Adieu pe româneşte

Publicat în Dilema Veche nr. 1 din 15 Ian 2004
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Mi-a trecut prin ţeastă - aceeaşi ţeastă prin care trec unde electromagnetice cu pasageri misterioşi şi stupidităţi înmărmuritor de profunde - că practica scrisului săptămînal este în detrimentul acelei stupidităţi mai detailate căreia mi-am dedicat viaţa de cînd ştiam mai multe, la Ursuline Elementară. Curgînd săptămînal pe pagină, am devenit un semafor mulţumit să-şi ridice şi să-şi coboare braţul ca să lase trenurile în trecere. Tot omul are cincizeci de idei pe zi, dar numai cronicarul are hutzpah să le aştearnă pe hîrtie. În Ziua Judecăţii, scriitorii zgîrciţi aşteaptă verdictul într-un salon micuţ, aşezaţi în fotolii moi cu robinet de şampanie, dar cronicarii, săracii, stau în picioare la coadă într-un hambar imens care miroase ca dracul. Adevărul este că-n ierarhia mîzgălitului cu cerneală zgîrciţii de vorbe ocupă topul aerisit, pe cînd prolificii parolişti stau ghemuiţi pe dedesubt. Cititorul meu deja vede că pînă şi-n această notă de adieu cronicarul cade în viciul obişnuit. Dar o notă de adieu este o notă scrisă cititorului român pe româneşte de cronicarul vostru american care, pînă în acest moment, vorbea superb în limba română tradus de Ioana Avădani. Îmbrăcat în veşmintele Ioanei, m-am plimbat pe bulevardul Dilemei fără ruşine. Acu's cam gol-goluţ, dar trebe s-o spun pe limba maternă că m-aş simţi cam prost să plec de la voi mascat. Numai un bădăran şi-ar părăsi iubita la telefon. Şi iubiţi de mine aţi fost, cititorii mei, iertaţi-mi opiniile şi certitudinile insuficient de dilematice. Vă asigur că-s un dilematic născut şi că o să rămîn dilematic pînă mă convinge Newton c-a avut dreptate. Ca scriitor american, am avut norocul să fiu născut în România, ceea ce mi-a dat oportunităţi vaste să dilematizez ţara mea adoptivă şi optimistă. Am amestecat confuzie onestă, poezie intraductibilă (în orice limbă) şi paradoxuri salubre în optimismul autohton şi cred că prin această activitate mi-am făcut datoria patriotică faţă de România. Ce-am făcut la voi nu prea ştiu, dar mi-am reînnoit energiile redescoperind limba română (copyright Ioana Avădani, dar nu numai) şi m-am întinerit prin imersiune în dilemele româneşti. O să ne regăsim, fără îndoială, în texte mai lungi şi mai deşănţate. Good bye for now, and a Happy New Year (frază delicat dilematică). N. red.: Îi mulţumim lui Andrei Codrescu pentru "scrisorile din New Orleans", care au rimat, transatlantic, cu dilemele noastre săptămînale. Cititorii îl vor regăsi în curînd în paginile revistei cu eseuri ceva mai lungi şi, cum el însuşi spune, "mai deşănţate".

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.