A fi sau a nu fi paralel

Publicat în Dilema Veche nr. 762 din 27 septembrie – 3 octombrie 2018
A fi sau a nu fi paralel jpeg

Greu de localizat acest stat paralel. Uneori, pînă și autorii conceptului se încurcă în declarații. Am adunat aici cîteva mărturii pentru eventualii cronicari care vor vrea să scrie povestea acestui stat atît de puțin glorios.

● „Statul paralel ne vînează şi PSD trebuie să găsească soluţii. De aceea miniştrii noştri vizaţi de Mihai Tudose au fost rugaţi să rămînă în Guvern. Statul paralel ne hăituieşte. Le-am spus asta colegilor mei din partid. Le-am explicat că noi trebuie să aducem în România democraţia adevărată, să luptăm cu abuzurile statului paralel.“ (Codrin Ștefănescu, 13 octombrie 2017)

● „Anul 2009 a fost începutul creării statului paralel. Apogeul a fost 2014 2015, apoi puterea lui a scăzut. Statul paralel func-ţionează şi azi, are o influenţă importantă în Justiţie, în condu-cerea instituţiilor statului, ţine sub control clasa politică, Parla-mentul şi partidele politice prin lideri.“ (…) „A fost influenţat şi implementat cu ajutorul parte-nerilor din CIA ai conducerii SRI.“ (Elena Udrea, 3 noiembrie 2017)

● „În realitate, statul paralel chiar există și este uşor de identificat. Nu cred însă că Liviu Dragnea cere PSD-ului să lupte cu el din moment ce tocmai Liviu Dragnea este exponentul cel mai notoriu al acestui stat paralel. Vorbim de acei cîțiva politicieni și funcționari publici, extrem de bogați, lucrători toată viața lor la stat, membri ai unor rețele transpartinice de tip mafiot menite să fure miliarde de euro din banii publici, să treacă după bunul plac proprietăți ale statului în domeniul privat, în proprietatea lor.“ (Cătălin Ivan, 19 noiembrie 2017)

● „E o glumă destul de proastă asta cu statul paralel și sper să înțeleagă și românii că nu există statul paralel, dar există cîteva persoane care vor să acapareze toată puterea și se victimizează. Statul paralel este un concept care vine din țări cu sisteme nedemocratice. Există însă într-adevăr diferiți centri care promovează concepte politice diferite, avem forțe politice la putere și în opoziție. E clar că există diferențe majore între acestea, dar nu înseamnă că avem stat paralel. Atîta timp cît avem o democrație vie, acest lucru este OK.“ (Klaus Iohannis, 22 noiembrie 2017)

● (…) „Statul paralel încearcă să conducă România prin intermediul dosarelor penale, iar procuratura a devenit doar un instrument politic de eliminare a persoanelor incomode, care stau în calea unor planuri făcute în subteranele sistemului. Mulți încearcă să creeze iluzia că implicațiile acestui comportament antidemocratic sînt pozitive, pentru că așa s-ar lupta împotriva corupției sau pentru că politicienii, pe care unii cetățeni nu îi votează, sînt eliminați. Nimic mai fals! Iar asta o simt pe propria piele din ce în ce mai mulți români care nu au nici o legătură cu politica și care sînt victime ale abuzurilor sistemului. Cei corupți de putere nu și-au limitat acțiunile împotriva oamenilor politici, ci le-au îndreptat și asupra simplilor cetățeni, iar asta se vede în fiecare zi, prin noi și noi dezvăluiri ale victimelor acestor abuzuri. (…) De aceea, spun că eliminarea statului paralel este crucială, nu doar pentru ca România să fie un stat cu adevărat democratic, ci și pentru a reuși să transformăm România într-un stat puternic și influent la nivelul UE.“ (Călin Popescu Tăriceanu, 16 februarie 2018)

● „S-a făcut atît de mult rău, se face atît de mult rău, încît lucrurile astea nu pot rămîne nepedepsite (…) Statul paralel este un grup de indivizi, din păcate foarte mare, cu ramificaţii inimaginabil de largi, care exercită puterea statului într-un mod nelegal şi nelegitim, substituindu-se puterii legitime care se obţine prin votul democratic“. (Liviu Dragnea, 12 martie 2018)

● „În ultimii ani, ALDE a dus o bătălie continuă cu reprezentanţii statului paralel. În ultimele luni s-au adunat munţi de dovezi care arată că am avut dreptate în tot ceea ce am spus. Protocoalele secrete făcute publice, achitările pe bandă rulantă în dosarele instrumentate de către DNA, abuzurile unor procurori de la DNA Ploieşti care au fraudat dosare, acestea sînt doar o parte din faptele reprobabile denunţate. (…) „Trebuie înţeles pînă unde s-a ajuns din punct de vedere al abuzurilor şi al instrumentelor pe care statul paralel şi le-a creat pentru a controla instituţiile alese democratic în România. Trebuie să expunem tot putregaiul sistemului şi să începem să facem curăţenie.“ (Norica Nicolai, 8 iunie 2018)

