Analfabetizare

Publicat în Dilema Veche nr. 738 din 12-18 aprilie 2018
„Cu bule“ jpeg

S-a rîs cu poftă, acum cîteva săptămîni, atunci cînd o avocată le-a declarat reporterilor de televiziune că un politician cunoscut, clientul ei, a cerut eliberarea condiţionată din închisoare pentru că ar fi prestat activităţi în folosul public, ţinîndu-le deţinuţilor cursuri de analfabetizare. Şi s-a rîs pe bună dreptate: nu doar pentru că situaţia descrisă printr-o confuzie involuntară ar fi fost absurdă, ci şi pentru că descrierea se potrivea de fapt cu mai multe dintre bănuielile publicului. Cele mai bune jocuri de cuvinte şi cele mai spectaculoase lapsusuri comice sînt acelea în care un scenariu, la prima vedere neaşteptat, îşi găseşte o motivare în temerile sau obsesiile noastre mai mult sau mai puţin secrete. Surpriza comică a cursurilor de analfabetizare leagă fire adînci ale suspiciunii, confirmînd ceea ce mulţi optimişti bine informaţi gîndesc astăzi despre politicieni, despre seriozitatea motivelor de scurtare a pedepsei, ba chiar şi despre învăţămîntul naţional.

Sintagma cursuri de analfabetizare are deci toate şansele să rămînă în memoria colectivă, unde s-a instalat destul de bine în ultimul timp şi formula tehnică analfabetism funcţional. De fapt, termenul analfabetizare circulă de mai multă vreme, chiar dacă dicţionarele noastre generale nu-l înregistrează; format prin analogie, pornind de la elemente deja existente ale aceleiaşi familii lexicale (alfabetizare şi analfabet), termenul este perfect acceptabil, dacă e folosit în sens figurat şi ironic. În sensul propriu, e cam greu de imaginat cum şi de ce ar putea fi cineva învăţat să uite alfabetul; în sens ironic, cuvîntul denumeşte însă un proces de infantilizare, de scădere a nivelului intelectual şi cultural: „o sarabandă a politicilor de analfabetizare funcţională a liderilor şi viitorilor lideri autohtoni“ (informatorulmoldovei.ro); „proces de analfabetizare şi deznaţionalizare“ (jc.md); „învăţămîntul se îndreaptă spre un proces de analfabetizare“ (jurnalulbtd.ro) etc. Alte cuvinte din aceeaşi familie lexicală aveau deja sens figurat; acesta este cel mai bine fixat la analfabet, pentru care dicţionarul academic nota deja în 1913 accepţia peiorativă „ignorant; incult“, reluată şi de DEX.

Analfabetizare se foloseşte însă şi într-un mod nepotrivit, în locul termenului analfabetism. Forma de abstract verbal (cu terminaţia -izare) conţine ideea de proces, inadecvată atunci cînd intenţia este de a se vorbi pur şi simplu de o stare de lucruri, în sens propriu, ca în exemplele „potrivit UNESCO, România e pe locul doi în Europa ca nivel de analfabetizare“ (monitorulcj.ro); „la nivelul comunei Grăniceşti nu există copii neşcolarizaţi, rata de analfabetizare fiind zero“ (comunagranicesti.ro); „Comisia Europeană (…) a trimis în Peninsulă o echipă de specialişti «pentru a găsi modalităţi de îmbunătăţire a gradului de analfabetizare»“ (romania-actualitati.ro).

În acest caz, pentru improprietatea semantică nici măcar nu putem da vina pe traduceri. Ultimul exemplu citat trimitea la un comunicat de presă al Comisiei Europene, din categoria documentelor disponibile în toate limbile Uniunii. Traducătorii în română procedaseră foarte corect, alegînd termenul alfabetizare pentru procesul pozitiv şi pentru rezultatul său – „alfabetizarea ne poate ajuta să creăm economii puternice“, „experţi în alfabetizare“, „creştere a nivelurilor de alfabetizare“ –, dar analfabetism pentru starea negativă, de insuficienţă: „combaterea analfabetismului“, „analfabetismul împiedică creşterea economică“. Soluţii similare se găsesc şi în versiunile în alte limbi, care recurg tot la cuvintele cu îndepărtată sursă grecească: în italiană (alfabetizzazione şi analfabetismo), spaniolă (alfabetización şi analfabetismo), germană (Alphabetisierung şi Analphabetismus) etc. Engleza îşi foloseşte termenii proprii, de sursă latină – literacy şi illiteracy –, iar versiunea franceză oferă o soluţie mixtă – alphabétisation şi illetrisme (deşi dicţionarele – de exemplu, Trésor de la langue française informatisé – cuprind şi cuvîntul analphabétisme).

Lapsusul care produce o confuzie – adesea foarte periculoasă! – între un termen şi antonimul său este destul de întîlnit în oralitate, în vorbirea mai puţin supravegheată. Confuzia între alfabetizare şi analfabetizare nici măcar nu e nouă. Ilie Rad citează un exemplu similar, din presa de dinainte de 1989: „astfel, într-un număr din Dobrogea nouă, s-a scris că, pe lîngă o anumită şcoală, funcţionează «şi un curs de analfabetizare»“ (Cum se scrie un text ştiinţific, ediţia a doua, 2008, p. 235). 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.