Ce superstiţii (nu) aveţi?

Publicat în Dilema Veche nr. 538 din 5-11 iunie 2014
Ce superstiţii (nu) aveţi? jpeg

● Marius CHIVU

Sînt superstiţios faţă de superstiţii. Dacă nu cred şi le sfidez, ştiu sigur că nu mă vor afecta; însă mi-e greu să nu cred în cîteva dintre ele (pe care nici nu le numesc, ca să nu le sporesc puterea). Cînd eram mic şi copilăream la ţară, bunica mea paternă era toată numai superstiţii, de la cele simple, mundane (să nu te joci cu focul, ca să nu faci pipi în pat, să legi mai întîi şireturile de la gheata piciorului drept, ca să-ţi meargă bine, să ai un căţel de usturoi în buzunar, ca să ai noroc, să nu spargi coaja oului fiert lovind masa, ca să nu sărăceşti, să arunci părul tăiat în sobă, ca să nu te doară capul, să nu deschizi umbrela în casă, să nu fluieri în curte, să nu mergi cu spatele etc.), pînă la altele de-a dreptul metafizice (dacă visam nu-ştiu-ce, trebuia neapărat să fac nu-ştiu-ce în ziua aia). Dar bunica mea era şi cititoare de semne ale naturii, care nu cred că sînt superstiţii: de exemplu, dacă rîndunicile zburau razant cu pămîntul urma să plouă. Pe atunci credeam orice, iar superstiţiile funcţionau. Acum viaţa e mult mai imprevizibilă şi mai complicată.

● Stela GIURGEANU

Cînd eram mică, pufneam cu iz de superioritate cînd bunica îmi atrăgea atenţia să nu fac anumite lucruri (să nu mănînc din oală, căci nu mă mai mărit, să nu stau sub scară, că atrag ghinionul etc. etc.), pentru că mi se va întîmpla nu ştiu ce grozăvie, sau, din contră, să fac anumite lucruri, ca să chem asupra mea norocul celest şi starea bună. Din îndărătnicie infantilă (şi numai cînd nu mă vedea), mîncam direct din oală, stăteam sub scară, de cîte ori coboram la metrou, iar pe stradă căutam din ochi pisica neagră. Ca să nu mai spun că, din casă afară, primul pas îl făceam mai totdeauna doar cu piciorul stîng.

Rezistenţa mi s-a spulberat însă, într-o singură clipă, pe la 12 ani, cînd am spart din greşeală o oglindă. Şi nu ştiu dacă totul a fost în mintea mea şi nu bag mîna în foc dacă totuşi învăţăturile bunicii nu m-au lucrat, cert este că, de atunci, cîţiva ani de zile nu au fost deloc prea grozavi. Aş spune că au fost întocmai şapte ani, bătuţi pe muchie, dar mi-e frică să nu mi se pufnească în nas, cu iz de superioritate.  

● Andrei MANOLESCU

Întîlnirea cu popa pe stradă şi pisica neagră care-ţi trece prin faţă sînt superstiţii binecunoscute. Se transmit de la o generaţie la alta. Le-am auzit şi eu de la alţii, cînd eram copil. Totdeauna mi s-au părut nişte prostii enorme. În ciuda raţiunii însă, ceva pare să-mi fi intrat în subconştient, fiindcă, uneori, cînd mi se întîmplă chestiile astea, am o foarte uşoară tresărire, mai degrabă la pisică decît la popă (îl numesc aşa pentru că, în cazul superstiţiei, mai respectuosul termen de preot mi se pare inadecvat). Nu mă manifest în nici un fel, nu mă dau trei paşi înapoi şi nu-mi scuip în sîn, dar o scînteie de teamă apare undeva într-un colţ al minţii. Apoi, vine şi o reacţie, probabil din partea a ceea ce numim conştiinţă, care, tot pentru o secundă, mă face să mă simt uşor vinovat şi puţin idiot. 

