Cîte ceva despre bunici

8 decembrie 2005
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

- bunicii au casă cu cerdac la ţară, ogradă cu animale şi grădini cu cireşi şi meri, bunicii poartă baston, se bărbieresc cu briciul şi se dau cu ulei pe păr, bunicile au rame cu fotografii vechi, macramé-uri, casete cu bijuterii, fote, cămăşi de ie şi rochii demodate cu broşe în piept, atîrnînd în dulapuri cu miros închis; - bunicii te învaţă să dai cu coasa punîndu-ţi pălăria sub braţ (care nu trebuie să cadă), îţi arată cum să dai cu sapa fără să tai cartofii, cum să pui hamul pe cal, cum să dai cu parafină pe tălpile saniei, cum să schimbi ventilul la bicicletă, bunicile te învaţă cum să ţii mîinile cînd te rogi, cum să bagi aţa prin urechile acului, cum să stropeşti cu puţină apă zahărul presărat pe felia de pîine uscată; - bunicii ştiu că va ploua dacă rîndunicile zboară jos cu pămîntul, bunicii îşi înnoadă întîi şireturile de la gheata dreaptă, bunicile aruncă în foc părul rămas în piaptăn să nu calce cineva pe el şi să le doară capul; - bunicii te-au învăţat Înger-Îngeraşul meu, Un pitic atît de mic, Mama lui Ştefan cel Mare şi Treceţi batalioane române Carpaţii; - bunicii beau ţuică direct de la ţeava cazanului (iarna o fierb cu puţin piper), au mereu în buzunarul hainei un coltuc de pîine şi înjură de Cristos, Cruce şi Paşte, bunicile fac colivă cu bomboane mici şi colorate pe care le aşază în formă de cruce, bunicile poartă iconiţe mici la gît, se închină repede şi des şi îşi pun mîna la gură cînd se miră; - bunicii au murit pe front sau au un picior şchiop, bunicii au fost legionari, au făcut închisoare, le-a luat CAP-ul caii, bunicile mulg vaca cu ambele mîini, ţes preşuri, fac ciorapi din lînă şi gătesc ciorbă de măcriş, de lobodă, urzici şi praz; - bunicii ştiu să cînte din frunză şi din solz de peşte, şi-au făcut coşciug şi îl ţin în podul casei plin cu fasole, bunicile poartă basmale şi papuci de cauciuc cu găuri în tălpi; - bunicii strîmbă din nas cînd te văd cu blugii rupţi, tricouri cu cranii şi cercel în nas, bunicii îţi trimit la cămin borcane cu miere, dulceaţă de nuci verzi şi plăcintă cu dovleac, bunicii n-au bani de medicamente, bunicii îţi dau din pensia lor să mergi la discotecă şi te întreabă cîţi ani o să mai faci facultate; - bunicii sînt înţelepţi, bunicii sînt pisălogi, bunicii ştiu întîmplări cu moroi şi comori ascunse prin rîpi şi, în general, sînt plini de poveşti pe care le-ai mai ascultat de sute de ori, dar îţi plac la fel de mult; - bunicii îi băteau pe părinţii noştri cînd erau mici şi făceau boroboaţe, bunicii au mîini noduroase, bunicile au pielea de hîrtie creponată, bunicii cred că placa de surf are motor sub apă, trimit plicuri cu etichete la promoţii, bunicii votează cu Iliescu; - bunicii sînt cele mai ciudate şi mai iubite rude ale noastre! (M. C.)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.