Lumea s-a schimbat

Publicat în Dilema Veche nr. 461 din 13-19 decembrie 2012
Lumea s a schimbat jpeg

- argument -

Cînd ai mei aveau 40 de ani, eu aveam 20. Acum mă uit în jur şi văd în parc mame – majoritatea trecute de 35 de ani – cu copii foarte mici. Nu se întîmplă numai la noi, e o tendinţă înregistrată de sociologi în mai toate ţările europene.

Generaţia de 40 de acum e una care n-a apucat să se formeze în comunism. A scăpat la timp, dar are încă amintiri puternice din ambele lumi, şi asta o face cumva mai responsabilă. Mai cred şi că, într-un fel, e segmentul de vîrstă care poate face România să meargă. Şi că şi-a păstrat intact interesul pentru tot ce se întîmplă: politic, economic şi cultural. E o generaţie branşată la realitate, căreia îi pasă şi e frustrată că schimbările s-au produs în ritmul melcului şi dezamăgită de sistem şi de clasa politică.

Crash-ul financiar a mai presărat şi el sare pe angoase. Căci, iarăşi, cei mai loviţi dintre muritori tot ei au fost. Îşi făcuseră planuri, credite pentru case, îşi planificaseră vacanţele în locuri exotice şi îndepărtate. Dar o să tragă şi mai tare şi o să se întrebe dacă criza vine dinăuntru sau din exterior. Dacă e mit sau realitate. O să se uite în oglindă, o să-şi numere ridurile, o să citească cel puţin un articol despre cum totul se rezolvă cu o injecţie cu toxină botulinică, într-o jumătate de oră şi, probabil, o să zîmbească.

Numerele rotunde sau cele imperfecte nu spun, de fapt, nimic esenţial despre noi. Mie mi se întîmplă din cînd în cînd să uit cîţi ani am. Ştiu, însă, că mă aflu pe o linie subţire ca pojghiţă de gheaţă, undeva între 30 şi 40. E o zonă suspendată, în care faci pace cu tine şi începi să te întrebi spre ce te îndrepţi. Nu e spaimă, ci un fior pe şira spinării cum că trebuie să accelerezi ritmul, pentru că un fanion ideal îţi semnalizează că te-ai afla undeva pe la jumătatea cursei (asta, evident, dacă privim partea plină a paharului şi luăm în calcul creşterea speranţei de viaţă). Intri în criză de timp, dar, culmea, îţi găseşti răgazul să te scuturi şi să te întrebi ce vrei, ce-ţi doreşti, ce e de schimbat sau de luat mai departe în bagaj.

În dosarul de faţă veţi cunoaşte oameni din multe locuri din lume. Veţi citi texte despre scriitori, filme, clişee şi prejudecăţi. Am convocat specialişti şi personaje care au trecut de 40 sau nu i-au împlinit încă. Şi, la sfîrşit, o să vă daţi seama că povestea cu vîrsta e, de fapt, un pretext pentru o călătorie mai lungă.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.