● Ruxandra MIHĂILĂ

„Ceas cu cuc şi să fie de aur!“ e urarea pe care ţi-o adresează, cu şarm şi bucurie, ceasul cel norocos, ca ursitor de bun augur la un nou început. Fratele lui vitreg, însă, e pidosnic şi viclean. Nu-şi arată faţa. Se deghizează cînd în pisică neagră, cînd în popă îmbrăcat în sutană, care-ţi taie calea în zori, cînd în găleata goală cu care vecina aleargă spre fîntînă. Iar dacă toate astea se întîmplă într-o marţi, poţi fi sigur că ai pierdut „trei ceasuri“ de bine. Ceasul rău pîndeşte, din umbră, la orice ungher. Şi, odată instalat, insidios şi tenace, nu se mai dă dus. El nu are Timp. Şi face cu uşurinţă prozeliţi. Chiar şi în cîmpul ieşit în primăvară. E bine să ocoleşti buruiana-de-ceas-rău. Apare mereu pe potecă. Mai ales că e şi perfidă. Are proprietăţi aromatice, dar şi amare. Cum să ştii cînd să te opreşti din „degustare“?!  

● Matei PLEŞU

Cînd a murit bunica mea maternă, la o vîrstă la care nu auzisem încă de superstiţii, am resimţit o serie de temeri şi repulsii noi, intense, încadrabile, aş spune azi, în registrul clasic al superstiţiilor legate de moarte şi cadavru. Tot ce avea legătură cu mortul şi cu sicriul – în mod direct: masa din sufragerie, faţa de masă, încăperea, casa, sau indirect: tacîmurile, vesela, mîncarea pregătită cu acel prilej – mi s-a părut, vreme îndelungată, contaminat, impur, de neatins. Am rămas pînă în ziua de azi cu o vagă repulsie faţă de colivă sau hrana de la parastase şi pomeni. Şi îmi repugnă tot ce are de-a face cu sicriul: cuvintele „raclă“, „coşciug“, „copîrşeu“, „sarcofag“ („devorator de carne“, în elină), şi formele care amintesc de sicriu: prisma trapezoidală alungită (capac de sicriu) sau obiectele în formă de prismă hexagonală (sicriu închis), mai puţin creioanele. Mai tîrziu, în adolescenţă, dezvoltasem un cult al cifrei 9, pornind de la faptul că pe data de 9 septembrie 1989, în jurul orei 9, am sărutat prima fată. Mă închinam, la ora 9, în direcţia oraşului ei, ca un arab spre Mecca, şi inscripţionam obsesiv cifra 9 peste tot, fiind convins că e un număr suprem, esenţial, o cheie universală.  

● Adina POPESCU

Am o grămadă de superstiţii-jocuri care au rămas probabil din copilărie şi de care încă sînt legată, deşi uneori sînt sufocante. Bat în lemn şi, dacă mă găsesc într-un loc în care sînt înconjurată doar de plastic, intru în panică. Dacă îmi taie calea Pisica Neagră, fac trei paşi înapoi şi scuip de trei ori. Fac cruce cu vîrful limbii pe cerul gurii cînd trec pe lîngă o biserică, chiar dacă sînt în tramvai. Nu spăl duminica, chiar dacă spală maşina de spălat. Cred că doar lunea îmi merge bine şi nu mi-aş face o programare la doctor pe 13. Nu m-aş muta într-o casă unde a murit cineva. N-aş pune flori în număr cu soţ într-o vază. Încerc să nu mă visez mireasă, pentru că asta înseamnă moarte sigură, aşa că îmi programez doar vise care să nu aibă legătură cu căsătoria. Cred că superstiţiile fac parte din anxietatea noastră, a tuturor, de aceea nu încerc să le înlătur, le găsesc creative. Altele, dimpotrivă, sînt pline de bucurie. De cînd lucrez la cartea despre Pricolici (O istorie secretă a Ţării Vampirilor), inspirată din mitologia românească, le redescopăr, cu fascinaţie. Unele dintre ele au o profunzime nebănuită. De pildă, ce poate fi mai frumos decît ca, în ziua de Paşti, să arunci cojile de ouă roşii într-o apă curgătoare, ca ele să se ducă pe Apa Sîmbetei şi să ajungă pe Tărîmul Celălalt, unde locuiesc Blajinii, să-i anunţe şi pe ei că e mare zi de sărbătoare?  

