VOX POP

Publicat în Dilema Veche nr. 318 din 18-24 martie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

1) Ce nereguli vă deranjează?
2) Ce nereguli săvîrşiţi în mod constant?

● Mihai DIMA, profesor

1) Pentru că îmi plac jocurile, detest trişorii. Ceea ce numim „reguli“ reprezintă, cred, un set de convenţii la care aderăm – în viaţă la fel ca în orice joc. Mi-e greu – dacă nu imposibil – să înţeleg şi să tolerez faptul că semenul meu decide, în mod unilateral, arbitrar, pur şi simplu să nu îi mai pese, la un moment dat, de legile noastre, atentînd la drepturile pe care acestea mi le garantau, la însăşi libertatea mea. Mă deranjează dezordinea, neregulile care sfidează respectul, care agresează bunul-simţ.
 2) Cînd eram în liceu, circulam în mod curent fără bilet. O făceam cumva democratic, adică indiferent de mijlocul de transport folosit… şi mergea! Aşa că, ajuns la facultate, am extins modelul, aplicîndu-l, tot democratic, la teatrele care mă interesau… Acum n-aş mai face aşa ceva. Poate pentru că am intrat şi eu cu acte în regulă în jocul lumii – sau doar am îmbătrînit, cine ştie?! Am totuşi sentimentul că nici România nu va mai călători multă vreme fără bilet în trenul civilizaţiei!
 


● Mihaela GHIŢĂ, redactor Radio Romania Cultural, Departamentul Ştiinţă

1) Sînt un om fericit pentru că nu văd nici o „ne-regulă“. Ca să mă deranjeze o „ne-regulă“, ar trebui să ştiu care e regula. Şi regula, doar de aia este, pentru a fi încălcată. Este ca bariera la care se opresc proştii. Isteţii, descurcăreţii trec pe sub ea. Ce mă deranjază este chiar lipsa disciplinei, lipsa de repere, lipsa consecvenţei, incapacitatea de cooperare între indivizi. Este o risipă de inteligenţă şi creativitate folosite în scopuri personale. Cei care pot şi au cu ce rămîn enclave mai mult sau mai puţin izolate de interesele comunităţii. Nu mai există protecţia comunităţii, după cum nici individul nu se mai înghesuie să facă ceva pentru comunitate. Aşadar: disciplină, valoare, consecvenţă, altruism, întrajutorare, compasiune, protecţie, iubire – există ele ca reguli? Nu. Atunci nici nu au cum să fie încălcate. Societatea de acum are ca reguli: invidia, gelozia, lăcomia, hoţia, şmecheria şi pe acestea sînt puţini cei care le încalcă, aşa că şi aici stăm bine cu „ne-regulile“. Sînt un om fericit, nu sesizez nereguli.

2) Acelea cu voie şi fără de voie, cu gîndul sau cu fapta. Pentru mine regulile cele adevărate sînt puţine. Doar zece şi mi se şi întîmplă...

● Lucian MUNTEAN, fotoreporter Adevărul

1) Ca jurnalişti, se întîmplă frecvent să semnalăm diverse nereguli atît cu caracter economic (gen fraude, nerespectarea contractelor) cît şi social (gen abuzuri, trafic, cazuri de malpraxis). Cel mai mult mă deranjează faptul că autorităţile competente şi justiţia nu iau măsuri prompte.

 2) Ca pieton, din cauza traficului haotic, mi se întîmplă să traversez prin locuri nepermise.

● Gheorghe PAŞTE, taximetrist

1) Nesimţirea celor cu care intru în contact (Poliţie, primării, spitale). Atitudinea lor sfidătoare la „obrăznicia“ mea, cînd le cer să-şi facă datoria. Mă enervează statul şi instituţiile lui, parşivismul faţă de cetăţeanul care munceşte, care îşi face datoria şi îşi plăteşte taxele.

2) Greşelile pe care le fac le regăsiţi şi la preşedintele Băsescu: sînt la fel de temperamental ca dînsul, sînt obraznic în trafic, iau totul în derîdere şi am pretenţia ca oamenii de lîngă mine să nu facă ce fac eu.

● Adriana SĂFTOIU, deputat PNL

1) Din păcate, aproape că am ajuns să ignor „neregulile“ cotidiene ca să nu îmi transform fiecare zi într-o frustrare. Aşa că nu mai observ şoferii care confundă bulevardul cu pista de Formula 1 sau care parchează în faţa garajului tău sau pe trotuar, muzica ce răcneşte în localuri publice, fumătorii care nu îşi respectă spaţiul destinat, mormanele de gunoi care ocupă spaţiul public, mizeria lăsată în urmă de constructori, privirile plictisite ale funcţionarilor, poliţistul care blochează minute intersecţia pentru că vine grăbită coloana oficială, munţii de zăpadă care blochează, cu zilele, locurile de parcare, rapiditatea cu care ţi se taie gazul, telefonul, cablul dacă ai întîrziat cu plata o zi, şi sfidarea cu care reacţionează aceleaşi instituţii cînd e vorba să remedieze o defecţiune tehnică, necesitatea de a interveni printr-o „pilă“ pentru lucruri care altfel ar fi în obligaţia respectivei instituţii să le rezolve.

 2) Nu respect întotdeauna trecerea de pietoni şi trec şi prin locuri nemarcate, şi din cînd în cînd întîrzii plata doar la fondul de pensii private.

anchetă realizată de Ruxandra TUDOR

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.