„Adevărul nu numai că se ştie. E şi probat“ - interviu cu Viorel ENE

Publicat în Dilema Veche nr. 592 din 18-24 iunie 2015
„Adevărul nu numai că se ştie  E şi probat“   interviu cu Viorel ENE jpeg

Pe 14 iunie, de dimineaţă, Viorel Ene mergea la serviciu. A ieşit de la metrou la Piaţa Universităţii. Purta ochelari şi avea barbă. Era îmbrăcat într-un costum de blugi. A fost oprit pe stradă de un grup de mineri şi legitimat. Asupra sa, minerii au găsit un carnet de membru PNŢCD. L-au snopit în bătaie.  

Cum s-a născut Asociaţia Victimelor Mineriadelor 1990-1991?

În urma evenimentelor din iunie 1990, doar 47 de persoane au depus plîngeri în termenul legal. Cînd m-am întors din Germania, unde m-am tratat, am încercat şi eu să fac demersurile legale. Am fost plimbat de la Procuratură la Poliţie etc. Autorităţile refuzau să se ocupe de acest caz. Aşa m-am gîndit că e nevoie de o asociaţie care să se ocupe de victimele mineriadei. Asociaţia are ca scop identificarea victimelor, identificarea agresorilor, tragerea la răspundere a celor vinovaţi şi obţinerea unor despăgubiri morale şi materiale. 

Am avut şansa să accesăm arhiva comisiei parlamentare care s-a ocupat de evenimentele din 13-15 iunie. Această comisie ceruse lista nominală cu cei internaţi la spitale în acea perioadă, a oamenilor răniţi în evenimentele. Am găsit şi lista persoanelor arestate. Am sortat peste zece mii de documente, inclusiv măsurile întreprinse de Ministerul de Interne şi de Ministerul Apărării.  

Cum se explică faptul că pentru mineriadele din 1991 şi din 1999 există un proces finalizat, există un verdict, pe cînd mineriada din 1990 nu s-a soldat cu nici o condamnare? 

Pentru că nu s-a vrut. În perioada 1990-1996, Iliescu a fost preşedinte. Autorităţile n-au mişcat nimic. Nici Poliţia, nici Justiţia. În 1996, Convenţia n-a cîştigat, de fapt, alegerile. A avut doar vreo 37% şi, în alianţă cu Partidul Democrat condus de Petre Roman, a putut să facă Guvernul. Cine era al doilea om în stat la acea vreme? Nu cumva preşedintele Senatului, adică Petre Roman? El a avut interesul ca pentru 1991 să se găsească vinovatul. Vinovatul s-a găsit şi s-a dus la puşcărie: Miron Cozma. Dosarul mineriadei din 1990 a ajuns pe mîna procurorului Dan Voinea, un apropiat al lui Ion Iliescu. Şi a fost plimbat prin sertare. 

Cum vă explicaţi intervenţia în forţă a minerilor? De ce mai avea nevoie Puterea de această operaţiune de vreme ce în Piaţă nu mai erau manifestanţi? 

Ion Iliescu nu suporta ideea de opoziţie, nu voia partide politice, pluralism etc. Or, opoziţia începuse să se înfiripe. Asta a fost miza: să distrugă opoziţia, să descurajeze. 

Iar minerii, unii dintre ei, de-abia aşteptau. Hai la Bucureşti, la pradă. Există cazuri: pe unii oameni i-au ameninţat, i-au descălţat, le-au furat pantofii. Au intrat în case, au luat televizoare. La Ion Raţiu acasă s-au furat bani. Au vandalizat. Etc. Minerii au fost aduşi pe linie de sindicat, cu tabel nominal. Cei care au venit la Bucureşti erau pontaţi ca prezenţi la serviciu. Mai e un aspect. Din ordinul lui Ion Iliescu, o mie de mineri au fost băgaţi în unităţi militare. Ei urmau să facă parte din garda naţională subordonată direct lui Iliescu. 

Mai are sens acest proces, după 25 de ani?

Păi, cum îi explici cuiva care a avut de suferit, cuiva care a pierdut un ochi, de pildă, că acum, după 25 de ani, nu mai are sens să tragem la răspundere vinovaţii? Nu poţi să-i spui unei victime că torţionarii n-or să răspundă! 

Viorel Ene este preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor 1990-1991. Este de profesie inginer. 

a consemnat Matei MARTIN 

Foto: M. Martin

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Cum să-ți activezi genele anti-îmbătrânire și să trăiești mai mult timp
Deşi de cele mai multe ori ne referim la genele moştenite ca la un dat şi este adevărat, pentru că nu le putem schimba, cercetătorii anunţă că putem avea, de fapt, mai mult control asupra modului în care funcționează ele.
image
Cum putem fi fericiți la fel ca nordicii. „Fericirea nu este dată de bani, dar are legătură cu portofelul”
Fericirea și bunăstarea generală a oamenilor nu sunt aduse de bani, susține o analiză a Raportului Mondial al Fericirii, în care nordicii ies constant în top. Ingredintele fericirii nu au legătură nici cu vremea, nici cu moștenirea genetică, și nici cu rata sinuciderilor, mare în țările nordice.
image
Atenție, părinți! Subvenția de la stat se reduce sau dispare dacă cei mici lipsesc de la școală
Venitul minim de incluziune este sprijinul financiar acordat de stat pentru a asigura nivelul de trai minimal pentru familiile și persoanele singure aflate în situația de dificultate, iar de la începutul anului acesta înlocuiește ajutorul social şi alocaţia pentru susţinerea familiei.

HIstoria.ro

image
Wall Street-ul Bucureștiului interbelic
În perioada interbelică, pe Wall Street-ul local, existau nu mai puțin de 80 de bănci, dintre care 50 erau cu dotări la standarde moderne, desfășurându-și activitățile în adevărate opere arhitectonice, care rivalizau cu City-urile marilor capitale europene. 

image
Bacalaureatul de tip nou din 1948: „Aspecte de la un examen care nu mai seamănă cu cele din trecut“
În 1948, elevii şi cadrele didactice erau puse în faţa Bacalaureatului de tip nou.
image
Cine a fost cel mai impunător reprezentant al vechii boierimi?
Tânărul Cantacuzino va urma cursurile Facultății de Drept din Paris, unde își ia și doctoratul în 1858.