● Iaromira POPOVICI

Din copilărie şi pînă acum am tot avut superstiţii, le-am privit, pe multe dintre ele, cu frică şi am crezut în ele: m-am dat mereu înapoi, am scuipat şi mi-am făcut cruce cînd a trecut prin faţa mea o pisică neagră; am bătut în toate lemnele posibile, nu am călcat pe canalele cu patru găuri, în schimb m-am repezit spre cele cu şase; am ţinut degetele încrucişate, într-un fel anume, cînd trecea Salvarea. Am încetat să mai vorbesc prea bine de cineva sau despre ceva care nu e într-o situaţie prea bună, dacă nu avea ceva roşu, de frica deochiului. Şi, în general, mi-e teamă să spun că ceva este sau va fi foarte bine, chiar dacă aşa cred în sinea mea, de spaimă să nu se întîmple contrariul. 

● Ana Maria SANDU

În copilărie, dacă o pisică neagră trecea strada prin faţa mea, mă opream, scuipam de trei ori în sîn şi făceam şi trei paşi în spate. Îmi imaginam că aşa pot alunga orice semn rău din lume. Acum îmi plac pisicile negre. După ce sparg un pahar, în timp ce strîng cioburile, mă gîndesc întotdeauna că ar fi frumos să se fi făcut ţăndări şi toate necazurile. Sarea vărsată pe masă încă îmi dă un sentiment de nelinişte. „Uite, asta e ceartă!“, îmi spunea bunică-mea hotărîtă şi n-am s-o uit niciodată. Parcă cearta asta ar fi un nor de furtună care ne pluteşte pe deasupra capetelor. Păianjenii o să-i văd mereu ca pe nişte aducători de veşti, aşa că mă străduiesc şi azi să-i iau cu binişorul şi să nu-i omor. Nu-mi place să mă întorc din drum. Dacă uit ceva, mă gîndesc de două ori dacă e musai să fac cale întoarsă. 

● Mircea VASILESCU

Cînd eram prin clasa a V-a, am observat de mai multe ori că, în datele cu 5 (sau multiplu de 5) îmi mergea bine, iar în cele cu 3 (sau multiplu de 3) îmi merge prost. A început de la un extemporal dat pe data de 3, la care am luat notă mică. Pe urmă m-a ascultat la nu ştiu ce materie pe data de 9 şi iar am luat notă mică. În schimb, teza la română a fost pe data de 10 şi am luat 10. Şi tot aşa, ţinînd eu socoteala datelor, m-am autoconvins că e o legătură între ele şi ce mi se-ntîmplă. Chestia asta m-a ţinut vreo doi-trei ani şi, bineînţeles, de la rezultatele şcolare am extins-o către alte întîmplări ale vieţii. Cînd mi-am rupt racheta de tenis, era pe 3 (păi, sigur că s-a rupt dacă era 3, trebuia să mă aştept la asta, nu?). Cînd l-am bătut pe „rivalul“ meu la tenis într-o zi de 15, am stat puţin în dubiu, căci 15 = 5 x 3. N-am ştiut cum să interpretez chestia asta. Cu timpul, am lăsat baltă socoteala zilelor „bune“ şi „rele“. Şi aşa s-a încheiat relaţia mea cu superstiţiile. Dar acum cîţiva ani, cînd am văzut, în curtea unei mînăstiri din Moldova, oameni aşteptînd cu maşina nouă (cu capota ridicată) rîndul la binecuvîntare, mi-am amintit de episodul meu cu numerele şi am avut, aşa, un fel de înţelegere umană faţă de ce-o fi în capul lor… 

● Luiza VASILIU

Ca să ai superstiţii, trebuie să fii un om cît de cît ordonat, să ai reguli, să respecţi nişte „trebuie“ şi nişte „nu care cumva“, să fii precaut. Superstiţiile te obligă să te gîndeşti la rău înainte de toate, să te pui la adăpost de belele. Eu n-am superstiţii, ceea ce spune destul de multe despre mine. Trec regal pe sub scări, dorm ca un purcel în nopţile cu lună plină, îmi merge şi bine, şi rău, în zilele de 13, trîmbiţez despre proiectele mele cui vrea s-audă, pînă cînd mă satur şi eu de ele şi nu le mai fac, nu sînt atentă la nimic şi la nimeni care mi-ar putea face rău. Ce-i drept, am o căpăţînă mică de usturoi legată cu o fundă roşie de dulăpiorul în care stă contorul electric, deasupra uşii de la intrare. Deocamdată n-am avut nici hoţi, nici gîndaci de bucătărie. Înseamnă că funcţionează.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.