Cum au cîștigat Verzii alegerile, dar au pierdut bătălia

Publicat în Dilema Veche nr. 828 din 3 - 8 ianuarie 2020
Cum au cîștigat Verzii alegerile, dar au pierdut bătălia jpeg

Cu cele 74 de locuri obținute la alegerile din primăvara lui 2019, cu 22 mai multe decît la precedentele, Verzii europeni dețin 10% din voturile în Parlamentul European. Acestea sînt cele mai bune rezultate obținute de grupul politic în ultimele cinci legislaturi, de la formarea sa ca federație de partide europene în 1999. De altfel, Verzii sînt și prima federație europeană care s‑a transformat în partid politic european, în anul 2004. Regrupînd partide ecologiste din întreaga UE, dar și alte partide mai mici precum Partidul Piraților sau partide regionale sau susținătoare ale minorităților defavorizate, Alianța Globală a Verzilor promovează valori precum responsabilitatea față de mediu, justiția socială, democrația participativă, dezvoltarea durabilă, non-violența și respectul diversității. Aceste valori îi situează în zona proeuropeană progresistă de stînga a spectrului politic. Din punct de vedere ideologic și doctrinar, perspectiva politică „verde“ propune o viziune asupra societății care ia în calcul limitarea consumului și a creșterii („degrowth“), insistă asupra necesității descentralizării puterii și, în cele din urmă, se opune capitalismului.

Rezultatele obținute la alegerile europarlamentare păreau să plaseze Verzii într-un partener politic inconturnabil pentru crearea unei majorități în Parlamentul European, mai ales înainte de crearea Renew Europe. După ce au fost multă vreme marginali în peisajul politic european, obținînd scoruri bune mai ales în alegerile din Germania, Suedia sau Finlanda, unde ecologiștii au o tradiție proeminentă, Verzii au început să cîștige teren și în alte state europene, precum Franța, Portugalia sau Irlanda. Grupul parlamentar ecologist din legislatura curentă are 25 de deputați germani, 12 francezi și 11 britanici, celelalte state membre avînd trei sau mai puțini deputați. În ciuda scorului excelent, însă, Verzii europeni sînt puși astăzi în fața unui paradox greu de rezolvat din punct de vedere politic: pe de o parte, temele lor principale au pătruns în discursul politic mainstream din toate statele membre din vestul Europei, iar pe de altă parte, această nouă versiune de ecologism mainstream este mult mai la dreapta decît cea propusă în doctrina partidului Verzilor. „Pactul ecologic european“ este principalul punct de pe agenda de politici a noii Comisii Europene. O temă de nișă care constituia identitatea politică a partidului Verzilor a fost preluată și este susținută de majoritatea partidelor politice europene, lipsind astfel, practic, partidul Verzilor de principalul element prin care se diferenția pe scena politică și grație căruia spera să strîngă voturi.

Putem spune însă că asta înseamnă, de fapt, că programul Verzilor a fost preluat și asumat de principalele forțe politice europene, PPE și PES, dar și Renew Europe, prin faptul că și-au propus pactul ecologic ca prioritatea lor numărul unu? Și că, prin urmare, este atît o victorie pentru verzi ca grup politic, cît și o victorie a ideilor pe care aceștia le propun? Nicidecum. Din punctul de vedere al strategiei politice, Verzii se află acum în bizara poziție de a fi minoritari, deși ideile lor întrunesc un curent majoritar în societate. Din punctul de vedere al politicilor, trebuie să privim cu atenție ca să detectăm ce se află în spatele „turnurii ecologiste“ a noii Comisii Europene: panica investitorilor europeni care pierd cursa cu capitalismul chinez de neoprit și care folosesc un argument de ordin moral – protecția mediului – pentru a orienta competiția către zone pe care le stăpînesc mai bine. Direcționarea investițiilor strategice din bani europeni către așa-zisele „tehnologii verzi“ – de exemplu, mașinile electrice – are mai mult de a face cu preocuparea pentru a menține competitivitatea economiei europene și rate de creștere economică mari decît cu protecția mediului. Principalul scop al Pactului ecologic european pare a fi mai degrabă relansarea creșterii economice printr-o reconversie totală a întregii infrastructuri economice (clădiri, transporturi, industrie), nefiind vorba în nici un caz despre descreștere sau limitarea consumului. În felul acesta, PPE și PES  cîștigă de două ori: pe de o parte, speră să poată recupera o parte din electoratul pierdut la ultimele alegeri în favoarea Verzilor, prin preluarea temelor acestora; iar pe de altă parte, își servesc propria bază electorală și sponsorii, susținîndu-le interesele într-o creștere economică nelimitată bazată pe consum. Verzii europeni au ratat astfel posibilitatea de a-și valorifica la adevăratul potențial poziția de negociere pe care o au în calitate de cel de-al patrulea grup politic, ca mărime, în Parlamentul European.

