La conferințe

Publicat în Dilema Veche nr. 659 din 6-12 octombrie 2016
Aniversări tradiționale jpeg

În facultate am fost o studentă bună, aș putea spune. Cele cîteva profesoare cu care mă aveam bine s-au gîndit, în acest context, să mă ajute să mă dezvolt, să merg mai departe: așa că m-au înscris, cam fără să mă întrebe, la niște conferințe. Să prezint cîte o amărîtă de lucrare. Momentul acela a fost definitoriu pentru mine și de neuitat într-un mod deloc pozitiv. Reacția mea a fost una cît se poate de promptă: am fugit, ba chiar nu m-am mai dus în respectivele zile la facultate. Țin și acum minte, vag, subiectele la care ar fi trebuit să prezint: era unul de gramatică transformațională, morfologie mai precis, care se făcea la Engleză pe vremea aceea. Titlul lucrării înscrise în catalog suna alambicat și prețios.

Conferințele au trecut, m-am reconciliat cu respectivele profesoare făcîndu-mi treaba la seminar. Dar umilința mea interioară nu a trecut, nicidecum: a fost aproximativ la fel ca aceea din piesa de la franceză, dintr-a cincea, cînd a trebuit să refuz rolul principal, evident de prințesă, pentru că nu știam să cînt. Nu aveam voce. A fost momentul în care am realizat că există lucruri pe care nu pot să le fac. Sau nu pot să le fac bine: dacă primul era cîntatul, cel de-al doilea e, cu siguranță, vorbitul în public.

E adevărat, nimeni nu ne-a învățat chestia asta în mod special la școală, pe vremea de atunci erau puține prezentări orale, nu se preda retorica și nu erau cluburi de debate. Dar pentru cei cu adevărați înclinați către vorbitul în public și talentați la așa ceva nu cred că toate astea au contat: s-au descurcat și așa. Da, desigur, și eu pot vorbi și am vorbit în public cu diverse ocazii, însă doar atunci cînd sînt foarte sigură pe mine și pe ce am de spus. Cînd mi se părea că stăpînesc cu adevărat subiectul.

Or, în partea academică, nu mi s-a părut că stăpînesc niciodată vreun subiect de-a binelea. Nu mi s-a părut niciodată că știu lucurile atît de în profunzime, că am citit destul, plus că am o teorie nouă și interesantă despre ce am citit, încît să prezint lucrurile celor din jur. Spre deosebire de o mulțime de alți oameni care cred, aproape întotdeauna, că ceea ce au cercetat, chiar pentru scurtă durată, merită prezentat celor din jur. Îi admir pe aceștia. Datorită lor și altora asemenea lor, am avut ocazia, de nenumărate ori, să asist la conferințe. Pe diverse teme, din varii motive. Uneori din obligație, alteori chiar pentru că mă interesa subiectul. Din păcate, mai de fiecare dată, indiferent de valorea lucrărilor (unele dintre ele fiind chiar interesante), am avut, acolo, mereu sentimentul de out of place. Că nu aparțin, că nu e locul meu acolo. M‑am simțit, de multe ori, ca la ospățul ce a urmat cununiei civile a unei colege la care partenerul meu de atunci și cu mine am ajuns întîmplător, de fapt, fără să fim invitați explicit. Țin minte că am cumpărat un set de castroane și ulcioare din Piața Amzei și ele ne-au fost, cumva, alături de buchetul de flori reglementar, tichetul de intrare la o masă lungă într-un fel de cantină în care s-a desfășurat evenimentul. Și unde, ca-n filme, mulți ne‑au chestionat: „Sînteți din partea mirelui sau a miresei?“.

La mai toate conferințele la care m‑am dus, mereu m-am cam întrebat singură din partea cui sînt. Și n-am ajuns la nici o concluzie, fie că eram cu grupul de la masterat, fie cu cei de la doctorat. Oamenii se agitau, erau subiecte incitante, chiar mulți participanți interesanți. Unii veneau din străinătate, știau mai mult decît voi putea eu ști în zece vieți, erau specializați în subiecte fabuloase și duceau o viață de nomazi culturali, fiind  mai tot timpul pe drumuri la conferințe. De asemenea, puneau întrebări percutante. Știau ce să întrebe și cum să întrebe, fiind de-adevăratelea interesați. Desigur, mai erau și unii, asemănători celor pe care-i știu de la conferințele de presă, care vorbeau doar ca să se audă vorbind, să se bage în seamă și să le arate celorlalți la cîte se pricep ei. Dar aceștia fac parte din fauna conferințelor.

Ideea de a scrie despre asta mi-a venit de la o conferință recentă unde am fost doar pe post de însoțitor. Desigur, cei prezenți nu aveau cum să știe asta, cum nu aveau nici de unde să știe despre fobia mea de conferințe în general, așa că m-au tratat, dintru început, ca pe una de‑a lor. Aveam o față oarecum intelectuală (purtam ochelari și nu eram îmbrăcată țipător). Și, mai mult de atît, umblam cu un laptop (pentru că așteptam niște articole pe mail). Ca atare, oamenii au fost drăguți cu mine și mi-au oferit cafea, fursecuri, un scaun și informații, chiar la conferința greșită (erau două în paralel și eu am nimerit inițial, din greșeală, la cea de psihologie).

Mi-am adus aminte de o altă conferință fabuloasă, la Universitatea din Galați, unde, înzăpeziți fiind cu ocazia unui reportaj prin sate, unul din profesorii amabili ne‑a dus la o conferință pe teme ihtiologice. Care, din fericire și în mod neașteptat, s-a terminat cu peștele studiat (sau un cirac de-al lui) gătit pentru invitați.

