● FES (21 ian. – 18 feb.)

Cei născuți în zodia Fesului sînt persoane agreabile seara, dar aproape imposibile dimineața, cînd lumea li se pare o construcție fără noimă. Pentru un Fes, fiecare zi ar trebui să aibă o culoare aparte – de aceea, Fesul nu va accepta apariția unor zile îmbrăcate în culori identice, cum ar fi o miercuri și o sîmbătă la fel de bleumarin. Bărbații Fes, în ciuda ver­sa­tilității lor sprințare, sînt înclinați să-și cultive mai curînd melancolia decît spon­taneitatea, deși uneori se pretează la giumbușlucuri sociale cu parteneri de oca­zie. În schimb, femeile Fes, mai exuberante (sau poate mai înțelepte), înclină către anumite forme elastice de zbenguială.

Pentru doamne: Gîndiți-vă că 2016 va fi un an vibratil și purtați întotdeauna, în buzunarul de la guler, o batistă parfumată cu esență de zvîc.

Pentru domni: În septembrie, accesoriul care vă scoate din mulțime, conferindu-vă unicitate, este o basma de bocitoare Armani, înnodată gordian.

● HANORAC (19 feb. – 20 mar.)

Hanoracul este zodia celor fuduli cu discreție, a orgolioșilor modești și a celor care se bat cu pumnul în piept numai cînd nu-i aude nimeni. Strălucirea lor, auriu-cenușie, e mereu atenuată de un simț al măsurii ezitant și de capacitatea de a transforma oricînd anonimatul în splendoare. Bărbatul Hanorac este un leneș agil, interesat cu precădere de acele adîncimi lente la care ajungi prin contemplație, ignorînd suprafețele comune. Femeia Hanorac, zveltă în gîndire, are de partea ei frumusețea unor gambe inteligente și puterea de a despica firul în patru cît e cald.

Pentru doamne: Vara aceasta, feriți-vă de bikini, care s-au perimat. Înlocuiți-i cu drapelul Uniunii Europene a Transportatorilor de Vorbe, prins de talie cu un cordon de poliție.

Pentru domni: Din martie revin în forță ițarii cu inserții spectrale. Purtați-i (la dejun sau la Sinaia) cu un brîu brâncovenesc din neopren.

● PELERINĂ (21 mar. – 20 apr.)

Echivalentul zodiei Cișmelei din zodiacul bulgar, Pelerina este zodia adepților in­dependenței. Pentru Pelerine, a depinde (chiar și parțial) de ceva sau de cineva e o înjosire care le-ar compromite în­su­și­ri­le. Bărbații Pelerină sînt verticali cînd n-au motive să fie oblici, acționează cu fermitate (dar catifelat, dacă împrejurările o cer) și se pricep la multe, inclusiv la a nu ști. Fermecătoare intermitent și constante în modul lor de a se răzgîndi brusc, fără preaviz, femeile Pelerină sînt ființe înzestrate cu două naturi, a doua fiind opusul celei dintîi, însă dintr-un aluat mai fraged.

Pentru doamne: Nu treceți indiferente pe lîngă eșarfele de luptă, care anul acesta sînt cumplit de superbe. Vă recomand eșarfa-gladiator, pe care o puteți asorta la o pereche de șalvari prusaci, gen Bismarck.

Pentru domni: E posibil să vă fi gîndit deja la un joben în aparență jalnic, purtat pe umăr într-o doară, ca o traistă, și umplut cu smocuri de fîn. Aveți dreptate, la toamnă va fi un must-have.

● ROCHIE (21 apr. – 21 mai)

Pentru nativii din zodia Rochiei, apropierea și depărtarea sînt similare și adesea își împart casa. Bărbatului Rochie nu i se va părea niciodată deplasat să se afișeze în compania unui cimpanzeu antic, la o bere sau într-un templu, chit că după aceea va încerca să scape de elogiile gloatei refugiindu-se în codru. Femeile Rochie sînt calme (cîteodată de un calm torențial), adoră lectura în doi și întîmplările cu un deznodămînt neașteptat.

