Între iluzie şi utopie: România de mîine

23 iulie 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Orice s-ar zice, viitorul sună prost: ne vom împuţina (ca număr), ne vom încălzi (global), vom uita biblioteca şi muzeul în favoarea Internetului şi a reproducerilor ieftine; unii (olandezii şi italienii) se vor scufunda în mare cu metri buni, alţii (americanii şi asiaticii) vor dispărea de pe coastele oceanelor, măturaţi de uragane botezate poetic. Pe timp îndelungat, toate predicţiile sînt catastrofale. Dar pe timp mediu, acel timp la îndemîna prezentului, care poate fi, de obicei, citit în anamneza lumii de azi? Între toamna lui 1944 şi prima jumătate a lui 1945, medicul şi scriitorul Ion Biberi, om al vremurilor sale optimiste, a realizat 22 de interviuri cu unele dintre cele mai importante personalităţi (mai degrabă din partea stîngă a spectrului politic) din elita românească a momentului. Textele respective au fost publicate în 1945 şi reeditate relativ recent, într-un volum apărut la Editura Curtea Veche, Lumea de mîine , admirabil prefaţat de Adrian Cioroianu. Dincolo de conturarea portretelor unora dintre cele mai semnificative personalităţi ale vremii (Enescu, Sadoveanu, Arghezi, Gusti, Vianu, Călinescu, între alţii), publicistul Ion Biberi provoca "profetismul românesc" într-un moment în care România tocmai se pregătea să intre, pentru cinci decenii, într-o paranteză istorică, politică şi (parţial) culturală. Răspunsurile, extrem de semnificative, se citesc şi azi cu uimire. Cei mai mulţi dintre artiştii, filozofii, istoricii, oamenii politici intervievaţi în această carte văd România aşezîndu-se firesc, normal şi demn într-o nouă Europă, democratică şi garantată de "lupta eroică a marilor Naţiuni Unite", cum spune sociologul Dimitrie Gusti. Încercînd, pe scurt, o citire a "lumii de mîine" româneşti în simptomatologia lumii de azi, am adresat mai multor personalităţi ale vieţii noastre publice aceste două întrebări privind viitorul României: 1. Vi se pare că 2007 este - din punct de vedere politic, economic, cultural - un moment-cheie pentru România? Au existat, după 1989, evenimente care ar fi putut modifica parcursul de pînă acum? 2. Cum credeţi că va arăta România peste 20 de ani? Provocarea - la care au răspuns curajoşii, edificaţii şi, totuşi, dilematicii vremurilor noastre - are mai ales meritul de a ne pune de acord că trăim timpuri (mai) bune şi că viitorul, pînă la urmă, ne aparţine. Între iluzie şi utopie, "România de mâine" e o proiecţie care face mai suportabilă România de azi. (S. S.)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Celia, Inna, foto captura video TikTok  jpg
De ce nu și-au vorbit Inna și Celia timp de 10 ani: „Am lăsat-o, cumva”. Artistele au avut parte de o revedere plină de emoții anul acesta, la Beach, Please!
Inna și Celia au avut parte de o revedere plină de emoții anul acesta, la Beach, Please!. Cele două artiste, cândva prietene bune, s-au îmbrățișat cu căldură, bucurându-se sincer că s-au revăzut după o lungă perioadă de tăcere. Dar ce s-a întâmplat, de fapt, între ele?
Banană lipită de perete cu bandă adezivă la o expoziţie de artă din Miami FOTO captură You Tube hello Tv
Lucrarea „Comedian”, celebra banană lipită de perete, a fost mâncată de un vizitator. Opera a fost „reinstalată în câteva minute”
O persoană a mâncat sâmbătă, 19 iulie, opera „Comedian” – celebra banană lipită de perete – creată de artistul italian Maurizio Cattelan și expusă la muzeul Pompidou-Metz din Franța.
Oana Țoiu FOTO Profimedia
Ce a răspuns ministra de Externe când a fost pusă să aleagă între Bruxelles și Washington. Se pregătește o întâlnire între Nicușor Dan și Trump
România a fost menționată de NATO și Uniunea Europeană ca țintă a campaniilor hibride desfășurate de Rusia. Oana Țoiu, ministrul de Externe, susține că există acum echipe profesioniste care reușesc să combată aceste atacuri.
bombardament  Odesa FOTO EPA EFE jpg
Rusia a bombardat vreme de șase ore un oraș strategic din est: „Teroriștii ruși l-au lovit cu rachete și drone”
Rusia a lansat sâmbătă dimineața cel mai mare atac de până acum asupra orașului Pavlohrad, din estul Ucrainei, în cea mai recentă serie de bombardamente cu drone kamikaze și rachete balistice, care au lovit zone rezidențiale și infrastructură civilă, relatează The Guardian.
Sorana Cirstea (EPA) jpg
Sorana Cîrstea, învinsă de elvețianca Jil Teichmann în semifinalele turneului WTA UniCredit Iași Open
Sorana Cîrstea a fost învinsă de elvețianca Jil Teichmann, cu 6-4, 6-3, sâmbătă, în semifinalele turneului UniCredit Iași Open (WTA 250), dotat cu premii totale de 239.212 euro.
criminal Mures Foto noua captura Pro TV png
Criminalul fugar din Mureș este ajutat cu mâncare de către localnici. „Comit infracțiunea de favorizare a infractorului”
Georgian Drăgan, purtător de cuvânt IGPR, a precizat sâmbătă, 19 iulie, faptul că Emil Gânj, criminalul fugar din Mureș, este căutat de către autorități în județele Mureș și Bistrița-Năsăud.
ada gales a fost diagnosticata cu cancer foto facebook png
Actrița Ada Galeș, răpusă de durere. Cu ce boală rară a fost diagnosticată: „Am ochii în lacrimi și mi-e frică”
Actrița Ada Galeș, în vârstă de doar 34 de ani, a făcut public faptul că se confruntă cu o formă de cancer diagnosticată pe cerul gurii.
drone ucraina jpg
Două drone care se îndreptau spre Moscova au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană, anunță primarul capitalei ruse
Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a transmis sâmbătă, 19 iulie, că două drone ce se apropiau spre capitală au fost doborâte.
Felix Baumgartner FOTO Profimedia
Noi detalii în cazul morții lui Felix Baumgartner. Ce s-ar fi întâmplat, de fapt, cu parapanta înainte să se prăbușească
Ancheta privind moartea cunoscutului base jumper și parașutist austriac Felix Baumgartner capătă o nouă direcție. Potrivit presei italiene, anchetatorii iau în calcul o posibilă defecțiune tehnică provocată de camera video montată de sportiv.