Ideea latină

Wolf LEPENIES
Publicat în Dilema Veche nr. 796 din 23-29 mai 2019
Ideea latină jpeg

Acest fericit moment îmi evocă amintiri din vremurile cînd, în anul academic 1991-92, Andrei Pleșu a fost bursier la Wissenschaftskolleg din Berlin – amintiri din săptămînile și lunile care au urmat imediat după căderea Zidului Berlinului. Îmi amintesc acele timpuri cu o tandră recunoștință. Părea că înaintea noastră se deschide un nou orizont. 

De la întemeierea sa, în 1981, Wissenschaftskolleg făcuse eforturi, și nu puține, să invite oameni de știință din Europa Centrală și de Est. În majoritatea cazurilor, acest lucru s a dovedit imposibil. Motivul era doctrina politică impusă de Uniunea Sovietică aliaților săi din Tratatul de la Varșovia. Era doctrina conform căreia existau trei state germane: Republica Democrată Germană, Republica Federală Germană și Berlinul de Vest. Deoarece Wissenschaftskolleg era finanțat deopotrivă de către Republica Federală și de Senatul din Berlin, era privit ca o anomalie, ca un hibrid politic care, conform doctrinei sovietice, pur și simplu nu putea exista. Și cum ar fi putut cineva accepta o invitație într-un loc inexistent?

Toate acestea s-au schimbat ca urmare a evenimentelor din 1989. Ne-am adaptat la normalitate atît de repede încît am uitat îndată cît de stranii fuseseră lucrurile înainte. Cînd a devenit evident că instituțiile științifice din Europa Centrală și de Est erau amenințate de o masivă scurgere de creiere, ne-am hotărît să facem ceva pentru a ajuta la crearea unor Institute de Studii Avansate cu un potențial de excelență, care să stopeze migrarea creierelor, atrăgînd în același timp minți strălucite din afară. Astfel, în 1994, a fost creat New Europe College, la trei ani după ce Andrei Pleșu fusese bursier la Wissenschaftskolleg. Andrei Pleșu a fost unul dintre acei intelectuali care ne-au împiedicat să comitem cea mai gravă – și cea mai frecventă – eroare care se poate face în domeniul politicilor culturale: să acționezi cu acel aer superior al satisfacției de sine, împăunîndu-te cu propria-ți caritas. A fost suficient să-l întîlnesc pe Andrei Pleșu și să ascult prima sa prelegere de la Wissenschaftskolleg – în ea era vorba despre îngeri, de a căror existență am fost convinși pe loc – pentru a ne da seama că ne aflăm în prezența unei persoane pe care nu prea aveam ce o învăța, dar de la care puteam învăța noi înșine, și nu puțin. Din acel moment, formula „O să vă dăm o mînă de ajutor!“ a dispărut din vocabularul nostru, fiind înlocuită de propoziția: „Hai să învățăm împreună, să învățăm unii de la alții“. Am construit comunități de învățare, în care am descoperit un spațiu intelectual comun, nu doar acceptînd, ci și încurajînd diferențele: diferențe în ceea ce privește experiența, precum și așteptările. New Europe College a devenit un model de comunitate europeană de învățare și, cu această ocazie, aș dori să-i aduc un omagiu nu numai lui Andrei Pleșu, dar și, printre alții, Marinei Hasnaș, Ancăi Oroveanu și Valentinei Sandu-Dediu, care a devenit succesoarea lui Andrei Pleșu. Și doresc să le aduc un omagiu excelenților – tineri în cea mai mare parte – cercetători români, pe care am avut privilegiul să-i întîlnesc la NEC, dacă pot folosi acest acronim devenit comun pentru mă referi la New Europe College. De îndată ce a apărut, expresia latinească nec plus ultra a căpătat un sens specific: era aproape inimaginabil să te gîndești la un mediu mai fecund din punct de vedere intelectual decît cel care a fost creat acolo, la București. Și, cu toate acestea, existența instituției în cauză este periclitată. Finanțarea ei pe termen lung de către instituțiile occidentale se apropie de sfîrșit. NEC va supraviețui numai dacă sprijinul local va crește – și asta, în mod substanțial. Folosesc acest prilej pentru a îndemna autoritățile române să asigure supraviețuirea unei instituții admirate în lume, reprezentînd tot ce e mai bun în cercetarea românească.

