„Alea sînt zburătoare, nu românce! Benzină şi foc!“

Publicat în Dilema Veche nr. 631 din 24-30 martie 2016
Obrăjorii rumeni ai moralei jpeg

Cadrul: Plaza Mayor din Madrid, vreme frumoasă, terase deschise, bere, un grup de suporteri olandezi ai echipei de fotbal PSV Eindhoven, niște femei care cerșesc, doi studenți la Facultatea de Jurnalism a UAM (Universitatea Autonomă de la Madrid) și a ziarului El País, localnici, turiști, lume.

Acțiunea: femeile care cerșesc se apropie de grupul suporterilor. Veseli, puși pe glume, cîțiva dintre olandezi intră în vorbă cu ele și le aruncă niște monede. Unul mai cu idei îi explică unei cerșetoare că îi dă un ban doar dacă stă în genunchi în fața lui. Femeia se conformează. Suporterul nu e pe deplin mulțumit, vrea un pic mai mult show pentru moneda cu pricina. Așa că cere și executarea unor flotări. Femeia pare că se distrează la fel de bine ca suporterul, așa că face, cum poate, cîteva flotări. Între timp, intră în joc și alți suporteri, aruncînd monede de 5 cenți în direcția celor șase femei care se îmbulzesc să adune bănuții de pe jos. La fiecare aruncare, urmată de cîte o îmbulzire a femeilor, suporterii strigă entuziast: „Olé!“ La un moment dat, olandezii aruncă și cîteva bucățele de pîine. Nu înainte ca unul dintre ei să se distreze copios, aprinzînd o bancnotă, lăsînd-o să ardă un pic, apoi fluturînd-o prin fața femeilor și oferindu-le-o, atunci cînd focul ajunge la degete. Între timp, cineva din mulțime are curaj și se îndreaptă spre grupul de suporteri, spunîndu-le că așa ceva nu se face. Observația e întîmpinată cu huiduieli profesioniste, pornite din piepturile exersate ale suporterilor. După huiduieli urmează un cîntecel cu mesaj cît se poate de clar, intonat în forță: „Nu treceți granița!“ Se cîntă un repertoriu divers, în care se amestecă mesajele împotriva imigranților și cîntecele de galerie ale fanilor PSV Eindhoven. Veselă nevoie mare, una dintre femeile care cerșeau începe și un dans din buric. Toată scena e filmată de doi studenți de la Facultatea de Jurnalism.

Consecințele: imediat după ce ziarul El País publică această poveste, Toon Gerbrands, directorul clubului de fotbal PSV Eindhoven, apare într-un mesaj filmat, condamnînd ferm comportamentul suporterilor și disociindu-se categoric de un asemenea tip de comportament. Directorul clubului promite că cei responsabili vor fi identificați, iar urmările vor fi foarte serioase, mergîndu-se pînă la cercetări ale Poliției și interzicerea accesului la meciuri. Într un mod cît se poate de explicit, Toon Gerbrands vorbește despre valorile care stau la baza existenței clubului de fotbal din Eindhoven și despre profunda lor nesocotire, lucru care nu va putea rămîne fără urmări. Povestea a ajuns și în discuțiile din Parlamentul Spaniei, unde prim-ministrul Rajoy a condamnat în cuvinte foarte dure comportamentul suporterilor, arătîndu-se „dezgustat și revoltat de acești barbari împotriva cărora trebuie acționat judiciar“, iar președintele comisiei de cultură a insistat asupra caracterului complet inacceptabil, rasist și xenofob, al acestor fapte. Procurorul general al Spaniei s-a autosesizat. Ministerele din Olanda dau comunicate peste comunicate în care condamnă ferm gesturile unora dintre suporterii olandezi, iar prim-ministrul Mark Rutte a avut o discuție pe acest subiect, la Bruxelles, cu omologul său spaniol.

Felul de a vedea lucrurile: toate marile publicații care relatează nefericita întîmplare de la Madrid nu asociază cele șase femei care cerșeau, în nici un fel, cu România. Nicăieri nu se menționează cetățenia lor. Ziarul El País folosește formula „femeile care păreau de origine romă“. The Guardian, care preia întocmai povestea din cunoscutul ziar spaniol, evită complet orice referință la originea acelor femei, numindu-le doar „cerșetoare“. Așa procedează majoritatea publicațiilor. Iar comentariile din subsolurile articolelor, părerile exprimate de cititorii acestor ziare nu depășesc cu mult tonul pe care îl impun relatările jurnaliștilor. În subsolul unui articol dintr-o publicație olandeză (NL Times) – unde se folosește sintagma „group of Romani beggars“ –, un cititor găsește de cuviință să accentueze că n-a fost vorba despre niște „femei din România, ci despre niște țigănci“ („not Romanian women, they are gypsy women!“). Zia­rul îi răspunde imediat: „«Romani» is often shortened to «Roma» and is not the same as Romania. «Gypsy» is often considered an offensive term (not always), ­which led to our word choice in this story“.

La noi: cu mici excepții, sintagma cea mai întîlnită în presa noastră este: „Patru femei din România s au umilit în faţa unor suporteri olandezi pentru a primi bani“. Digi 24 revine corect asupra poveștii, citînd El Mundo, de unde aflăm că, în cele din urmă, femeile au fost identificate ca fiind din România, au dat declarații în care spun că nu s-au simțit umilite și că ar fi bine dacă ar avea parte de astfel de „umiliri“ zilnic. La nivel oficial, în România e liniște pe subiectul ăsta. Zgomotul e în comentariile cititorilor români. Marea și cumplita explozie de ură, greu de descris în cuvinte, e în lumea comentariilor scrise de compatrioți. Iar citatul din titlu e unul dintre cele mai „blînde“. Abia aici ar începe adevărata poveste. De aici ar trebui să pornim discuția.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.