Ce și cum mai murăm: mic rețetar de murături

Publicat în Dilema Veche nr. 816 din 10-16 octombrie 2019
Ce și cum mai murăm: mic rețetar de murături jpeg

Zucchini murați

Ingrediente: 1 kilogram de zucchini tăiați rondele; 2 căței de usturoi, tocați mărunt; 2 legături de mărar; 4 linguri de sare; 2 lingurițe boabe de piper negru; 2 lingurițe semințe de muștar; 2 lingurițe de jalapeño uscat zdrobit sau chili roșu zdrobit; 1 linguriță de semințe de chimen; 1 cană de apă, plus încă una de apă caldă, după cum este necesar; 1 1/2 căni oțet alb; 2 borcane sterilizate de dimensiuni pătrate cu capace și benzi.

Pregătire: Feliați zucchini în felii rotunde de 1/4 inci. Împărțiți usturoiul, mărarul, sarea, boabele de piper, semințele de muștar, jalapeño zdrobit sau chili roșu și semințele de chimen între cele două borcane. Puneți zucchini feliați în borcane. Într-o cratiță medie, combinați apa și oțetul și dați la fiert. Se toarnă uniform lichidul clocotit în fiecare borcan, umplînd orice spațiu rămas cu apă caldă, lăsînd 1 cm de spațiu sub cap. Puneți capacele pe borcane.

Puneți borcanele la frigider. Zucchini va fi gata în 4 ore, deși aroma lor se va îmbunătăți după cîteva zile. Zucchini murat va dura la frigider timp de 1 lună. (HomesickTexan.com)

Acar Timun

Ingrediente: 200 de grame de morcovi; 300 de grame de castraveți persani; 11/2 lingurițe sare kosher; 3/4 cană oțet alb distilat; 1 1/2 căni de apă; 1/4 cană zahăr; 2 șalote mari, feliate în inele subțiri; 1 jalapeño, tăiat în inele.

Pregătire: Tăiați și aruncați capetele morcovilor și castraveților, tăiați legumele julienne și puneți-le într-un bol. Se presară cu sare și se toarnă pentru a distribui uniform sarea. Lăsați-le să stea 10 minute, amestecînd din cînd în cînd.

Tăiați subțire șalotele și jalapeño în inele și dați deoparte. Scurgeți morcovii și castraveții pînă nu mai iese lichid. Transferați totul într-un castron mediu.

Într-o cratiță mică, combinați oțetul, apa și zahărul și dați la fiert, amestecînd pentru a ajuta la dizolvarea zahărului.

Adăugați rondelele de jalapeño peste morcovi și castraveți și turnați peste toate saramura clocotită. Lăsați să se răcească complet, aproximativ 2 ore. Transferați într-un recipient de sticlă sau ceramică și puneți-le la frigider. Murătura este gata a doua zi și se va menține cel puțin 2 săptămîni la frigider. (www.gardensall.com)

Napi murați

Ingrediente: 3 căni (750 ml) apă; 70 g de sare albă grosieră, cum ar fi sare kosher sau sare de mare; 1 frunză de dafin; 1 cană (250 ml) oțet alb (distilat); 2 kilograme de napi, 1 sfeclă mică sau cîteva felii dintr-o sfeclă de mărime obișnuită, descojită; 3 căței de usturoi, descojiți și tăiați subțire.

Pregătire: Într-o cratiță, încălziți aproximativ o treime din apă. Adăugați sare și frunza de dafin, amestecînd pînă cînd sarea este dizolvată. Luați de pe foc și lăsați să se răcească la temperatura camerei. După ce se răcește, se adaugă oțetul și restul de apă. Tăiați napii și sfecla în baghete, cam de mărimea cartofului prăjit. Puneți napii, sfecla și feliile de usturoi într-un borcan mare, curat, apoi turnați saramura sărată peste ele în borcan, inclusiv frunza de dafin. Acoperiți și lăsați să stea la temperatura camerei, într-un loc relativ răcoros, timp de o săptămînă. Murăturile se vor păstra cîteva săptămîni la frigider. (DavidLebovitz.com)

Danmuji

Ingrediente: 4 kilograme de ridichi albe, spălate și uscate timp de 3 zile; 2 grame de chija (fructe de gardenia); 11/2 cană apă; 11/4 cană sare kosher; 1/3 cană de zahăr alb; 1/3 ceașcă oțet alb; 1 cană tărîțe de orez.

