Ce este populismul?

Publicat în Dilema Veche nr. 786 din 14-20 martie 2019
Comunismul se aplică din nou jpeg

O problemă care ne-a preocupat și pe noi la Dilema veche. Am făcut un întreg Dosar pe tema asta. Profesor de științe politice de la Princeton University, Jan-Werner Müller – cunoscut pentru articolele publicate în ziare și reviste importante din Statele Unite, Germania și Marea Britanie – a scris o carte avînd ca titlu chiar acestă întrebare: Ce este populismul? (a apărut și în românește, la Editura Polirom).

Populismul, deși e un termen mai vechi, nu e tocmai ușor de definit, mai ales în forma sub care se dezvoltă astăzi în lume. E vorba de un concept politic alunecos, după cum bine îl descrie istoricul american Michael Kazin pe coperta a 4-a a cărții. Poate cel mai ușor de înțeles este prin asocierea cu cîteva nume cunoscute: Donald Trump, Viktor Orbán, Silvio Berlusconi, Marine Le Pen, Jörg Haider, Alexis Tsipras sau Hugo Chávez. Nu chiar dictatori, dar lideri politici cu pretenții autoritare, nu totdeauna la putere, ci și în opoziție, nu doar de dreapta, ci și de stînga. Ce-i unește însă mai exact pe toți aceștia? E o problemă pe care încearcă s-o deslușească într-un mod cît se poate de sistematic profesorul Müller. Și una din cele mai profunde concluzii la care ajunge este că „Populismul nu reprezintă nici partea autentică a politicii democratice moderne, nici un soi de patologie provocată de cetățeni lipsiți de rațiune. El este umbra permanentă a politicii reprezentative.“ Autorul spune că în Atena antică nu exista populism (ci cel mult demagogie), pentru că populismul apare doar în sistemele reprezentative, adică acolo unde se poate ivi oricînd cineva care să conteste „în numele poporului“ elitele politice (pe reprezentanții aleși sau numiți). Într-o democrație participativă, populismul nu ar avea nici un sens.

Nu pot fi considerați neapărat populiști toți cei care critică elitele și nici măcar toți cei care vorbesc în numele poporului, observă Jan-Werner Müller. Populiștii, însă, au întotdeauna pretenția că doar ei sînt adevărații reprezentanți ai poporului și că doar ei știu ce vrea poporul. Pe lîngă acest „tupeu“, cum i-am putea spune pe românește, populiștii sînt antipluraliști. Orice fel de concurenți politici sînt, pentru ei, ilegitimi. Ce mai observă profesorul Müller cu acuitate este că, deși apelează adesea la referendumuri, populiștii nu folosesc acest instrument pentru a afla ce vor cetățenii, ci doar pentru a confirma ceea ce ei „au stabilit deja că este adevărata voință a poporului“.

Populiștii pretind că sînt democrați. Jan-Werner Müller spune că termenul „democrații neliberale“ aplicat unor regimuri de tipul celor din Ungaria sau Turcia de astăzi este „profund înșelător“. El constată că populismul afectează de-mocrația, nu doar liberalismul: „Diagnosticul de democrație neliberală a fost un simptom al unei mahmureli filozofice și politice generale de după 1989. În zilele amețitoare ale căderii comunismului, cînd lumea părea îmbătată cu democrație, principiul majorității și statul de drept păreau că vor merge mereu mînă în mînă. Dar curînd alegerile au produs majorități care apoi s-au folosit de toată puterea disponibilă pentru a oprima minorități și a încălca drepturi fundamentale. Concluzia clară a fost că liberalismul trebuia consolidat pentru a ține sub control pericolele democrației în țările în care competitorii politici dau dovadă de o mentalitate de tipul cîștigătorul ia totul.“

Populiștii, spune Jan-Werner Müller, trebuie criticați „pentru ceea ce sînt – un pericol real la adresa democrației“. „Se pot lua în serios problemele pe care aceștia le ridică fără a accepta modurile în care ei formulează aceste probleme“ – mai scrie profesorul de politologie. Formularea problemelor, tipică populiștilor, ar putea constitui un subiect aparte de studiu (Müller nu explorează această direcție). Dar e de observat că formulările populiste au ceva în comun cu formulările unor titluri din ziare sau de la televiziuni. Sînt exprimări care atrag atenția publicului, dar de fapt deformează (exagerează) realitatea. E tendința actuală a marketingului politic, jurnalistic și comercial.

În fine, dacă ar fi să riscăm o adaptare foarte largă a lucrurilor pe care le-am aflat din cartea lui Jan-Werner Müller la lumea politică românească, ar fi de observat că guvernul actual tinde să copieze idei și metode de tip populist, fără să aibă însă politicieni populiști cu priză electorală. Veleități de lider populist ar fi avut mai degrabă Traian Băsescu, dar guvernele sale nu s-au înscris, în general, pe linia populistă.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.