Anteambulo, în traducere „cel care curăță calea“, era omul deștept sau șmecher angajat de versiunile din Imperiul Roman ale lui Gigi Becali, Liviu Dragnea, Marian Vanghelie, Dan Voiculescu, Sebastian Ghiță, Gabriel Oprea, Marian Oprișan sau Dorin Cocoș. El făcea tot ceea ce era necesar în schimbul protecției, al mîncării și al darurilor celor pe care îi servea. Cum ar zice domnul Dragnea, el era cel care dansa așa cum îi cereau cei care „marcau banul“.

În ultimele cîteva săptămîni, am făcut cîteva mici „portrete“ ale celor mai prezenți lideri de opinie la televiziunile de știri. Rezultatul cîtorva zeci de ore bune de cercetare și verificare a surselor a fost o galerie de oameni de o toxicitate greu de anticipat. Toate informațiile de mai jos au apărut în presă. Aici, primele patru portrete.

A fost acuzat, repetat, de hărțuire sexuală. Inclusiv de una dintre cele mai importante figuri din politica românească, acuzații la care nu a răspuns, căci femeia l-a amenințat că face publice SMS-urile. A fost client al unui bordel controlat de un mafiot basarabean și numele său este legat și de alte scandaluri cu prostituate de lux. A făcut – și cel mai probabil încă face – mulți, mulți bani din contracte cu statul. A fost acuzat cu probe că face sondaje la comandă politică. Rudele lui apropiate au fost extrem de influente în timpul comunismului. Soția lui ocupă o funcție foarte bine plătită la stat și va beneficia cel mai probabil de pensie specială. A fost și este plătit extrem de generos de către unul dintre cei mai faimoși hoți, fost turnător la Securitate. Același turnător i-a promovat nevasta în momentul în care era unul dintre cei mai influenți oameni politici. Este lider de opinie cu zeci de ore pe lună la televizor în intervalul de maximă audiență.

La 24 de ani, devine turnător plătit al Securității. Este „descoperit“, cel mai probabil, de Virgil Măgureanu. După Revoluție se specializează în șantaj, linșare mediatică și afaceri cu statul și devine incredibil de bogat. A fost apropiatul unora dintre cei mai corupți români – Dinu Patriciu și Sorin Ovidiu Vântu. Pentru 15 ani a slujit pe lîngă Traian Băsescu. În mod firesc pentru democrația noastră, ajunge senator din partea PNL. Agenția Națională pentru Integritate (ANI) descoperă că este incompatibil cu funcția de senator. Este acuzat de fals în acte și de o posibilă spălare de bani. Ca orice mafiot care se respectă (împreună cu alt „analist politic independent“), este implicat într-un scandal de șantaj al șefului ANI. Este condamnat la 2 ani și 4 luni pentru grup infracțional organizat în dosarul fraudei de la RomPetrol și scrie trei „lucrări științifice“ în pușcărie. Lista oamenilor extrem de corupți care au avut legături cu el acoperă o mare parte a celor care au devalizat România. Este unul dintre cei mai promovați „analiști“ de către Antena 3 și România TV, avînd zeci de ore de prezență la ore de maximă audiență în fiecare lună.

Este un fost milițian cu legături foarte solide cu Securitatea. A jucat un rol important în timpul Mineriadei, fiind la acel moment adjunctul Școlii de Ofițeri de la Băneasa. Apropiat al domnului Iliescu, a avut o carieră fulminantă după Revoluție. În timpul Guvernului Ciorbea, este avansat la gradul de general de brigadă. Este avocatul lui Bercea Mondialul și al domnului Borcea. Numele lui apare în numeroase scandaluri de corupție, inclusiv legate de traficanți de droguri și tunuri imobiliare. Fane Căpățînă și Fathi Taher sînt alte nume de mafioți asociați cu el. A fost șeful Agenției Naționale Antidrog în perioada în care drogurile au explodat în București. De la Agenție încasa un salariu incredibil de 223 de milioane de lei vechi pe lună, fiind cel mai bine plătit polițist din istoria post-decembristă. Tipic pentru un om cu o istorie foarte dubioasă, acuzat de șantaj și corupție, capabil de declarații oribile și absolut lipsit de orice umbră de etică sau morală, este unul dintre cei mai prezenți comentatori la televiziunile de știri.

Unul dintre cei mai vizibili tineri comuniști din sectorul 1 (membru în Comitetul Central al UTC) vine dintr-o familie cu un tată general de Securitate și o mamă angajată a MI. Prietenul domnului Dorin Cocoș, cel care l-a împrumutat pe Sorin Ovidiu Vântu cu un milion de euro, amicul domnului Voiculescu și fost turnător (agent acoperit DIE), a devenit foarte bogat din afaceri cu statul. Legăturile cu unii dintre cei mai toxici oameni și predispoziția către un stil mafiot de a și face meseria i-au adus retragerea titlului de jurnalist de către două asociații profesionale. A fost dovedit sau acuzat în nenumărate rînduri că ar fi fost turnător, denunțător, șantajist, mincinos, sociopat. Este unul dintre principalii formatori de opinie și apare extrem de des la Antena 3 și la televiziunea domnului Ghiță. Specializat în linșare mediatică și în șantaj, este unul dintre purtătorii de cuvînt ai lui Voiculescu/Dragnea/Tăriceanu. A primit bani de la TelDrum, iar numele lui apare într-un număr incredibil de mare de scandaluri de corupție.

Ei sînt dovada perfectă că se poate trăi fără nici o urmă de bun-simț sau de coloană vertebrală. Sînt inspirația tuturor mîrlanilor doritori să ajungă faimoși și bogați mîncînd cu entuziasm orice dejecție. Ei sînt cei care „curăță“ calea pentru politicienii și mafioții noștri. Ei sînt cei care controlează o bună parte a agendei publice. Partenerii domnilor Mugur Ciuvică, Radu Tudor, Victor Ciutacu, Mihai Gâdea și ai altora ca ei. Marius Pieleanu, Sorin Roșca Stănescu, Pavel Abraham și Bogdan Chirieac.

Foto: Cosmin Bumbuț