„Casa lui Preda va cădea în curînd“ – trei întrebări pentru Dan LUNGU

Publicat în Dilema Veche nr. 769 din 15-21 noiembrie 2018
„Casa lui Preda va cădea în curînd“ – trei întrebări pentru Dan LUNGU jpeg

Ce se întîmplă cu casa lui Marin Preda?

Pe foarte scurt, casa în care s-a născut părintele Moromeților se află în pragul prăbușirii, oamenii nu mai au răbdare cu ea. Neîngrijită și lăsată pradă intemperiilor, în curînd va cădea din picioare. Se impune o intervenție de urgență. În prezent, casa aparține Asociației Mișcarea de Rezistență „Marius Tucă“ și a fost vîndută actualilor proprietari în anul 2014, chiar de către nepoata lui Marin Preda, Tudora Stănculescu. Fiind proprietate privată, intervenția instituțiilor statului este destul de limitată, însă nu imposibilă. Imobilul se află pe lista monumentelor istorice din Teleorman a Institutului Național al Patrimoniului (TR-IV-m-B-14522), ceea ce înseamnă că există o pîrghie de acțiune a statului pentru a opri degradarea. Eu am susținut, în Senat, o interpelare către domnul George Ivașcu, ministru al Culturii și Identității Naționale, pentru a afla dacă ministerul a întreprins ceva în această direcție, fiind vorba de o clădire de patrimoniu. În același timp, am trimis o scrisoare către președintele Consiliului Județean Teleorman, Dănuţ Cristescu, și către consilieri, pentru a-i sensibiliza. E inacceptabil că stau nepăsători în timp ce casa lui Preda merge pe urmele casei lui Brâncuși, care în an centenar a ajuns una cu pămîntul. Am trimis și un semnal către asociația care deține acum imobilul, să le spun că sînt dispus să dau o mînă de ajutor. Sper ca toate acestea combinate să creeze o undă de interes și să miște lucrurile.

Deocamdată nu am primit nici un răspuns de la Ministerul Culturii și Identității Naționale, însă sper din toată inima că cei de acolo nu au rămas insensibili. Știu că mijloacele de intervenție de care dispun sînt puține, dar măcar pe acelea să le folosească.

În ce măsură se mai poate salva?

În acest moment, obiectele, documentele și fotografiile privind viața și activitatea scriitorului se află expuse în fosta școală generală din localitate, ceea ce înseamnă că sînt în siguranță și accesibile vizitatorilor. Casa e într-o situație critică. Poate fi salvată, dacă se intervine în mai puțin de un an. Orice demers are o inerție & o birocrație, așa că trebuie început rapid. Ca soluții, eu aș vedea fie o colaborare între asociația care o deține și Ministerul Culturii sau Consiliul Județean Teleorman pe un proiect de reabilitare, fie un apel public de strîngere de fonduri, inițiat de asociația proprietară în colaborare cu alte ONG-uri. Nu cred că suma necesară este foarte mare, e vorba de o casă bătrînească, nu de un palat.

Ce putem recupera prin aceste case memoriale ale scriitorilor?

Ele sînt mai importante decît le poate părea unora la prima vedere. Casele memoriale, bine făcute, sînt adevărate mașini de călătorit în timp, prin ele poți înțelege vremurile trecute din interior. Ceea ce te ajută să-ți înțelegi mai bine locul tău în istorie și în prezent. Apoi, ele dau vizibilitate unui loc geografic, îl legitimează cultural, îl înnobilează. Desigur, sînt și purtătoare de valori identitare, au valențe pedagogice pentru cei -mici, dar și pentru cei mari, au un rol important în dezvoltarea turismului cultural și multe altele. 

Dan Lungu este scriitor și senator USR.

a consemnat Ana Maria SANDU

Foto: Daria Tucă, la filmările Moromeții 2

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Cât vor plăti turiștii pentru o noapte de cazare în Mamaia, de 1 Mai: prețurile concurează cu cele din Dubai
Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai căutate stațiuni rămân Mamaia Nord și Vama Veche. Hotelierii și comercianții au majorat prețurile, concurând cu destinațiile de lux de pe planetă.
image
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian.
image
Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.