Trebuie să ne schimbăm

Greta THUNBERG
Publicat în Dilema Veche nr. 828 din 3 - 8 ianuarie 2020
Trebuie să ne schimbăm jpeg

Probabil cea mai cunoscută activistă de mediu la ora actuală, Greta Thunberg a inițiat un adevărat fenomen: grevele școlare atrag constant atenția asupra problemelor climatice. Volumul Nimeni nu e prea mic să facă diferența, apărut în românește la Editura Seneca (traducere de  Felicia Ienculescu Popovici) conține discursurile ei acuzatoare. Reluăm aici cîteva fragmente.

Acesta este un strigăt de ajutor

(discurs cu ocazia Marșului pentru Climă de la Stockholm, 8 septembrie 2018)

Vara trecută, climatologul Johan Rockström și alții au scris că mai avem cel mult trei ani la dispoziție ca să inversăm tendința de creștere a concentrației de gaze cu efect de seră dacă vrem să atingem țintele Acordului de la Paris. A trecut mai mult de un an și două luni de atunci și în toată perioada asta mulți alți oameni de știință au spus același lucru, o mulțime de probleme s-au agravat, iar emisiile de gaze cu efect de seră au continuat să crească. Așa că poate avem chiar mai puțin de un an și zece luni din cît estimase Johan Rockström că ne-a rămas.

Dacă oamenii ar ști asta, nu m-ar mai întreba de ce sînt atît de „vehementă pe subiectul schimbărilor climatice“.

Dacă lumea ar ști ce spun oamenii de știință – că avem acum mai puțin de 5% șanse de a atinge țintele de la Paris – și dacă ar înțelege ce scenariu de coșmar ne așteaptă în caz că nu limităm încălzirea globală sub 2 grade Celsius, atunci nu m‑ar mai întreba de ce fac grevă școlară în fața Parlamentului.

Dacă oamenii ar ști cît de gravă e situația și cît de puțin se face de fapt, ar veni cu toții să se așeze alături de noi.

În Suedia trăim ca și cînd am avea la dispoziție resursele a 4,2 planete. Amprenta noastră de carbon e în primele zece cele mai mari din lume. Asta înseamnă că Suedia fură 3,2 ani de resurse naturale de la generațiile viitoare, în fiecare an. Cei care facem parte din acele generații viitoare ne-am dori ca Suedia să nu mai facă asta. Chiar acum.

Acesta nu e un text politic. Greva noastră școlară nu are nimic de-a face cu politicile partidelor. Pentru că biosferei și climei nu le pasă nici măcar pentru o clipă de politica noastră, nici de vorbele noastre goale. Lor le pasă doar de ceea ce facem cu adevărat.

Acesta e un strigăt de ajutor. Către toate ziarele care încă nu scriu și nu relatează despre subiectul schimbării climei, chiar dacă jurnaliștii au numit clima „marea problemă a vremurilor noastre“, în timp ce pădurile Suediei ardeau în această vară.

Către voi toți cei care nu ați tratat niciodată pînă acum această criză ca pe o criză adevărată.

Către toți liderii de opinie care își folosesc vocea pentru orice alt subiect cu excepția climei și a problemelor de mediu. Către toate partidele politice care pretind că se ocupă de problema climatică. Către toți politicienii care ne ridiculizează pe rețelele sociale și care încearcă să atragă atenția asupra mea și să mă umilească public, pentru ca oamenii să îmi spună apoi că sînt retardată, javră, teroristă sau altele asemenea.

Către toți cei care zi de zi alegeți să întoarceți capul în altă parte pentru că vă e mai frică de ceea ce trebuie schimbat pentru a preveni schimbarea catastrofică a climei decît de schimbarea catastrofică a climei în sine. Tăcerea voastră e poate cea mai rea dintre toate. Viitorul generațiilor ce vor veni stă pe umerii voștri. Aceia dintre noi care încă sîntem copii nu vom mai putea repara ceea ce stricați voi acum, atunci cînd vom fi destul de mari ca să putem face ceva. Mulți spun că Suedia e o țară mică și că nu contează ce facem. Dar cred că dacă niște fete pot să ajungă pe prima pagină a ziarelor din toată lumea doar pentru că nu merg la școală de cîteva săptămîni, imaginați-vă cîte am putea face împreună, dacă am vrea.

Fiecare persoană contează. La fel cum contează orice emisie. Fiecare kilogram. Totul contează. Așa că, vă rog, luați criza climatică în serios, tratați-o ca pe o criză acută și dați-ne șansa de a avea un viitor. Viețile noastre sînt în mîinile voastre.

A venit timpul nesupunerii civice

(discurs în Piața Parlamentului din Londra, cu ocazia Declarației Extinction Rebellion,  31 octombrie 2018)

Cînd aveam aproape 8 ani, am auzit pentru prima dată despre ceva numit schimbarea climei sau încălzire globală. Părea că e ceva generat de noi, oamenii, prin stilul nostru de viață. Mi s-a spus să sting lumina ca să economisesc energie, să reciclez hîrtia ca să nu consum resurse.

Îmi amintesc că mi s-a părut foarte ciudat că oamenii, care sînt doar o specie între alte specii de animale, ar putea fi capabili să schimbe clima planetei. Pentru că dacă am fi fost capabili și dacă asta chiar se întîmpla, n-am fi vorbit despre nimic altceva. Imediat ce am fi deschis televizorul, toate știrile ar fi fost despre acest subiect. Principalele titluri, emisiuni la radio, presă scrisă. Nu ai mai fi citit sau auzit despre nimic altceva. Ca și cînd am fi fost în mijlocul unui război.

