asta, Tita era maestră și te învăța ce și cum. Iar apoi să nu le scrii oricum: să le transcrii corect, dar și pe un ton măsurat, fără să jignești pe cineva. Totuși, să ai și oarecare umor, dacă puteai, dar nu din cel ofensiv și grosier – și aici intervenea Lena, care nu te lăsa s-o iei razna.

Nu te lăsa să faci afirmații nefondate. Să nu verifici din mai multe surse tot ce scriai. Să nu ai un background care să pună lucrurile în context. Nici să generalizezi aiurea, să faci afirmații de Gîgă de genul „Poporul român…”. Din cînd în cînd trecea pe acolo Irina Nicolau, care ne-a învățat cum, practic, din orice poate ieși un subiect pe de o parte zglobiu și, pe de alta, profund.

Toate astea, la care s-a adăugat citirea textelor din revistă, mi-au intrat pur și simplu în sînge în atîția ani. Raportarea echilibrată și fără parti-pris la o lume care părea veșnic în tranziție, fascinantă în pitorescul ei, dar și înspăimîntătoare într-o neclintire ce părea fără speranță era o raritate în contextul unei prese sălbatice, proaspăt scăpate din lațul comunist. Un soi de implicit al lucrurilor, să le prinzi esența fără tușe groase, fără pretenții exhaustive și redarea adevărurilor absolute s-au adăugat, în timp, formulei. Să nu scrii nimic neverificat, dar nici măcar necîntărit sau exagerat. Da, să te revolți dacă ceva te enervează, dar cu argumente și fără ofense manifestate în ciorchine de epitete degeaba. Să faci referire la opere culturale, dar fără să te dai mare și să știi exact și verificat la ce te referi.

Și tot cultura, am învățat la Dilema, nu înseamnă doar operele majore ale omenirii. Să fii o revistă de cultură nu înseamnă doar să faci paradă de cunoștințele tale mainstream, de faptul că ai putut citi cîteva dintre cărțile cele mai importante care s-au scris vreodată, că vezi filmele de autor, că ajungi la vernisajele și concertele „care trebuie”. Nu. Există și mult underground, deloc mainstream, care e valoros. Și nu mai e deja de mult o noutate că termenul de „cultură”, în sens antropologic (iar aici, atît Irina Nicolau, cît și Vintilă Mihăilescu știau mult mai bine), înseamnă și civilizație și cuprinde și modul de conviețuire al diverselor comunități: și aici, Dilema a știut să reflecte socialul într-o manieră atipică, semnalînd fără să critice, analizînd și nu vociferînd despre realități. La fel a făcut și cu politicul.

Toate astea, toată această școală inițială au devenit mod de viață. Am crescut și am trăit cu Dilema: nici nu am mai putut altfel, s-a integrat în peisajul cotidian. Mai tot ce receptam din lumea înconjurătoare cîntăream, mestecam, filtram și „scuipam” apoi în Dilema. Bun sau rău, era modul meu de a digera realitatea din jur și propria realitate, de a le înțelege prin împărtășirea lor și altora. De a învăța ceva din asta, mergînd mai departe, nu chiar la fel.

Sper și cred că și alții au avut un parcurs similar cu Dilema. Sau, dacă nu similar, au avut propriul lor parcurs, pe alocuri inițiatic. Nu pot să cred că Dilema nu va continua. Că nu se va găsi o soluție s-o ducem mai departe: și cu ea, să ne continuăm și noi evoluția.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.