Raționali ori ba, înclinați către interpretări astrale, ascendent și astrograme sau sceptici și porniți cu înverșunare împotriva zodiacului, să ridice mîna cine nu ciulește urechile, măcar să aibă de ce rîde, cînd o aude pe Neti Sandu anunțînd cu zîmbetul neclintit pe buze: „Astăzi, Fecioarele trebuie să fie atente la situațiile conflictuale“ și – credem, nu credem – ne trezim mormăind în barbă: „Mama mă-sii de ședință de la 4, parcă văd că iese cu scandal“. Nu vă temeți, nu plănuiesc să o înlocuiesc pe Neti Sandu, dar mă amuză ideea următorului exercițiu de imaginație: cum ar arăta previziunile astrologice ale anului 2016 pentru cititori, editori, volume și autori? Păi, cam așa.

IANUARIE. Luna Capricornului, semn negativ, feminin. Luna promisiunilor (deșarte) și a anunțurilor (mărețe). Frenezie, wishlists, 2016 Goodreads reading challenge, promisiuni – anul ăsta, nu mai joc Candy Crush în metrou, cînd vin de la muncă. Mai bine citesc o carte – nu rîdeți, comunitatea secretă vă știe pe toți. Pînă în mai, semnul astral al promisiunilor își atenuează influența și o bună parte din participanți se retrag discret din cursă. Anunțul (măreț) este că editura Litera îi va publica pe Marlon James și Svetlana Alexievici (cu Man Booker Prize și Nobelul pentru literatură, în conjuncție, în casa Soarelui).

Recomandarea astrologului: Poftă de ciocolată (Care Santos, Humanitas, 2016) calmează hotărîrile de început de an și adaugă arome literare memorabile.

FEBRUARIE. Guvernate de semnul masculin, al Vărsătorului, sub influența planetei Uranus, cititoarele se vor apuca voinicește de Solenoidul lui Mircea Cărtărescu. Se vor înmuia în martie, luna Peștilor (semn feminin, negativ), și vor citi cu patos nespus Imperiul fetelor bătrîne (Liliana Corobca) și Bărbații vin de pe Marte, femeile de la coafor (Simona Tache și Mihai Radu). Martie este, de asemenea, o lună propice pentru volumele de poezie, poveștile de dragoste neîmpărtășită și seriile cu vampiri.

Recomandarea astrologului: Și eu am trăit în comunism (volum antologic, coordonat de Ioana Pârvulescu, Humanitas, 2015) liniștește pornirile feminine/masculine și pune lucrurile în perspectivă.

APRILIE stă sub semnul acțiunii și reacțiunii. Berbecul, semn masculin, pozitiv, agită spiritele în pregătirea festivalurilor de peste an, a Tîrgului de Carte Book­fest (s-o vedeți acolo pe Venus, planeta cîștigurilor financiare, cum adună mii de cititori la standuri, cu ochii pe lansări de carte și după autorii preferați). Același semn masculin aprinde spiritele în media socială. Un scriitor nevăzut/necitit încă pornește la atac, „răstoarnă“ sistemul în numele literaturii și imaginii proprii, se ia la harță cu criticii, scriitorimea consacrată, posibilii cititori (mai puțin părinții). Bună, rea, publicitate să fie!

Disputele literare continuă în MAI, luna Taurului, ușor nuanțate (deh, semn negativ, feminin – dacă lumea ar fi condusă de femei, nu ar exista războaie, ci doar state invidioase, care nu și-ar vorbi – zice-se). Acum se coc la foc mic disputele USR care, după o perioadă de fierbere discretă, în vacanță, explodează în toamnă. E sezonul festivalurilor și al lui Gaudeamus, cînd mizele cresc, Mercur e retrograd, iar eleganța în exprimare se duce pe apa sîmbetei, în presă și în media socială.

Recomandarea astrologului: Sexualitate și societate (Andrei Oișteanu, Polirom, în pregătire), de ce nu?

Se lasă liniștea peste oraș, în IUNIE și IULIE, cînd toată lumea pleacă în vacanță, editorii își trag sufletul puțin, cititorii se răsfiră pe plaje sau prin poieni de munte, iar astrele închid șandramaua vreo două luni. Se citește pe burtă, pe spate, la soare, la umbră. E loc pentru toată lumea sub soare, și pentru cititorii tradiționali (așa-i că volumele publicate de anumite edituri miros mai bine?), și pentru cei ce apreciază un Kindle elegant (și un e-book bine făcut, aviz editurilor). Recomandarea astrologului: Citiți cu poftă tot ce vă pică în mînă. Mi-ar mai trebui un articol separat, pentru recomandările de vacanță. Și să nu uit, cărțile de colorat pentru adulți sînt în trend, așa că astrologul le recomandă Gemenilor să-și cultive creativitatea în vacanță. Pentru sensibilitatea Racilor, se recomandă o cură de Istoria parfumului (Mandy Aftel, Baroque Books & Arts, 2015).

Meticuloasa Fecioară guvernează luna AUGUST, cînd plutește în aer mirosul de titluri în pregătire pentru Gaudeamus. Traducătorii lucrează intens. De fapt, traducătorii nu au vacanță, au doar week-end-uri prelungite, în care se prefac că nu au nimic în lucru. Pe cuvînt de traducător! Apoi vine toamna, sezonul FILIT, FILTM și Gaudeamus. Sezonul autorilor de toate mărimile și nivelurile de popularitate. Sezonul disputelor, lansărilor și lecturilor. Astrologul vă recomandă să nu ratați nici un eveniment care vă iese în cale, să vă pregătiți din timp bugetul pentru tîrg și să fiți chibzuiți în vacanță, altfel veți păți ca subsemnata: falită, dar cu rucsacul plin de cărți, pînă la următorul salariu. Nu îmi fac griji pentru Balanțe, dar Scorpionii se pot dovedi cumpărători impulsivi.

Recomandarea astrologului: Cititorii pasionați au ocazia de a-și face plinul pentru sărbători, singura perioadă din an în care lenea e o virtute. Propuneri: Ce a fost înainte de Big Bang? O istorie întreagă a universului (Martin Bojowald, Humanitas, 2016), Un cîntec pentru Lya (George R.R. Martin, Nemira, 2016, Colecția „Nautilus“), Istoria secretă a visului (Robert Moss, Nemira, 2016, Colecția „Istoria“), Inventează ceva (Chuck Palahniuk, Polirom, în pregătire), Hibernalia (Veronica D. Niculescu, CDPL, 2016).

A douăsprezecea casă zodiacală, Săgetătorul (pozitiv, masculin), stă sub semnul Literary Death Match (prima luptă literară a avut loc în 2015, în cadrul Festivalului Internațional de Literatură București). LDM este un binevenit moment de defulare, pentru nativii semnului și pentru toți cititorii obosiți, chinuiți de muncă și stres. Meci literar cum nu s-a mai văzut la noi, adversari pe bune!

Cam așa ar arăta un zodiac literar dacă un astrolog și-ar bate capul cu pestrița și fascinanta lume literară. Lăsînd gluma la o parte, 2016 va fi un an excelent, cu volume de neratat, festivaluri, lecturi, tîrguri, întîlniri, autori pe care merită să îi citiți și să îi cunoașteți. Vă urez ce îmi urez și mie: cărți cu nemiluita, timp să le citesc și bere cu ghimbir rece și înspumată.

Andreea Banciu este traducătoare și redactor-șef la revista SemneBune.