Zizi și neantul jpeg
Mama și vremurile
La școală ne puneau mereu să scriem compuneri despre Mama. S-o descriem, s-o poetizăm, să-i dedicăm ode. De 8 Martie, să-i facem flori din hîrtie creponată. În „Puiul”, „Fefeleaga” sau „La Vulturi”, să-i studiem ipostazele tragice. La desen, să-i facem portretul în culori calde.
„Vorbește cu Angela”, „Pîine şi Mîine”, „Piese pentru Zîmbete” jpeg
Despre școală și personaje din copilărie
La vîrsta aia diferența se măsoară nu în ani, ci în ani-lumină.
De la „Muntele vrăjit” la cîmpia stearpă jpeg
De la „Muntele vrăjit” la cîmpia stearpă
Perioadele pre-totalitare vin însoţite de isterie, agresivitate dezlănţuită, bezmetică.
Viață de cîine jpeg
Viață de cîine
În 30 de ani de exil, niciodată, pe unde am lucrat, nu am mai pus întrebări străine meseriei.
Reverii pascale jpeg
Reverii pascale
La primele ore ale dimineţii am mers să revăd cimitirul părăsit.
Izolare și context jpeg
Izolare și context
Pandemia a invadat planeta într-un context care agravează lucrurile, pe fondul pesimismului economiei globale.
Ziduri jpeg
Ziduri
Poate profesorii noii ere ar trebui să fie cei care te învață empatia, esența ta umană, cei care te ajută să-i găsești cu adevărat pe ceilalți.
Viața de dincolo de convenții jpeg
Viața de dincolo de convenții
Fetița mea e acum preadolescentă și încerc cît pot să nu proiectez  în ea nici un ideal, fizic sau de orice alt fel.
Murim jpeg
Murim
Moartea a devenit singurul meu gînd, orice făceam îmi era prezent gîndul morții, iar noaptea mă frămîntam fără să pot adormi, mereu pe aceeaşi temă.
Îndoielile jurnaliștilor, sursele și adevărul adevărat jpeg
Îndoielile jurnaliștilor, sursele și adevărul-adevărat
Jurnalistul, anume cel serios, trăiește într-o permanentă îndoială în materie de ceea ce are de publicat.
Vaccin și homeschooling jpeg
Să ne amuzăm cu Othello
Sigur, privit azi, felul acelor ani de a face umor pare candid, cu totul nespectaculos, o joacă de copii cu peruci, costume și decoruri fanate. Dar, repet, publicul larg se amuza.
Totul e deschis… jpeg
Totul e deschis…
Pentru unii, pleiada de orientări sexuale diverse, precum și discursul explicit despre sexualitate (cu scene așijderea) pot fi șocante.
Vaccin și homeschooling jpeg
Talent, aplauze și pe urmă?
Printre concurenți sînt mulți copii. Foarte înzestrați și curajoși: un grup de instrumentiști format din copii cu deficiențe de vedere, o tînără de cincisprezece ani care, pentru a-și împlini visul de a deveni balerină, a preferat să-i fie amputat piciorul afectat de cancer osos și înlocuit cu proteză, decît să-i fie imobilizat de bucăți de metal...
Evadări în lumea mică jpeg
Evadări în lumea mică
Bunicii mei nu erau complet rupți de realitate, în sensul că bunicul meu se ținea, mereu, cît de informat se putea pe vremea în care fake news-urile erau politică oficială (da, n-am descoperit noi, acum, America) – asculta BBC-ul și Europa Liberă pe un foarte vechi radio, din cele ce pot fi văzute acum doar în cîteva palide încercări de muzee ale vremurilor de atunci.
Vaccin și homeschooling jpeg
1 Iunie, ziua adulților
De cîte ori văd, însă, cum este sărbătorit 1 Iunie în România, mi se pare că, deși „Grădina Maicii Domnului“ e mare, mulți i-au cam sărit gardul.
Aniversări tradiționale jpeg
Întîlniri și așteptări
Te duceai la locul întîlnirii, cuminte. De multe ori, la ceas, la Universitate. Te așezai într-un colț, să nu bați prea tare la ochi, și așteptai tăcut. Pe lîngă tine se mai foiau și alții care practicau același sport.
Vaccin și homeschooling jpeg
Ce nu știm că nu știm
Domnul ministru pune în discuție un subiect fierbinte, azi: digitalizarea.
Cine mai scrie de mînă jpeg
Cine mai scrie de mînă
Nu pot spune că-mi plăcea caligrafia, ba dimpotrivă, mi se părea o plictiseală, dar cred că n-a fost cu totul așa.
Vaccin și homeschooling jpeg
Manualele, inutile?
Este evident, pentru oricine e preocupat de starea educației, că școala are nevoie mai mult ca oricînd de profesori „calificați“, „formați“, „educați“.
Treceri jpeg
Treceri
În urma trecerilor ratate au rămas, cum spuneam, teancuri-teancuri de amintiri.
Trăim o nouă cultură jpeg
Meleagris ocellata
Am întîlnit-o în oraş. În Piaţa Rahova.
Vaccin și homeschooling jpeg
Ce este educația? Vă rog urgent
Sînt lungi și multe discuțiile despre (in)utilitatea temelor pentru acasă.

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
„Monstruoasa coaliție”, Cuza și francmasonii, în „Historia” de aprilie
De ce au ales adversarii lui Cuza să-l răstoarne de la putere? Care a fost rolul masoneriei în acest proces? Este apartenenţa lui Cuza la masonerie confirmată documentar?
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.