Una dintre cărțile mele poartă titlul Cultură și politică. Este un titlu care i s ar potrivi unei cărți despre Andrei Pleșu. Pentru mine, el este un soi cu totul aparte, un intelectual care cunoaște hățișurile și ironiile a ceea ce în germană se numește Realpolitik și care, în același timp, este un politician ce nu se lasă încorsetat de granițele meseriei sale, ci îndrăznește să acționeze inteligent și surprinzător, acolo unde majoritatea colegilor săi nu ar face decît să aplice regulile. Despre Andrei Pleșu s-ar putea spune ceea ce s-a spus despre Jonathan Swift: „Să-l imite cine îndrăznește!“ Eu, unul, n-aș îndrăzni, dar continuînd acum să vorbesc despre evoluții mai mult sau mai puțin recente în politica europeană, o fac, în calitate de om de știință și de intelectual care urmează exemplul dat de Andrei Pleșu, prin toate scrierile și faptele sale.

(…)

Cînd Revue du Monde Latin, una dintre publicațiile care au militat în modul cel mai deschis pentru latinité, a fost fondată în 1883, primul său număr începea cu o proză de Carmen Sylva, pseudonimul Reginei Elisabeta a României. Revue du Monde Latin le reamintea cititorilor săi că Imperiul Roman își atinsese suprafața maximă odată cu cucerirea Daciei. Dacia a fost provincia romanizată mai rapid decît orice altă regiune a Imperiului. Cînd lumea vorbea despre „românii lui Traian“, se gîndea la o mînă de latini duși într-un ținut barbar. Cu „mărețul său trecut roman“ – acesta este un citat –, înconjurată de cehi, slavi și turci, România a alcătuit o diasporă latină la marginile răsăritene ale Europei. În secolul 20, De Gaulle vorbea despre România ca despre o insulă de latinitate într-o mare slavă. Deși „ideea latină“, așa cum remarcă observatorii critici, s-a înscris rapid în frazeologia românească, românii au demonstrat, și nu o dată, un patriotism de tip latin – au fost latini autentici. Un pericol pentru tentativele de a forma o uniune latină în Europa l-a constituit expansiunea panslavismului, care a forțat România să ceară sprijin Germaniei. În opoziție, mulți din Occident au văzut în România un fel de „Orient latin“, în care trăiau negri supuși îndrumării spirituale a țarului de la Moscova. În general, totuși, poziția periferică i-a fost de ajutor României pentru a fi acceptată și chiar admirată de către celelalte țări latine ale Europei. Constituia un avanpost ai cărui locuitori meritau să fie admirați pentru promovarea cauzei latinității. Un moment luminos al extraordinarului respect de care se bucurau românii în rîndul prietenilor și fraților lor întru latinitate s-a înregistrat la Montpellier, în 1878, la Fêtes latines (Sărbătorile latinității), care au culminat cu o competiție pentru cel mai reușit „Chant Latin“, cîștigată de Vasile Alecsandri cu al său Cîntec al gintei latine. (…)

Asemenea editorilor de la Revue du Monde Latin, privesc România ca pe o țară latină. Legăturile mele cu NEC mi-au oferit ocazia să urmăresc și să admir evoluția țării dumneavoastră, care a ajuns să se bucure de apreciere ca membru al Uniunii Europene. Fiind situată la extremitatea de sud-est a Uniunii Europene, România ar putea avea șansa să se alăture disputei nord-sud liberă de povara stereotipurilor care grevează Italia, Spania și, cel mai vizibil, Grecia. Din această insulă de latinitate s-ar putea face auzită o voce nouă. Îmi doresc să o auzim limpede și tare, cît mai curînd. 

Wolf Lepenies este sociolog și politolog, profesor emerit la Freie Universität Berlin. A fost rector al Wissenschaftskolleg zu Berlin. Textul de față e un fragment din discursul susținut de Wolf Lepenies cu ocazia conferirii titlului de doctor honoris causa al Universității din București, pe 27 aprilie 2015.

traducere de Florin BICAN

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.