Pregătire: Zdrobiți chija într-o pungă de plastic. Puneți praful într-o tigaie, adăugînd o jumătate de cană de apă, acoperiți și fierbeți timp de 20 de minute la foc mediu. Luați de pe foc și strecurați. Puneți chija într-o pînză de tifon, pliată de cîteva ori, cu vîrful legat pentru a face o pungă. Puneți apa în care a fiert chija (aproximativ 1/3 ceașcă) într-o cană de măsurare. Adăugați apoi suficientă apă rece ca să completați o cană. Puneți din nou cana cu apă de chija la foc. Adăugați sarea, zahărul, oțetul și tărîțele de orez. Amestecați bine și puneți deoparte. Tăiați ridichile astfel încît să aibă o lungime de aproximativ 10 centimetri. Adăugați apa de chija și praful de chija fiert, puneți totul într-o pungă de plastic cu fermoar pe care o băgați la frigider. După 24 de ore, scoateți ridichile din frigider, masați-le, întoarceți punga în sus și lăsați-o pe dreapta de cîteva ori. Strîngeți din nou punga. Fermentează timp de 1 lună.

Vinete murate

Ingrediente: 5 căței de usturoi; 2 lingurițe de sare; 2 lingurițe de oregano; 4 vinete mari; 300 ml de ulei de măsline; 50 ml de oțet de vin roșu.

Pregătire: Spălați și curățați vinetele și tăiați-le în felii lungi. Presărați cu sare și lăsați-le deoparte pentru 30 de minute, ca să se înmoaie. Apoi puneți-le la fiert în apă, pentru 2-3 minute, opriți focul și mai lăsați-le în apa fierbinte 15 minute. Scoteți-le din apă și apoi lăsați-le la scurs cel puțin o oră. Puneți vinetele într-un borcan, în care puneți ulei de măsline, oțet, usturoiul pisat, oregano și sare. Sigilați borcanul și puneți-l la fiert pentru 5 minute. Depozitați într-un loc uscat și rece. (www.qbebe.ro)

Fenicul murat

Ingrediente: Bulbi de fenicul spălați și tăiați foarte subțire; 3 părți de apă; 1 parte oțet de mere; cîteva boabe de piper (nu puneți multe căci acoperă cu gustul lor celelalte arome); ardei iute (mic sau mare și tăiat felii); coajă de lămîie, numai partea galbenă (pentru un borcan de 400 ml, coaja de la 1/2 de lămîie); zahar sau miere (la un borcan de 400 ml, o lingură de miere), sare.

Pregătire: Amestecați apa cu oțetul și restul de ingrediente în afară de fenicul. Le fierbeți pînă dau în clocot. În acest moment adăugați feniculul și lăsați pînă începe să clocotească din nou. Stingeți focul și lăsați să se răcească puțin. Puneți într-un borcan sterilizat feniculul și adăugați lichid cît este nevoie ca să acoperiți, închideți ermetic și lăsați minimum 3 săptămîni pînă să gustați. (www.reteteculinare.ro)

Stridii murate

Ingrediente: 2 duzini de stridii de dimensiuni uniforme (nu prea mari) în lichidul lor (aproximativ 2 kilograme); doi ardei serrano roșii, tăiați transversal în felii subțiri; 4 ciuperci întregi; 1/2 cană oțet de cidru; 1 lingură zahăr; 1 linguriță sare, și după gust; mărar proaspăt sau pătrunjel.

Pregătire: Puneți stridiile și lichidul lor într-o tigaie mare pe care o puneți la foc moderat ridicat, pînă cînd lichidul începe să dea în clocot. Cînd stridiile încep să se urce la suprafață, lăsați să fiarbă încă un minut. Folosind o lingură scoateți stridiile, clătiți, apoi așezați-le într-un bol mic sau adînc, rezistent la căldură, împreună cu ingredientele. Adăugați oțetul, zahărul și sarea în lichidul de stridie, lăsați la fierbere la foc moderat ridicat, reduceți căldura astfel încît amestecul să clocotească ușor și lăsați la foc mic timp de încă un minut. Peste bolul de stridii se toarnă mai apoi lichidul fierbinte. Răciți stridiile timp de 30 de minute, apoi acoperiți și refrigerați cel puțin 24 de ore. (www.epicurious.com)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.