Potrivit studiului „Trăind în Europa“ din 2017, derulat de E.ON şi Kantar EMNID, în cadrul căruia au fost chestionate în jur de 8000 de persoane din Germania, Marea Britanie, Italia, Republica Cehă, România, Suedia, Turcia şi Ungaria, românii sînt printre cei mai certăreți vecini din Europa.

Pe www.zf.ro, găsim mai multe detalii ale acestui sondaj:

„Jumătate dintre europeni se ceartă cu vecinii din diverse motive, în cazul românilor principalele cauze fiind zgomotul, produs de copii sau petreceri, şi mirosurile provenite de la gătit.

Cel mai des întîlnit motiv de ceartă, cu o marjă mare şi indiferent de care dintre ţările europene este vorba, e zgomotul produs de copii, petreceri sau de muzica dată la maximum.

Un total de 42%, practic aproape jumătate dintre germani, s-au certat cel puţin o dată cu vecinii lor din acest motiv.

Acelaşi procent se regăseşte şi în statisticile la nivel european, în timp ce 14% din cei chestionaţi plasează la mare distanţă, pe locul doi, motivul vecinilor curioşi şi nepoftiţi. Locul trei revine animalelor de companie, care sînt percepute ca fiind deranjante.

Grătarele, despre care se crede deseori că sînt motive de certuri, se situează mai jos în listă, pe locul opt, în cadrul sondajului de opinie (4 procente).

Certurile sînt mai degrabă cauzate de blocarea accesului la locurile de parcare, de zgomotul motoarele automobilelor lăsate pornite sau de mirosurile neplăcute.

Cei mai predispuşi să se înfurie, conform răspunsurilor acordate chiar de ei, sînt turcii (75 de procente), urmaţi de români (73 de procente) şi de cehi, care se situează pe locul trei (72 de procente).

În schimb, o treime dintre respondenţii chestionaţi din Germania, Marea Britanie, Ungaria şi Suedia nu s-au simţit niciodată deranjaţi de vecinii lor.“

(www.zf.ro)