Albă-ca-Zăpada și cei șapte pitici

Publicat în Dilema Veche nr. 878 din 4 - 10 februarie 2021
Albă ca Zăpada și cei șapte pitici jpeg

La sfîrșitul anului 1937, după o premieră cinematografică de la Hollywood, Charlie Chaplin declara, pentru Los Angeles Times, că filmul a depășit cele mai înalte așteptări pe care le aveam.

Care film? Primul lungmetraj de animație din istorie: Albă-ca-Zăpada și cei șapte pitici.

Walt Disney a mizat pe filosofia lui de viață (una dintre acestea) – If you can dream it, you can do it – și în cazul acestei producții inspirate din cunoscutul basm al Fraților Grimm (și basmele lor au o istorie interesantă, va urma). Cu alte cuvinte, deși cei mai mulți specialiști și nespecialiști, inclusiv soția sa Lillian, erau de părere că ideea unui film de animație de lungmetraj nu va avea prea mult succes, Disney și-a urmat intuiția și visul. Și a riscat pe măsură, întrucît cea mai mare parte din bugetul de producție a desenului animat (buget de vreun milion și jumătate de dolari) a fost reprezentat de bani pe care nu îi avea, ci i-a împrumutat.

Cîrcotașii nu puneau la îndoială talentul lui Walt Disney și al echipei sale, ci invocau cel mai adesea faptul că publicul, mai ales cel adult, nu va avea răbdare timp de aproape o oră și jumătate să urmărească o poveste animată cu niște pitici. Aparent just, dar, de fapt, total eronat.

Premiera din decembrie 1937 s-a încheiat cu aplauze la scenă deschisă și cu recenzii de tipul celei a lui Chaplin citată mai sus.

Peste două luni, în februarie 1938, Albă-ca-Zăpada a ajuns și la public, cu tot cu cei șapte pitici, desigur, iar succesul de la premieră a fost reconfirmat din plin și materializat în încasări de vreo opt milioane de dolari încă din primele săptămîni. Suma reprezenta un record la acel moment, mai ales dacă ținem cont și de contextul economic din epocă; marea criză economică din anii ’30 încă nu se încheiase. Ca o încununare a reușitei, Walt Disney s-a ales și cu un premiu de onoare al Academiei Americane de Film.

Animația a fost relansată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1944, iar apoi au urmat diferite versiuni adaptate la evoluțiile tehnice din domeniu.

În 2008, Institutul American de Film a pus Albă-ca-Zăpada și cei șapte pitici pe primul loc în topul filmelor de animație din toate timpurile.

Totul, încă o dovadă că vorba lui Disney cu visul merită o șansă. Cel puțin una.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.