Ce te face mai puternic poate să te și doboare

Publicat în Dilema Veche nr. 839 din 19 - 25 martie 2020
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

În anul 2008, jurnalistul și scriitorul Malcolm Gladwell publica unul dintre volumele care l-au făcut celebru: Outliers. The story of success. Chiar în primele pagini ale cărții, autorul canadian descrie pe larg un fenomen cunoscut sub numele de „Misterul din Roseto“. E vorba despre o comunitate izolată, alcătuită exclusiv din emigranți italieni, stabiliți undeva în Pennsylvania, în Statele Unite ale Americii, la sfîrșitul secolului XIX-lea. Un medic pe nume Stewart Wolf „descoperă“ așezarea asta, printr-o întîmplare, la finalul anilor ’50 ai secolului trecut. Profund surprins de constatările făcute în cadrul unui studiu sumar al stării de sănătate a localnicilor, Wolf cere ajutorul unor specialiști din domenii diferite și pornește o cercetare în toată regula. Rezultatele sînt uluitoare: „În Roseto, practic nici o persoană sub 55 de ani nu a murit de atac de cord, nici nu a prezentat vreun semn de afecțiune cardiacă. Pentru bărbații din Roseto peste 65 de ani, rata mortalității din cauza bolilor de inimă era aproape la jumătatea ratei Statelor Unite în general“. Și-ncă asta nu era tot. „Nu exista nici o sinucidere, nu exista alcoolism, nu exista dependență de droguri, iar criminalitatea era foarte redusă. Toată lumea o ducea bine. Apoi am analizat ulcerele digestive. Nici așa ceva nu avea nimeni. Oamenii aceștia mureau de bătrînețe. Și, cu asta, basta“ (citate preluate din volumul Excepționalii. Povestea succesului, de Malcolm Gladwell, traducere din engleză de Cătălin Georgescu, Editura Publica, București, 2009).

Comunitatea de la Roseto era foarte departe de a fi o adunare de yoghini. Nici nu urma vreo dietă magică. Nimeni nu se gîndea la jogging sau la orice formă de sport. Erau mari iubitori de prăjelnițe în untură. Mîncau pîine și dulciuri de rupeau. Nu se dădeau în lături de la băut zilnic. Iar indivizii supraponderali nu erau deloc o raritate. Și fumau de le săreau capacele. Cu toate astea, nu sufereau de boli cardiovasculare și digestive. Pînă la urmă, concluzia echipei pe care a coordonat-o doctorul Stewart Wolf a fost că starea de sănătate a comunității de la Roseto –  deși aflată într-o contradicție abisală cu stilul de viață – era una extrem de bună, tocmai datorită felului în care se trăia în acel colț izolat de lume, între niște dealuri din statul Pennsylvania. Oamenii își luaseră cu ei în mod firesc, de-acasă, din Italia, și tipul de existență cu care erau obișnuiți dintotdeauna. Modelul tipic, pe care îl poți descoperi și la ora asta. În aceeași casă locuiesc chiar și trei generații, toată familia se așază la masă în același timp, iar atunci cînd nu muncesc, ies pe stradă și la cafenea, se întîlnesc cu vecini și prieteni, stînd de vorbă fără ca nimeni să se grăbească. Toată lumea se cunoaște, mesele și băutele ca la nuntă fac parte din fibra comunității se-mbrățișează și se pupă ori de cîte ori se-ntîlnesc, sînt mulțumiți cu felul lor de a fi.  Anul 2020. Un virus nou, apărut în China, foarte agresiv prin gradul de contagiozitate, se răspîndește în toată lumea. În Europa, mai întîi lovește în plin provinciile Lombardia și Veneto, din Italia. În scurt timp, situația devine extrem de gravă. Mor sute de oameni pe zi. Victimele sînt în cea mai mare parte persoane în vîrstă. La început, măsurile drastice, de limitare a efectului devastator al molimei, nu sînt luate în serios, deci mult întîrziate. Chiar și atunci cînd situația e disperată, unele persoane în vîrstă, și nu numai acestea, sînt convinse cu mare greutate să nu iasă pe străzi, să nu se îmbrățișeze sau să nu se pupe cînd își întîlnesc prietenii, să respecte regulile de distanță socială, carantină, apoi starea de urgență. Același mod de existență, cel care face ca speranța de viață să fie foarte mare, e în același timp și cel care zădărnicește, pentru o bună bucată de vreme, măsurile de salvare. 

