Cine a schimbat istoria

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 28 mai - 3 iunie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Generația mea a învățat în școală o istorie falsificată de propagandiștii regimului ceaușist. Unele lucruri ne-au intrat în minte și n-au mai ieșit de acolo. Așa se face că, și astăzi, unii dintre noi mai dăm din cînd în cînd peste cîte o prostie prinsă din școală și ascunsă prin cîte un colț de memorie. Unele lucruri au fost deformate, altele au fost pur și simplu omise din manualele acelor vremuri. De fapt, istoria era un fel de film alb-negru bidimensional, foarte simplificat, cu personaje rele sau bune. Turcii și nemții erau răi, domnitorii noștri erau întotdeauna de partea binelui, exceptîndu-i pe regii mai recenți a căror dinastie fusese înlăturată chiar de către comuniști și despre care nu se sufla o vorbă, ca și cum nici n-ar fi existat.

După Revoluție, citind mai multe cărți necenzurate, am început să văd culorile, nuanțele și adîncimile. Am înțeles că istoria, evident, n-a fost așa schematică, dar și că prezentarea ei depinde de stilul și de viziunea celui are o face. În ultima vreme, pe piață au apărut o mulțime de asemenea cărți de istorie „de autor”, cum s-ar spune.

Mi-a căzut în mînă Titani ai Istoriei. Giganții care ne-au modelat lumea de Simon Sebag Montefiore (tradusă la Editura Litera în 2019), care conține poveștile unor mari figuri care au schimbat într-un fel sau altul cursul istoriei. Autorul însuși declară că alegerea lor a fost complet subiectivă. „Poate veți crede că unele nume lipsesc, iar că altele nu ar trebui incluse: face parte din frumusețea și din frustrarea inerente întocmirii oricărei liste. Veți găsi aici nume binecunoscute (...), dar și multe pe care poate nu le cunoașteți”, spune Montefiore în introducere. Sînt peste 170 de nume pe această listă, fiecare constituind cîte un scurt capitol (ceea ce e o performanță în sine), de la Ramses cel Mare pînă la „Omul tanc”, adică acel erou anonim filmat în momentul în care s-a așezat în fața unui tanc al armatei chineze, care venise să reprime manifestația din Piața Tiananmen. Și, exact cum a prevăzut autorul, de pe listă, mie unuia mi s-a părut într-adevăr că lipsesc niște nume (de exemplu, e Michelangelo, dar nu e și Leonardo da Vinci; nici Papa Ioan Paul al II-lea nu apare), după cum tot așa, despre altele, cel puțin la prima vedere, mărturisesc că nu știam nimic (Toussaint-Louverture, John Paul Jones sau Aurangzeb). Sînt convins că unii ar putea fi deranjați și că Buddha, Mahomed sau Iisus au fost trecuți pe o „banală” listă de personaje istorice.

Am fost curios să văd dacă printre cele 170 de mari figuri istorice, mai bune sau mai rele, e și vreun român. Este. Vlad Țepeș, bineînțeles (într-o astfel de istorie contează și moda, notorietatea actuală), care este prezentat cu acel caracter cunoscut în toată lumea, de conducător sadic și psihopat, care a ridicat tragerea în țeapă la rang de pedeapsă curentă,  folosind-o și ca strategie de înspăimîntare a inamicilor.

De la Montefiore putem descoperi noi, cei care am învățat o istorie „naționalizată”, și cît de interesanți și luminați au fost sultani precum Mahomed al II-lea sau Suleiman Magnificul (cel din serial). Cu alte cuvinte, aflăm că oamenii ăștia au făcut și lucruri mult mai importante decît să atace în mod „barbar” Țările Române și să se lupte cu ai noștri Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare și Petru Rareș.  

Din amintita carte, care probabil că nu se citește niciodată în ordinea capitolelor, se mai poate remarca și ceva ce Montefiore scoate neapărat în evidență, anume că destule dintre marile personaje ale Istoriei, mai ales cele mai rele, au avut origini obscure. A fost vorba adesea de indivizi cam ciudați, scăpați prin cine știe ce întîmplări de un destin obișnuit sau mizerabil, care s-au cățărat în vîrful cîte unei ierarhii, de unde făcut apoi lucruri teribile. Așa s-a întîmplat cu Hitler, care a terminat școala fără vreo calificare și a fost respins de două ori la Academia de Arte Frumoase din Viena, cu Stalin, fiul unui cizmar bețiv, care în tinerețe organiza spargeri de bănci și extorcări în folosul bolșevicilor, cu Mussolini, fiul unui fierar, arestat în tinerețe în Elveția pentru vagabondaj, cu Saddam Hussein care, bătut în familie, și-a petrecut adolescența mai mult pe străzi și a fost respins la colegiul militar, sau cu Mao Zedong, răzvrătit împotriva tatălui său care-l punea să muncească pămîntul. Să zicem că toți aceștia au profitat de tulbureala ideologică a nefericitului secol XX. Dar și cuceritori cumpliți, precum Gingis Han sau Timur Lenk, au fost doar fiii cîte unei căpetenii neînsemnate din zone îndepărtate ale Asiei. Un mare om de stat născut într-o colibă a fost și Abraham Lincoln, dar, bineînțeles, el nu face parte din seria celor pomeniți anterior. Din seria aceea ar fi făcut parte, desigur, și Ceaușescu. În mod just însă, Montefiore nu l-a considerat destul de important pentru a-l include printre cei care au schimbat cursul istoriei. El a schimbat doar manualele de istorie de care aminteam la început.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.