Pentru doamne: Spre mijlocul verii, încercați noile șosete din gama Pardail­lan, cu mîneci (în trei variante de mărime: începători, avansați și campioni). Sînt atît de moi încît ai impresia, la fiecare pas, că ningi!

Pentru domni: De Paște, n-ar strica să vă cumpărați o cravată-briceag, pentru nopțile petrecute alături de cei nevoiași. Nu e prea ieftină (100 de euro metrul), dar anturajul va rămîne înmărmurit. O puteți arbora și pe spinare.

● BLUZĂ (22 mai – 21 iunie)

Profund lejere, persoanele din zodia Bluzei au aderat la teoria materialismului eclectic: aleg fără a culege și păstrează renunțînd, pentru ele averea fiind un avatar al inexistenței. Lider înnăscut în ograda sa, bărbatul Bluză e aclamat cînd strănută elocvent sau cînd își arată erudiția musculaturii. Femeia Bluză e un cumul de contraste, partea ei rece con­viețuind perfect cu partea fierbinte.

Pentru doamne: Întrucît nativele din această zodie optează de obicei pentru formula seminud, iar 2016 va fi anul tatuajelor cu mesaj însuflețitor, un singur sfat aș avea pentru voi: tatuați-vă pe umărul drept un dorobanț în poziție de atac, însoțit de inscripția „Plevna FOREVER“.

Pentru domni: Nu mi-e foarte clar încotro se îndreaptă bretelele în perioada următoare, dar vă recomand unele de-a dreptul șic, din broscuțe împletite.

● TRICOU (22 iunie – 22 iulie)

Spre deosebire de nativii din zodiile mai ambigue, cei născuți, crescuți și educați în zodia Tricoului sînt foarte atenți la detaliile minore. Pentru ei, Tanda și Manda nu sînt sinonime, nu aparțin aceleiași familii monocrome. Dacă Tanda e negru-omăt, Manda va fi de un alb tenebros, dar nu și invers. Bărbații Tricou impun printr-o blîndețe de fier și prin talentul de a se prețui microscopic. Din rîndurile lor provin mulți rockeri wagnerieni, autori de pamflete duioase ori atleți ai canapelei. Femeile Tricou, nostime sub un înveliș glacial, sînt capabile să organizeze chermeze fastuoase oriunde, chiar într-un azil de buturugi.

Pentru doamne: Licăriți, doamnelor, în aprilie, îmbrăcîndu-vă în deux-pièces-uri tribale cu LED-uri!

Pentru domni: Mai e nevoie să v-o spun? Un sarafan boem, împodobit cu petale de nu-mă-uita la poale, v-ar veni ca turnat.

● SANDALE (23 iulie – 23 august)

Indivizii din zodia Sandalelor sînt un mister absolut pentru astrologi. Nu știm nimic despre ei, cu excepția informației vagi că bărbatul Sandale ar fi una dintre fațetele multiple ale unei femei Sandale.

Pentru doamne: Firește, nu agreați lu­xul cu pretenții de pauperitate (nu-l a­greez nici eu), dar vă rog să aruncați o pri­vire la cușma-candelabru din colecția Ver­sace, e pur și simplu adorabil de șuie.

Pentru domni: Fiindcă îmi sînteți dragi, vă ofer un pont confidențial: s-au lansat papucii care nu încărunțesc.

● PĂLĂRIE (24 aug. – 22 sept.)

Perpetuu conectați la noutate, cei din zodia Pălăriei se odihnesc dinamic, la umbra dialogului dintre persoana I și persoana a II-a, care stă cu spatele. Dacă bărbatul Pălărie e un căutător neobosit și plin de vervă, scotocind întruna aparențele, femeia Pălărie e o descoperitoare a evidențelor ascunse.

Pentru doamne: Un ou înflorit, ținut în lesă ca să nu latre cînd vă deplasați printre arome, vă sporește farmecul cu 30%.

Pentru domni: Ar fi de neiertat (și o eroare de gust) să nu vă accesorizați șuba cu o talangă Hi-Fi, mai ales cînd mergeți la o îmbrînceală de afaceri.

● PANTOFI (23 sept. – 23 oct.)