Într-un gest de sfidare a pericolului – ca reacție la interdicția de a-și mai părăsi locuințele și de a circula pe străzi –, unii dintre cetățenii din localități aflate în carantină ies în balcoane și la ferestre, cîntînd împreună imnul Italiei. În ciuda ravagiilor molimei, stilul acesta de viață refuză să se predea. Modul acesta de existență nu vrea nici în ruptul capului să renunțe la obiceiuri fără de care nu-și poate concepe identitatea și conștiința de sine. Unii îl văd ca pe un gest absolut ridicol. Alții ca pe unul eroic, o expresie caracteristică a valorilor unui tip de civilizație umană. Manifestarea pură a unei culturi, a unui tip de ființare. Un tip de reacție la o criză gravă, cu o doză foarte mare de semnificații, dar și cu implicații practice imense, despre care se va scrie mult și bine de aici încolo. Cît de mult spun toate astea despre așezarea în confort și despre îmbătrînirea întregii civilizații europene? Cît de multe poate spune diferența față de alte stiluri de viață, alte culturi, din alte colțuri ale lumii, care au gestionat altfel lupta cu pandemia? E drept, acestea „bucurîndu-se“ și de experiența acumulată în situații similare prin care au mai trecut. La urma urmei, cît de multe poate spune despre ființa umană o criză de acest fel?

Ce ni se părea că e valabil și valoros ieri devine periculos azi. Efectele de toate soiurile sînt prezente și la noi, aici, în România. De la cele cît se poate de fizice, concrete, pînă la cele profund psihologice. Sîntem parte a acestui continent și a formei sale de organizare de la ora asta. Cu toate marile beneficii, dar și cu unele neajunsuri și inegalități care pot veni din acest fapt. Ne puneam multe speranțe în diaspora românească, cea care va importa un model civilizațional salvator și-l va impune aici. În cîteva zile, diaspora a devenit dușmanul public numărul unu. „Inamicul“ care „ne aduce pieirea“. Această sucire bruscă e subiectul articolului de săptămîna viitoare.

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Furtuni cu grindină și vânt puternic în mai multe zone din țară. La Tulcea, ISU a emis mesaje RO-ALERT VIDEO
ISU Delta Tulcea a emis un mesaj RO-Alert pentru atenționarea locuitorilor, din Tulcea, Nufărul, Murighiol, Sarichioi, Babadag, Kogălniceanu, Frecăței, Somova și toate localitățile din Deltă Dunării.
image
Se află omenirea în pragul celui de-al Treilea Război Mondial? Ce spun specialiștii
Preocupările legate de izbucnirea unui al Treilea Război Mondial sunt crescânde, având în vedere recentele evenimente petrecute în Orientul Mijlociu, dar și situația din Ucraina.
image
Cum a fost aleasă Dobrogea ca loc de construcție al Centralei nucleare. Proiectul demarat de Nicolae Ceaușescu și inaugurat de Ion Iliescu VIDEO
Specialiștii au identificat și studiat mai mult de 120 de posibile amplasamente pentru centrală şi au fost luate în calcul mai multe bazine: Dunărea, Vişeul de Sus, Someşul Cald, Crişul Negru, Mureşul, Oltul, Siretul, Suceava, Moldova, Prutul Superior. În cele din urmă, a fost aleasă Dobrogea.

HIstoria.ro

image
Femeile din viața lui Lucrețiu Pătrășcanu
Lucrețiu Pătrășcanu a fost un personaj al deceniilor 4 și 5, controversat în timpul vieții, cat și după asasinarea sa în 1954.
image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.