Dar nimeni nu discută despre asta. Niciodată. Dacă arderea combustibililor fosili ar fi fost chiar așa de dăunătoare încît ne amenința însăși existența, cum de continuăm să trăim la fel? De ce nu erau impuse restricții? De ce nu era declarată ilegală? Era ceva de neînțeles pentru mine. Era prea ireal. Am sindromul Asperger și, pentru mine, aproape totul e alb sau negru. Cred că în multe privințe noi, autiștii, sîntem cei normali, iar restul oamenilor se comportă ciudat. Toți spun că schimbarea climei e un pericol existențial și cea mai importantă problemă dintre toate. Și totuși, continuă să facă lucrurile la fel ca înainte. Dacă emisiile ar trebui să se oprească, atunci noi ar trebui să oprim emisiile.

Pentru mine e alb sau negru. Nu există zone gri. Cînd se pune problema supraviețuirii. Fie civilizația noastră continuă să existe, fie nu. Trebuie să ne schimbăm. Țări precum Suedia și Marea Britanie trebuie să-și reducă emisiile cu cel puțin 15% pe an pentru a ne atinge ținta de limitare a încălzirii globale sub 2 grade Celsius.

Acum IPCC spune că ar trebui să țintim spre 1,5 grade Celsius. Cred că vă imaginați ce presupune asta. Te-ai aștepta ca toți liderii noștri și media să discute numai despre asta – dar, de fapt, nimeni nu spune nimic. Mai mult decît atît, nu vorbește nimeni despre gazele cu efect de seră deja acumulate în atmosferă, nici că poluarea aerului ascunde de fapt încălzirea, așa că atunci cînd nu vom mai arde combustibili fosili vom avea garantat un plus de 0,5 pînă la 1,1 grade Celsius.

Nici nu prea vorbește nimeni despre faptul că sîntem în mijlocul celei de-a șasea extincții în masă, cu aproape 200 de specii care dispar în fiecare zi. Mai mult, nimeni nu vorbește vreodată despre echitate sau justiție climatică, temă clar stipulată în Acordul de la Paris și în Protocolul de la Kyoto, care e absolut necesară pentru a face ca Acordul de la Paris să funcționeze la scară globală. Asta înseamnă că țările bogate ar trebui să-și reducă la zero emisiile într-o perioadă de 6-12 ani, astfel încît oamenii din țări mai sărace să-și ridice standardul de viață construind infrastructura pe care noi deja o avem. Adică drumuri, spitale, rețele de electricitate și de apă potabilă, școli. Pentru că putem oare să ne așteptăm ca unor țări ca India sau Nigeria să le pese de criza climatică dacă noi, țările dezvoltate cărora nu le lipsește nimic, sîntem total nepăsătoare față de această criză sau de angajamentele asumate prin Acordul de la Paris?

Prin urmare, de ce nu ne reducem emisiile? De fapt, de ce continuă să crească? Provocăm în mod conștient o extincție în masă? Sîntem de partea răului? Nu, sigur că nu. Oamenii continuă să facă asta pentru că majoritatea nu au nici cea mai mică idee despre impactul pe care activitățile lor zilnice îl au asupra mediului. Și nu știu care sînt schimbările rapide pe care e nevoie să le facem urgent. Pentru că, așa cum am mai spus, nimeni nu discută despre asta. Nici pe prima pagină a ziarelor, nici la întruniri de urgență, nici în breaking news. Nimeni nu se poartă ca și cînd am fi în mijlocul unei crize. Chiar și cei mai „verzi“ politicieni și oameni de știință continuă să zboare cu avionul prin lume și să mănînce carne și lactate.

Dacă voi trăi pînă la 100 de ani, voi fi în viață în 2103. Astăzi, cînd ne gîndim la „viitor“ nu ne gîndim mai departe de 2050. La vremea aceea, în cel mai bun caz, nu voi fi depășit nici măcar jumătatea vieții mele. Ce se întîmplă mai departe? În anul 2078 voi sărbători 75 de ani. Ceea ce facem sau nu facem acum va influența întreaga mea viață și viețile copiilor și ale nepoților mei.

Anul acesta, în august, cînd a început școala, am ajuns la concluzia că s-a umplut paharul. M-am așezat pe jos în fața Parlamentului Suediei. Și am făcut grevă școlară pentru climă.

Unii oameni spun că ar trebui să fiu la școală. Unii spun că ar trebui să studiez ca să devin climatolog ca „să rezolv criza climatică“. Dar criza climatică a fost deja rezolvată. Avem deja toate datele și soluțiile. Tot ceea ce trebuie să facem e să ne trezim și să ne schimbăm.

De ce am studia pentru un viitor care curînd nu va mai exista, cînd nimeni nu face absolut nimic pentru a salva viitorul? Și ce sens are să învățăm știință la școală cînd cele mai importante date oferite de cea mai evoluată cercetare științifică a aceluiași sistem de învățămînt nu înseamnă absolut nimic pentru politicienii noștri și pentru societatea în care trăim?

Mulți oameni spun că Suedia e o țară mică și că nu contează ce facem. Dar cred că dacă niște copii pot să ajungă pe prima pagină a ziarelor din toată lumea doar pentru că nu merg la școală de cîteva săptămîni, imaginați-vă cîte am putea face împreună, dacă am vrea.

Folosim 100 de milioane de barili de petrol în fiecare zi. Și nu există nici o politică pentru schimbarea acestei situații. Nu există reglementări și reguli care să țină petrolul în pămînt.

Așa că nu putem salva lumea jucînd după reguli. Pentru că regulile trebuie schimbate. Totul trebuie schimbat. Și e nevoie ca schimbarea să înceapă chiar de azi. Mă adresez tuturor celor care sînteți aici: a venit timpul nesupunerii civice, a venit timpul să ne revoltăm!

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.