Virus și recluziune

Publicat în Dilema Veche nr. 839 din 19 - 25 martie 2020
Zizi și neantul jpeg

De cînd știm sigur că dușmanul nevăzut e printre noi, s-a instaurat, cel puțin în viața mea, o stare de haos acut. Pînă la apariția lui, mă străduisem ani la rînd, cu eforturi majore, să-mi creez propria ordine.

N-a fost deloc ușor. Nu sînt o persoană căreia îi plac regulile, ci dimpotrivă: detest, instinctiv, orice formă de autoritate. Și totuși, în ciuda acestei nefericite trăsături, am încercat, în diverse perioade ale vieții, să mă autoreglementez, să-mi pun singură reguli, dat fiind că nu le suportam pe ale altora. Regulile astea presupuneau un soi de program oarecum strict de viață, cu un număr de ore pentru citit, altele pentru sport, cu reducerea interacțiunilor sociale.

Sună cunoscut, redundant și ironic în momentul de față, nu? E ca și cum, avînd o meserie liberală și liberă, în care eram nevoită de cele mai multe ori să lucrez singură, acasă, cu un program autoimpus, m-aș fi pregătit o viață pentru carantina coronavirusului. Cu atît mai mult cu cît meseriei i s-au adăugat și țelurile mele de dezvoltare personală – care includeau statul mai mult singură (deși firea îmi cerea fix reversul), într-un soi de autoizolare față de deșertăciunile și plăcerile lumii, măcar din cînd în cînd. Un soi de semiasceză cît mă țineau băierile.

O viață tot hălăduisem, conform unui nestins dor de ducă. Mai toată facultatea mi-o făcusem on the run, nu știu cum, dar lucrurile mergeau ușor, trăgeam tare în sesiune, mă duceam la cursuri și-n rest, în mare parte, băteam Bucureștiul. Era nevoia asta în mine, de nou și de mișcare, ca nimic din jur să nu pară veșnic și grav, totul să fie volatil și spumos.

După ce am terminat facultatea, tot n-am putut să mă așez. Din pleiada de opțiuni, am ales-o pe cea care presupunea tot mișcare și schimbare: presa. Să fii reporter însemna să zburzi continuu de la un subiect la altul, să cunoști oameni din diverse medii sociale, de la homeless‑i la cosmonauți. Lumea nu era niciodată la fel și fiecare mediu pe care îl descopereai era ca o nouă pagină a unei cărți interminabile, pe care o tot răsfoiai.

Seducător și fascinant, pînă la un punct. A apărut, cu timpul, în tot acest du-te-vino, și o nevoie de altceva. De stabilitate. Frica de plictiseală a fost, încet-încet, înlocuită cu plictiseala de veșnica schimbare. Treptat, am simțit nevoia să alternez schimbarea tapetelor lumii din jur cu statul la gura sobei și interpretarea lor. Într-o încercare de a le percepe sensul, dacă o fi fost vreunul, de a le plasa pe toate, pe cît se putea, in the great picture.

Și așa s-au născut, în paralel, tabieturile de interior. Tabieturile unei vieți mai anoste, dar, cumva, mai adevărate: ale celei cu tine însuți/însăți și, în unele cazuri, și cu Dumnezeu. O viață mai complicată și mai greu de gestionat, fără atîta glamour și palpitant, uneori apăsătoare și insuportabilă, dar de multe ori mai profundă. Cu descoperiri neașteptate despre tine și despre lumea din jur.

Și cu multe ispite din exterior, care să strice pacea asta complicată și încă fragilă. De pildă, ieșitul la restaurant sau la cafenea. Chiar singur, statul la o masă acolo, în inima mulțimii, părea mult mai apetisant. Spectacolul lumii în direct, fie că era vorba doar de cei doi chelneri care treceau grăbiți cu tava, fie de domnul la costum care freca telefonul la masa de alături, putea fi seducător. Dacă mai surprindeai și o frîntură de conversație între cei doi chelneri, precum și un zîmbet hîtru pe chipul domnului la costum, puteai să țeși scenarii peste scenarii. Nu era doar apăsarea pereților tăi de-acasă, alb-murdari, zîmbetul devenit rînjet al pisicilor și al îngerilor tăi de pluș și ceramică, și nici praful de pe teancurile tale tot mai șuie de cărți care așteaptă să fie citite.

Era o viață care pulsa, care te mai scotea din depresia ce te pîndea cu perfidie, cînd ți-era lumea mai dragă. În spatele cortinei și al culorilor cărora te mai puteai refugia. La fel cum altfel creștea inima în tine de cîte ori zburai cu avionul peste mări și țări și poposeai în capitale europene, unde adăstai prin piețele publice, aruncai un ochi la catedralele locului, gustai din „specificul local“, dădeai o raită prin muzeele de artă celebre și prestai shopping-ul tradițional.

Minunat și deloc plictisitor. Și, totuși, dacă stai să judeci mai la rece toate astea, există un pattern în toate. Excursiile și capitalele astea sînt, desigur, unice în felul lor, dar au și cîte ceva în comun. Cîrciumile și restaurantele în care ești îmbuibat și fericit cu orice preț sînt diferite, dar și la fel, pe de altă parte. Numai dacă stai să cugeți la toate astea, la diferențe și asemănări, unicitate și repetiție, la nevoia de schimbare, dar și la cea de stabilitate, ai nevoie de un timp cu tine însuți/însăți. Dacă vrei să te și întrebi dacă există Dumnezeu, dacă între existența lui și teoriile științifice e o contradicție, de ce murim și care e rostul nostru pe lume etc., nu te plictisești nicicum stînd în casă. Chiar constrîns de nenorocitul de coronavirus. Și dacă-i mai ai și pe cei dragi prin preajmă, cu atît mai bine.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.