● „În România nu există nici un stat paralel, este invenţia PSD-iştilor prin care vor să îşi motiveze demersurile anti-Justiţie şi anti-servicii. Atît de simplu este. În România e un singur stat. Şi pe acel stat îl reprezint eu. Deci povestea cu statul paralel este o invenţie, nu ştiu dacă a PSD sau a consultanţilor PSD, dar îi asigur pe români că în România nu există stat paralel şi restul sînt poveşti prin care PSD încearcă să îşi valideze anumite demersuri destul de discutabile.“ (Klaus Iohannis, 12 iunie 2018)

● „Împreună ne-am asumat un rol dificil, și anume acela de a milita în continuare pentru respectul față de drepturile și libertățile individuale, element care ar putea să pară nefiresc la 30 de ani de la căderea regimului comunist, dar statul paralel care s-a instaurat în România în ultimii zece ani, începînd din mandatul președintelui Băsescu, ne pune extrem de mult pe gînduri și ne pune la încercare chiar și curajul. Noi, ca partid liberal, am fost singurii care am avut curajul să ridicăm glasul împotriva abuzurilor care au avut loc în ultimii ani în Justiție, cu precădere în zona a ceea ce înseamnă oficial lupta împotriva corupției. Din păcate, lupta împotriva corupției în România s-a transformat într-o luptă politică de eliminare a persoanelor incomode de pe scena politică românească.“ (Călin Popescu Tăriceanu, 16 iunie 2018)

● „Asta e o prostie cu statul paralel, nu vă supăraţi. Avem în România un stat care uneori funcţionează bine şi de multe ori funcţionează prost. Dar faptul că s au comis abuzuri, că unii oameni au avut mai multă putere decît trebuiau să aibă, că s-au schimbat nişte decizii ale oamenilor, într-adevăr, dar azi cînd vorbim, totuşi, puterea toată este la domnul Dragnea. Cu cine să lupte? Cine nu îl lasă? (…) Mie mi se pare că e o mare minciună întotdeauna să dai vina pe altcineva cînd tu ai puterea. Eu m-am luptat şi cu Băsescu, şi cu Iohannis, am fost singurul prim-ministru care a avut doi preşedinţi pe cap, dar tot nu zic că n-am făcut din cauza lor. (…) Povestea asta cu statul paralel mie mi se pare o mare minciună. (…) Cine e statul ăla paralel? Dacă ni-l arată şi nouă domnul Dragnea. Să nu îmi ziceţi de SRI şi de DNA, că domnul Dragnea era mai bun prieten cu SRI-ul şi cu DNA-ul decît noi toţi, deci nu asta era problema.“ (Victor Ponta, 12 iunie 2018)

● „În epocalul discurs, ticsit de perfidie şi minciună, lui Dragnea îi dă prin cap să spună că Băsescu a creat «statul paralel». În regulă, o să fiu oricînd de acord că, timp de zece ani, unul din obiectivele mele a fost consolidarea instituţiilor statului. Că uneori aceste instituţii au făcut abuzuri grave, pentru care procurori şi judecători trebuie să răspundă, iarăşi sînt de acord. Că trebuie modificate legi pentru ca abuzurile să nu mai fie posibile, este un alt lucru pe care îl susţin. Dar, dacă eu am creat «statul paralel» pe care Dragnea vrea să-l distrugă sau să-l supună, este cert că tot Dragnea este cel care a lins cu sîrg pe toţi şefii instituţiilor «statului paralel» pe care azi îi acuză.“ -(Traian Băsescu, 10 iunie 2018)

● „Obiectivele mele rămîn aceleaşi, şi anume programul de guvernare să fie pus în practică, şi va fi pus, iar statul paralel să fie zdrobit, şi va fi zdrobit.“ (Liviu Dragnea, 22 iunie 2018)

● „Cum ne explicăm faptul că, deşi în plan social s-au luat măsuri pozitive, au crescut pensiile, au crescut salariile, în plan economic au scăzut anumite taxe, de ce totuşi în toate cercetările ştiinţifice din întreaga ţară partidul scade, ca reputaţie, în ochii opiniei publice? Şi un posibil răspuns dat atît de către noi, colegii mei din ţară şi alte persoane avizate, este acela că limbajul şi modalitatea de a prezenta anumite subiecte cu privire la această discuţie nesfîrşită vizînd statul paralel, acest subiect nu este atît de agreat de către români, în general. Cu toţii dorim, aşa cum s-a spus, dreptate pînă la capăt. Total de acord cu lupta împotriva abuzurilor, erorilor, greşelilor. Oamenii care suferă nevinovat… Trebuie să se îndrepte toate aceste greşeli care au fost în trecut. Dar de la asta şi pînă la a face politică în special pe aceste tematici, de stat paralel, de protocoale, de parchete şi aşa mai departe… aici trebuie să vorbim cu oamenii.“ (Gabriela Firea, 10 septembrie 2018)

a compilat Matei MARTIN

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.