Pericolul de a mînca ieftin

John GAPPER
Publicat în Dilema Veche nr. 476 din 28 martie - 3 aprilie 2013
Pericolul de a mînca ieftin jpeg

De la Sweeney Todd (personajul ficţional care şi-a ucis clienţii şi i-a făcut bucăţi) nu a mai existat atît de multă incertitudine în legătură cu ce se întîmplă exact cu carnea procesată. De data aceasta, nu mai este vorba de filmul Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (Bărbierul diabolic din Fleet Street), ci de caii din România.

În condiţiile în care carnea de cal este mai uşoară decît vita de calitate inferioară şi conţine mai mulţi acizi graşi de tip Omega-3, acesta ar putea fi un caz rar de contrafacere prin care produsele alimentare devin mai sănătoase. Totuşi, nu există prea multe informaţii despre lanţul extins care aprovizionează cu carne procesată supermarketurile şi restaurantele. Dacă nu au reuşit să depisteze că era carne de cal, ce altceva ar putea trece neobservat?

În pieţele de carne de calitate, unde măcelarii sînt foarte atenţi la origine, practic cunoşti numele animalului pe care îl mănînci, iar înlocuirea unei vaci cu un cal este de neconceput. Însă în magazinele ieftine – pe fondul concurenţei preţurilor şi al cererii din ce în ce mai mari de carne din China şi din economiile emergente –, pe mese riscă să ajungă lucruri ciudate.

Calitatea produselor s-a deteriorat

Această situaţie nu poate continua. Industria auto americană a abordat, la un moment dat, relaţia cu furnizorii de materii prime, într-un mod similar – exercitînd presiuni atît de mari, încît calitatea produselor s-a deteriorat, iar furnizorii au dat faliment. Însă este dificil să creezi relaţii cu furnizorii, într-o lume în care clienţii cer preţuri mici, astfel că industria alimentară nu are o alternativă prea bună.

Din unele puncte de vedere, concentraţia de producţie şi distribuţie din ultimele decenii – cînd magazinele de la colţ de stradă au fost înlocuite de supermarketuri alimentate de procesatori – a fost o afacere profitabilă pentru consumatorul obişnuit. A ridicat nivelul de bază al calităţii – nu prea merită să ne amintim de conţinutul cîrnaţilor, al salamului şi pateurilor cu carne, comercializate în Marea Britanie în anii 1970 – şi a contribuit la stabilizarea preţurilor.

Preţurile alimentelor în magazine au scăzut în termeni reali, în ultimele două decenii, pînă în anul 2007. Nu doar că preţurile mărfurilor de bază erau mici, dar supermarketurile eliminaseră costuri prin achiziţionarea reţelelor de furnizori – ferme, procesatori şi comercianţi –, care sînt în concurenţă, în orice situaţie.

Situaţia s-a schimbat în 2007-2008, cînd s-au înregistrat primele şocuri în privinţa preţurilor produselor de bază. Folosirea, în Statele Unite, a produselor agricole, pentru fabricarea de combustibili, a condus la creşterea preţurilor la porumb, ulei de palmier şi ulei de rapiţă, iar pieţele financiare au resimţit presiunile cauzate de creşterea cererii de carne în economiile emergente. Consumul de carne pe cap de locuitor a crescut de patru ori în China, din 1960 pînă acum.

Industria alimentară a rămas cu o linie de aprovizionare lungă, complexă, transfrontalieră şi supusă unor presiuni extreme. Aici apare problema cailor. În acest caz, carnea de cal provenind din România pare să fi ajuns în lasagna din „vită“ şi în alte produse din supermarketuri britanice şi franceze, prin intermediul unei companii de comerţ cipriote şi al unui distribuitor francez.

Responsabilitatea lăsată primilor furnizori

Supermarketurile au avut reacţii îngrozite la această situaţie, insistînd că nu au nici o idee cum s-a întîmplat. Dar au fost neglijente, în mod intenţionat, în legătură cu liniile de aprovizionare – nu ştiau nimic de carnea de cal pentru că nu prea ştiau ceva nici despre vită. Responsabilitatea a fost lăsată în seama primilor furnizori, care au pasat-o următorilor etc.