Chiar dacă unii au plasat-o în categoria zodiilor cu dublu sens, dar acordînd o atenție deosebită laturii sale active, zodia Pantofilor nu este o zodie a celor care disprețuiesc răsfățul și trîndăveala. Dimpotrivă, Pantofii sînt mari consumatori de taifas pe îndelete, în compania unui nectar sau a unei ambrozii care să le asculte confidențele. Pentru bărbații Pantofi, dușmani înverșunați ai ostenelii de orice fel, munca e un divertisment opțional și nu-i recunosc alte calități. Femeile Pantofi, înalte din toate punctele de vedere, au momente cînd par să comunice direct cu materia vremii.

Pentru doamne: Ați arăta splendid într-o armură de celofan cu spice de orz pe umeri, dar nu îndrăznesc să vă propun ceva atît de banal. Mai bine o ceață argintie, ușor cambrată.

Pentru domni: Seara, cînd alergați pe o alee urmărind un grup de năluci, tunica din furnir de nuc, strînsă pe trup cu o funie de usturoi, vă poate fi un aliat prețios.

● PANTALONI (24 oct. – 22 nov.)

Emotivi, dar fără să alunece în entuziasm, nativii din zodia Pantalonilor reușesc admirabil în tot ce lasă deoparte sau pentru mai tîrziu. Sînt sobri în lume (au un set de reguli pentru întîlnirea cu dezordinea), dar se dezlănțuie între patru pereți. Bărbatul Pantaloni este un interlocutor spumos, dar crud, care nu umblă cu jumătăți de măsură pentru că nu-i place să măsoare. Atentă la fiecare detaliu al unei relații pregătite spontan, femeia Pantaloni își atrage simpatia celor din jur printr-o indiferență caldă, învăluitoare.

Pentru doamne: Ce-ați zice de un trening euforic, din dantelă de Azuga, cu fermoar sfințit? Nu-i așa că vă ispitește?

Pentru domni: Renunțați la cizmele tricotate, și-au trăit traiul. Anul acesta se poartă opincile sport, în tonuri de fuch­sia și bleu.

● TRENCI (23 nov. – 23 dec.)

Despre cei din zodia Trenciului se spune că n-au astîmpăr. E adevărat, cu precizarea că n-au și au. Cînd evenimentele exterioare decurg într-un mod haotic, părînd a-și fi pierdut coerența, ei își recapătă astîmpărul și încep să le cearnă. Principala trăsătură a bărbaților Trenci este o noblețe amicală, dublată de grija pentru nevoile aproapelui, avînd prioritate nevoia de a muta munții din loc și nevoia de a escalada fotolii (nevoia de a sufla în iaurt poate să mai aștepte). Femeile Trenci sînt imune la ofilire, proaspete mereu și sparg întotdeauna gheața cu delicatețe.

Pentru doamne: Sincer, nu știu ce vi s‑ar potrivi mai bine: o aglomerare de panglici pe coapse, cu un abajur venețian deasupra, sau o mantie de legume bogate în fibre? Alegeți voi.

Pentru domni: Din cîte am auzit, fularul neogotic, din granit, face ravagii prin cluburi și bodegi, vi-l recomand aprig.

● PALTON (24 dec. – 20 ian.)

Cînd trag din greu, celor născuți în zodia Paltonului le displac întreruperile, așa încît stau continuu, cu scurte pauze pentru a schimba viteza șederii, dintr-a doua într-a noua. Stînd (uneori pe gînduri, alteori pe spate), ajung la concluzii interesante, pe care le transformă în invenții. Ca să dau un singur exemplu, aparatul de încetinire a mersului pe jos a fost inventat de un Palton, pe cînd stătea degeaba la birou, numărînd virgule. Bărbatul Palton e, înainte de toate, un bun manager, se conduce pe sine fără ajutorul cuiva. O femeie Palton are vocația eficienței atente la nuanțe, care nu îm­pli­nește suplinind.

Pentru doamne: Din 2016 pînă spre 2023, adio glugi! Puteți purta cel mult o glugă de concert, străvezie.

Pentru domni: Nu e cazul să aruncați la gunoi vechile ghiozdane care v-au încîntat copilăria. Purtați-le acum ca bocanci de schi.