Ești din Arad, dacă…

Ioan Peter PIT
Publicat în Dilema Veche nr. 787 din 21-28 martie 2019
Ești din Arad, dacă… jpeg

Ai zis Frast, Ipene, Ocoș, Baș. Arș, atunci cînd te-ai fript. Soare cu picioare. Facem să fie bine. Ai călătorit cu Săgeata Verde. Înainte de coborîre ai pus biletul compostat pe banchetă. Sau l-ai dat mai departe. Ai ascultat știri cu sonorul la minimum. Cele despre vreme, în special, transmise de unguri.

Te-ai plimbat pe Corso. Ți-ai dat o pauză, pe terasă, la Libelula. Șuhaida, profiterol, parfait, mazaren, piure de castane. Te-ai filat cu italieni. Ai mîncat mici în Obor. Sau la Măltăreț. Grătar la Trei Insule. Langoși în Piață. Cu liptoi și mărar. Merdenele cu carne la Trei Păduchi. Pită de Pecica, roșii de Curtici, salam de Nădlac, ciocolată de Vinga. Ai băut Cico. Sau Aracola. Bere la halbă în grădină la Zet, Macul Roșu, Cina, Ciuleandra. Monopol cu dulce de la Miloaga, Catanga sau Groapa.

Îți amintești de Sanda. Și de plasele ei. Guraliva cu Lozuri, Peter Melomanul, Bin Laden ce striga „Hai Domidea“, Domnul cel Mut care vindea broșe în formă de papucei. Ai avut căsuță în Ștrand, sau măcar o cabină. Dacă pereții ar putea să vorbească. Te-ai împachetat cu nămol drojdios de la Bidi. Bun la reumă și altele. Ai chiulit. Ți-ai tras motivare à la Dr. Udrin, supranumit Regele Absențelor.

Ai ascultat rock la Constructorul. Ai dansat în Artex, Sfinx, Sindicate, Night. Unde bos era Sendi. Ți-ai făcut pantofi din piele cu scîrț, la comandă, costum la Ghinga, rochie pentru nuntă la tanti Iolu. De mireasă, la Doamna Dragoș, în Piața Mică. Te-ai fotografiat la Ostafi. La Gică Repede. Hramul mănăstirii Bodrog. Mărgele, păpuși cu oglinjoară. Din turtă dulce. Ți-ai plimbat copiii cu căruciorul pe mal. Le-ai luat frișcocoși de la Gemene, înghețată la cornet, țucăr pe băț. I-ai tuns la Ciufulici.

Ai avut mașină cu număr AR 70 UTA. Erai copil atunci cînd tatăl tău te-a dus la meciul cu Feyenoord. Te țineai cu pumnii strînși de grilajul din față. La pauză te-a întrebat: Îți place de-ai noștri? Da, i-ai răspuns. În rea-litate, țineai cu ceilalți. Aveau tricouri mult mai frumoase.

Ești din Arad, dacă…

Îți pare rău după Ștrand, dar te lauzi cu Gara. Te dai prin Mall. Îți faci selfie pe Mețianu cu miss Marion Davies. Faci parastas după John Lennon, la Joy’s. La început de octombrie adăstezi în fața vitrinelor pregătite de Noaptea Sfîntă. Cerbul Albastru, Elefantul Roz, Elefantul Galben. Pantofi de damă, culori diferite, așezați pe turnante programate să se învîrtă consecutiv. În interiorul fiecărui papuc, pe calapod, cîte o miniatură din gips. Cópii după Fecioara cu Pruncul, Ieslea din Bethlehem, Închinarea Magilor. În 3 ianuarie stai la coadă să-ți plătești impozitele. Pe tot anul.

De obicei stai la casă. Sau ai domeniu la Cladova. Dacă se-ntîmplă să locuiești la bloc, nu arunci chiștoacele sub ștergătorul de la intrare. Nu scuturi preșurile peste balcon. Nu gătești cu rîntaș. Nu arunci ardeii umpluți, stricați, în vasul de la veceu. Aerisești casa scărilor de fiecare dată cînd doamna Toth coace șnițele cu ușa deschisă. Speli scările după femeia de serviciu. Apa ei pute. Ușa îți este deschisă la orice oră, din zi sau din noapte, pentru cei ce rămîn în pană de sare, zahăr, ulei, bicarbonat sau hîrtie igienică. Nu dai sonorul la maximum cînd e Vocea României. Nici măcar atunci cînd e Vedeta populară sau Românii au talent. Îți amintești cînd e ziua de naștere a fiecărui vecin. Îi pui o felicitare în cutia poștală.

Ajuți un nevăzător. Nu să treacă strada, ar fi fost simplu. S-ajungă în stație. Ce sînt astea, pe jos? Ornamente spulberate de vînt. Își pune mîna pe umerii tăi. Ca și cum ați fi prieteni de-o viață. Vă întoarceți de la un chef la care s-a băut destul de bine. Cine ești, cu ce te ocupi. Probabil că ești în concediu. Altfel, la ora asta, ar fi trebuit să fii la serviciu. Nu-i răspunzi. Te prefaci că n auzi. Începe să-și sugă dinții. De ce faci asta? Am mîncat la cantină, pe Episcopiei, supă de varză și pilaf cu o carne, cum să zic, destul de ațoasă. Două stații, cobor la Municipală. Avem o masă gratuită și-acolo. Sper să nu fie tot pilaf. După care, înapoi în tramvai, pînă la Boul Roșu. Ajung numai bine, cînd se dă cina.

Cam asta. Și-n fiecare zi. 

Ioan Peter Pit este actor şi scriitor.

Foto: Ciprian Hord

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
„Monstruoasa coaliție”, Cuza și francmasonii, în „Historia” de aprilie
De ce au ales adversarii lui Cuza să-l răstoarne de la putere? Care a fost rolul masoneriei în acest proces? Este apartenenţa lui Cuza la masonerie confirmată documentar?
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.