Parteneriat şi romantism

Publicat în Dilema Veche nr. 573 din 5-11 februarie 2015
Parteneriat şi romantism jpeg

- argument -

Mergem pe stradă, femei şi bărbaţi, alături şi îngînduraţi. Chiar dacă sîntem cu partenerul, nici nu mai observăm care dintre noi stă la marginea trotuarului şi care-n partea dinspre interior. Fiecare-şi cară, conştiincios, rucsacul cu laptopul lui – nici prea greu, nici prea uşor. Cei doi mai schimbă cîte o privire, de (re)confirmare (da, celălalt mai e lîngă mine...), şi-şi continuă înaintarea, eventual vorbind la telefon. Intră, apoi, tot destul de automat, într-unul dintre locurile unde se duc de obicei: un pub, o ceainărie, o cafenea ori un bistro. Se-aşază la o masă. Ea-şi scoate haina, trage scaunul, comandă şi apoi toarnă în pahar: toate astea, de una singură, cumva uitînd de prezenţa partenerului. La sfîrşit, se scotocesc prin buzunare şi plătesc, care cum s-a nimerit să aibă.  

Desigur, dacă sînt în prima fază a relaţiei, cît se poate de îndrăgostiţi, tot nu mai contează cine pe ce parte a străzii merge, cine deschide cui uşa şi cine-i toarnă cui în pahar. Dar asta pentru că cei doi merg înlănţuiţi şi se sărută la fiecare doi paşi.

Există toate variantele posibile: cei doi flirtează pe Internet. Sau chiar, şocant pentru alte vremi, o Ea pune ochii pe un El şi-l vînează, contrar tuturor regulilor – desigur, într-un mod feminin. Dacă-L vrea, şi-L ia (evident, dacă şi El o place, cu atracţia nu te joci), şi tot Ea iniţiază partida de amor. 

Scenariile de genul ăsta ar putea continua aproape la infinit. Din ele s-ar putea deduce că atît curtoazia, cît şi cavalerismul nu prea mai contează, astăzi, în relaţiile dintre bărbaţi şi femei. Nu cred asta: cred doar că tabloul s-a reconfigurat, contează poate la fel de mult în esenţă, doar că gesturile concrete prin care acestea se materializează s-au schimbat. Se mai păstrează şi din cele vechi, în sensul că mai sînt bărbaţi care deschid uşile, toarnă în pahare şi ţin hainele, ceea ce-i foarte frumos şi înduioşător. Dar curtoazia şi cavalerismul cred că au tendinţa să se manifeste, acum, în lucruri care sînt mai puţin legate de etichetă, şi mai mult de chestiuni... de viaţă comună: cum ar fi să-ţi ajuţi partenera să facă faţă treburilor casnice, gătind sau făcînd curat (bărbat fiind). Sau înlocuind presiunea sarcinilor casnice cu serviciile exterioare, precum mîncatul, tot mai des, în oraş... La care se adaugă lista de clişee romantice, precum o cină de Sfîntul Valentin, o nuntă ca-n poveşti, o seară-n jacuzzi, cu şampanie şi petale de trandafiri – clişee, dar plăcute... 

De unde vin curtoazia şi cavalerismul vor încerca să lămurească o serie de articole ale unor istorici, medievişti, antropologi. Ce s-a ales de ele în zilele noastre, după toată lupta pentru emanciparea femeii, vor încerca să puncteze celelalte articole din Dosar. Din interviul Antoanetei Ralian reţin o idee care cred că e încă valabilă: în ciuda tuturor schimbărilor şi emancipărilor, femeile (cel puţin unele dintre ele) mai simt, încă, nevoia să fie ocrotite. Suficient semn de curtoazie şi cavalerism... 

Ilustraţie realizată de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Loto. Sursa foto: Impact.ro
Rezultate loto duminică, 20 iulie. Premii mari la Tragerile Speciale ale Verii
Loteria Română dă startul Tragerilor Speciale Loto ale Verii duminică, 20 iulie. Pentru a marca aceste extrageri speciale, Loteria a decis să suplimenteze fondurile de câștiguri la categoriile I ale celor mai populare jocuri.
Kabul Afganistan FOTO SHUTTERSTOCK
Prima capitală a lumii care riscă să rămână complet fără apă. Oamenii vând tot pentru câteva canistre
Kabul riscă să devină prima capitală din istoria recentă care rămâne fără apă, în timp ce locuitorii își vând ultimele bunuri pentru a putea cumpăra câteva canistre de apă, de multe ori contaminată
Alexandru Petrescu - ministrul Economiei FOTO gov.ro
Șeful ASF sugerează Guvernului să aplice „Curba lui Laffer”: Provocarea reală nu este reducția sau creșterea impozitelor
Șeful Autorității de Supreveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, sugerează Guvernului să aplice „Curba lui Laffer” contextului fiscal românesc, argumentând că provocarea reală nu este reducția sau creșterea impozitelor, ci stabilirea nivelului optim, susținut de digitalizare, analiza datelor
rusi telefoane jpg
Războiul lui Putin îi lasă pe ruși fără internet. Opriri deliberate ale rețelelor mobile se extind pe întreg teritoriul țării
În tot mai multe localități ale Rusiei, cetățenii se trezesc fără semnal de internet mobil, cu plăți electronice blocate, aplicații de taxi care nu mai pornesc și farmacii care nu mai pot elibera rețete.
Canicula - caldura - soare - meteo - vremea FOTO shutterstock
Valul de căldură se extinde. Unde și când sunt așteptate temperaturi de 40 de grade
Duminică, 20 iulie, sudul Olteniei și în sud-vestul Munteniei sunt sub Cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat, iar luni, cinci județe vor intra sub incidența unui averizări Cod portocaliu, care anunță maxime termice de până la 40 de grade.
homecity jpeg
Un oraș din România susține tinerii cu 100 de euro pe lună pentru chirie. Care sunt criteriile și ce vârstă trebuie să aibă
Un oraș din România susține tinerii cu 100 de euro pe lună pentru chirie. Care sunt criteriile și ce vârstă trebuie să aibă.
pachete shein jpg
Cosmetice și haine toxice pentru copii, livrate de Shein și Temu: milioane de clienți expuși, UE pune piciorul în prag
Produse ieftine, dar toxice – acesta pare să fie prețul plătit de milioane de cumpărători care comandă zilnic de pe platformele chineze Shein și Temu. Atracția unor haine și obiecte accesibile se dovedește periculoasă, mai ales pentru copii.
generalul Christian Freuding jpg
Amenințare fără precedent. Rusia vizează lansarea simultană a 2.000 de drone asupra Ucrainei, avertizează un general german
Rusia intenționează să își dezvolte capacitatea de a lansa simultan 2.000 de drone împotriva Ucrainei, a declarat generalul-maior Christian Freuding, șeful echipei de coordonare pentru Ucraina din cadrul Ministerului german al Apărării.
Jo, foto Instagram jpg
Jo a ajuns recent pe mâinile medicilor. Ce i s-a întâmplat cântăreței: „Îmi venea să mușc din microfon”
Cântăreața Jo, în vârstă de 30 de ani, a dezvăluit că s-a confruntat cu probleme de sănătate și a fost nevoită să treacă printr-o intervenție chirurgicală. Acum, artista se află în plin proces de recuperare.