Ruxandra Ivan este conferențiar la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București. A fost consilier la cabinetul ministrului delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu în perioada octombrie 2017 – noiembrie 2018.

***

Summit-ul COP25 de la Madrid s-a încheiat cu un semi-eșec: negocierile îndelungate nu au generat un compromis legat de un angajament privind reducerea substanțială a gazelor cu efect de seră. BBC a adunat cîteva mărturii ale principalilor actori:

● Antonio Guterres, secretar general al ONU: „Sînt dezamăgit de rezultatele COP25. Comunitatea internațională a ratat o șansă importantă de a arăta o ambiție sporită în ceea ce privește găsirea unui compromis și a resurselor de finanțare pentru a atenua efectele crizei climatice.“

● Carolina Schmidt, ministrul chilian al Mediului și președinte al COP25: „În continuare nu există un consens pentru a ridica ștacheta la nivelurile necesare. La final de conferință vreau să fac un apel clar și puternic pentru a consolida voința politică și a accelera acțiunea climatică la viteza de care are nevoie omenirea. Noile generații au așteptări mai mari din partea noastră.“

● Laurence Tubiana, una dintre promotoarele Acordului climatic de la Paris: „Politicieni de prim rang, care ar fi trebuit să livreze la Madrid, nu s-au conformat așteptărilor. Însă, datorită unei alianțe progresiste a micilor state insulare, a țărilor europene, africane și latino-americane, am reușit totuși să obținem cel mai bun rezultat posibil, împotriva voinței marilor poluatori.“

● Jair Bolsonaro, președintele Braziliei: „Aș dori să știu: s-a ajuns la o rezoluție cu privire la reîmpădurirea Europei sau veți continua să bateți Brazilia la cap cu chestia asta?“

● Mohamed Nasr, delegatul Egiptului (vorbind în numele statelor africane): „Stimați colegi care solicitați mai multă ambiție și care spuneți că miezul problemei e integritatea mediului, dacă nu sînteți în acord cu o discuție privind finanțarea programelor legate de climă, vă rugăm să vă revizuiți pozițiile. Nu sîntem aici pentru a susține declarații frumoase, nu sîntm aici pentru aplauze și cuvinte drăguțe din partea oamenilor care ne urmăresc. Sîntem aici pentru a lucra și pentru a ne asigura că livrăm pachetul potrivit, pentru a spori ambiția și pentru a a progresa cu adevărat.“

● Sir David King, reprezentant al guvernului britanic la discuțiile climatice de la Paris, din 2015: „Dacă Statele Unite nu susțin un acord atît de important, este extraordinar de dificil pentru restul lumii să ajungă la un acord. Și mă tem că atîta vreme cît îl vom avea pe [președintele Donald] Trump în Statele Unite și pe președintele [Jair] Bolsonaro în Brazilia, va fi extraordinar de dificil să obținem un consens.“

● Adam Currie, organizația pentru tineret Generația Zero: „Ne-am săturat de guvernele care îi susțin pe marii poluatori. Ne-am săturat ca viețile noastre să fie negociate pentru bani. Oamenii s-au săturat să fie ignorați, în timp ce o mînă de derbedei și bandiți negociază cu rea-credință. E clar că dacă nu îi dăm jos de la putere vor continua să ne saboteze viitorul.“

Foto: Lucian Muntean

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.