Candidatul local

Publicat în Dilema Veche nr. 855 din 27 august - 2 septembrie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Din nou, alegeri locale. Din nou, într-un singur tur. Din nou, bannere înșirate și răsucite deasupra șoselelor de prin toate localitățile patriei, cu același gen de figuri ca acum patru, opt, doisprezece sau peste douăzeci de ani. Nu e bine să generalizezi, dar avem totuși de-a face cu un fenomen care pare el însuși generalizat. Prea mulți candidați au aceeași înfățișare cu care ne-am învățat de decenii: inși de la țară prea bine hrăniți, cu priviri obtuze, dar viclene, care adeseori se străduiesc să pozeze mîndru, ca aristocrații din vechile tablouri.

Promit și anul ăsta cam tot ce promit de fiecare dată, cu mici variații de adaptare la moda vremurilor, cu aceleași formule obosite care conțin: schimbare, siguranță, trai bun, împreună, uniți, pentru, bunăstare, prosper, profesionist, deVotat, gospodar, european, construim, dezvoltăm, reclădim... Combinațiile de cuvinte-cheie (inspirate după cursul scurt de marketing, cum zicea un prieten) dau naștere unor sloganuri care, asemeni lozincilor comuniste, nu mai spun, de fapt, nimic: „Vreau să schimbăm Slobozia împreună”, „Ilfovul în care se poate”, „Uniți pentru un trai mai bun”. Formule formale, golite de conținut, aruncate pe afișe, fiindcă așa se face astăzi.

Unii apelează la originalități de o concretețe stupefiantă, ca primarul aflat în centrul faptelor bune care zice: „Modernizez toate lifturile” (de bună seamă, e vorba de un update al clasicei  promisiuni post-revoluționare: dau butelie la toată lumea). Alții încearcă acronime chinuite, gen „Forță, Iubire, Realitate, Eficiență, Adevăr Oamenilor” – din care iese FIREAO. De ce n-am constata și că adevărul e că, în realitate, forțarea iubirii oamenilor nu e eficientă.

Și patriotismul local naște în continuare devizele tradiționale de tipul: un gîrbovean pentru gîrboveni, un buftean pentru bufteni, un pielean de-al nostru...

Pare că, în prea multe locuri din țară, instituția alegerilor locale s-a cam banalizat, s-a formalizat, tot așa cum se întîmpla cu alegerile generale de pe vremea comuniștilor. Să nu uităm că, în foarte multe comune, primarii sînt exact aceiași care au fost aleși imediat după 1990, adică seriile succesive de alegeri au avut același rezultat. Între timp, unii și-au făcut și statuie. Sînt foști tractoriști sau șefi de CAP, pe modelul binecunoscut al colhoznicului înstăpînit peste Belarus. Organizarea într-un singur tur a alegerilor contribuie, evident, la o și mai puternică înrădăcinare a obiceiurilor proaste, a creării de clanuri, a stagnării generale în aceeași baltă.

Rareori apar figuri mai ieșite din comun (și nu în sensul de bufoni), un aviator la Giurgiu, o dublă campioană mondială la Rădăuți, o manageriță franțuzoaică la sectorul 1 din București... Ieșiți din tiparele generale însă, aceștia sînt priviți ca niște intruși ciudați sau fraieri și adeseori nu sînt luați în serios. Dar, dacă prin orașe mai e loc de asemenea surprize, la țară nu prea poți să vrei să fii primar fără să ai fălci și ceafă, să dai impresia de autoritate (a se citi teamă), să se simtă că te-ai priceput să te căpătuiești singur ori măcar să pari mai isteț decît ceilalți. Înțelepciunea, viziunea, cinstea, dreptatea, rectitudinea nu sînt percepute drept calități necesare unei asemenea funcții. Ele trebuie cel mult mimate, dar în așa fel încît să se întrevadă că sînt doar de formă. Cu asemenea înzestrări autentice nu prea poți pretinde puterea. Sub nici o formă, un candidat nu trebuie să pară candid.

În fine, nu e drept să judeci indivizii după nume. Există oameni extraordinari cu nume nepotrivite, tot așa cum există și oameni minunați cu înfățișări mai puțin fericite. Și cum spuneam, nimic nu trebuie generalizat. Mergînd prin țară în prag de alegeri locale, nu se poate însă să nu remarci, pe bannerele candidaților, bogăția unei anumite categorii de nume. Individual nu e permis să comentezi, dar ca fenomen sociologic, aș spune că asta trebuie să însemne totuși ceva. Aș da cîteva exemple: Buric, Bișboacă, Brânzan, Bocea, Hălălai, Cocoșilă, Haită, Glonț, Turturică, Pană, Bundă, Rachieru, Dulduruc, Minciună, Ciolan, Ibric, Dulamă, Funie, Pupăză, Iatagan, Boncoi, Poșircă, Pelin, Greeruș, Bucșă, Lăpădat, Pușcă, Pistol, Laba, Știr, Borș, Cocoș, Rogojînă, Cepoi, Dulce, Zbîrciog, Țandără, Flutur, Șoptică, Sterpu, Popoiu, Pulpă, Ploșniță, Cataramă, Rață, Papuc, Ciupitu, Cococi, Beșteleu, Ferăstrăeru, Tufă, Tarhon, Pițigoi.

Cu ei defilăm.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.