„Lanţurile de magazine de retail nu au la dispoziţie prea multe informaţii, iar relaţiile sînt strict de tip tranzacţii“ – explică Sion Roberts, expert la grupul de consultanţă European Food and Farming Partnerships. „Poate că unii dintre furnizori se confruntă cu presiuni financiare severe, fără ca lanţurile de retail să aibă cunoştinţă de această situaţie“ – adaugă el.

Dar nici nu prea au vrut să aibă cunoştinţă, dat fiind că supermarketurile – împreună cu firmele care produc seminţe şi fertilizatori – au fost singurele care şi-au protejat statutul în ultimii ani. Presiunile i-au afectat în principal pe procesatori şi pe fermieri.

„Fermierul este cel care simte presiunile asupra preţului şi are puţină putere pe piaţă“, explică Justin Sherrard – expert în strategii globale la Rabobank – el argumentînd că furnizorii de alimente trebuie să aibă un statut mai puternic. „Există o limită pînă la care poţi exercita presiuni asupra furnizorilor“ – adaugă el.

Înlocuirea cărnii de vită cu cea de cal este un semnal spectaculos că s-a atins limita. Deşi puţină lume pare să fie îngrijorată că a mîncat cal – de fapt, nici nu există motive de îngrijorare; evreii şi musulmanii practicanţi ar avea tot dreptul să fie furioşi dacă vita ar fi înlocuită cu porc.

Licitaţiile pentru produse agricole – de multe ori organizate online – reprezintă modalităţi extrem de eficiente de reducere a costurilor. Dar nu stimulează deloc calitatea, nu contribuie la îmbunătăţirea randamentului, iar pentru furnizori şi fermieri este dificil să facă investiţii pe termen lung. Sînt expuşi permanent volatilităţii preţurilor, în timp ce caută comenzi.

Un cerc vicios

Industria auto americană a fost prinsă în această capcană înainte de criza din 2008 şi de falimentul Chrysler şi General Motors. În acest context, producătorii auto le-au cerut furnizorilor de materie primă să reducă preţurile, pentru a diminua şi ei costurile de producţie, dar s-a ajuns la vînzarea de maşini de proastă calitate la preţuri mici.

În schimb, producători japonezi precum Toyota şi Honda au avut relaţii mai eficiente şi pe termen mai lung cu furnizorii, situaţie care a stimulat mai degrabă inovaţia şi calitatea, decît preţurile fixe. Companiile americane au ajuns, pînă la urmă, să urmeze exemplul nipon.

Este greu să faci trecerea de la un cerc vicios de reducere a costurilor şi a calităţii la un cerc virtuos de cooperare şi inovare, mai ales cînd nu prea sînt bani. Unii clienţi vor dori să plătească pentru informaţii precise despre origine şi pentru produse cumpărate direct de la anumite ferme; însă, pentru cei mai mulţi, acesta este un lux.

Şi totuşi, schimbarea este posibilă, chiar şi pentru consumul de masă. Imaginea McDonald’s a fost afectată după dezvăluirile privind calitatea inferioară a cărnii procesate, făcute în cartea lui Eric Schlosser, Fast Food Nation, publicată în 2003 (nu este tradusă în limba română). În prezent, McDonald’s ia toată carnea de vită servită în restaurantele din Marea Britanie direct din aproximativ 17.500 de ferme de vite irlandeze şi britanice, avînd contracte pe termen lung. Multe alte companii de alimentaţie au adoptat aranjamente similare.

Date fiind riscurile privind reputaţia la care sînt expuse supermarketurile şi alte lanţuri de restaurante dacă lasă astfel de lucruri la întîmplare sau le plasează în seama unor furnizori anonimi de carne, aceasta pare o investiţie bună.

John Gapper este editorialist economic şi editor asociat al Financial Times, stabilit la New York. A lucrat pentru FT din 1997, ocupîndu-se de relaţii de muncă, bănci şi media.

Varianta originală a apărut în Financial Times şi a fost preluată prin Presseurope.

Foto L. Muntean

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.