Columbo te poate face să uiți de izolare

8 mai 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Povesteam săptămînile trecute că mi-am petrecut unele din serile acestei perioade uitîndu-mă la episoade vechi cu locotenentul Columbo. L-am redescoperit, pentru a cîta oară? Actorul și personajul au o savoare care pentru mine (și cred că nu doar pentru mine) nu s-a perimat nici după decenii bune de la lansarea serialului. Și nu e vorba doar de nostalgia după un serial american pe care l-am urmărit în copilărie. Unele episoade, cum ar fi acela cu negustorul de vinuri (rol interpretat de Donald Pleasence) sînt de-a dreptul antologice. E de spus că există și un episod (Murder by the Book) regizat de un Steven Spielberg care se afla la începutul carierei (avea 25 de ani). Actorii sînt dintre cei mai buni, figuri destul de cunoscute sau chiar adevărate staruri. Johnny Cash, Mel Ferrer, Faye Dunaway sau Robert Vaughn nu sînt decît cîteva exemple.

Cred că Radu Cosașu e cel care a deslușit la un moment dat secretul ideologic al difuzării acestui serial în România comunistă. Columbo era polițistul într-un trenci ponosit (o ținută devenită legendară, care își are propria ei povestea), prost plătit, din bani publici, foarte abil în a prinde criminali care aparțineau aproape fără excepție clasei bogate a Americii. Or, dezvăluirea criminalității unor bogătași capitaliști americani de către un polițist sărac și inteligent nu putea decît să dea foarte bine într-o țară comunistă, chiar dacă bietul Columbo n-avea absolut nimic de-a face cu comunismul.

Dincolo de celebrele sale clișee, cel cu mîna ridicată, cînd se întorcea de la ușă spunînd „Just one more thing” sau de pildele legate de nevasta lui care nu apărea niciodată, Peter Falk a reușit să transmită personajului său un gen de căldură cu totul specială. Cu multă experiență și cu intuiția sa neobișnuită, Columbo pricepe imediat orice mister sau situație, fără să fie însă tipul de polițist versat, cinic și detașat. Implicarea sa foarte omenească în fiecare caz îl face să-i înțeleagă pe interlocutori într-un mod care depășește granițele stricte ale meseriei. Poate fi înțelegător chiar și cu unii dintre criminali. În același timp, formulele cu care se eschivează de la orice încercări de corupere sînt de fiecare dată pline de haz. Îl intuiește pe ucigaș imediat, singura problemă care-i solicită apoi eforturile fiind dovedirea lui.

Nostimada și popularitatea personajului au evident de-a face și cu imaginea și purtarea sa total atipică pentru un polițist american, cu care reușește să-i deruteze și pe făptași. Nu-l afectează disprețul cu care adesea e privit, trece senin peste umilințe și peste nervozitățile produse celor bănuiți, pe care nu-i slăbește cu întrebările lui aparent fără sens. Cu toate că întinde mereu capcane viclene, rămîne de fiecare dată el însuși, corect și dedicat aflării adevărului. În cele din urmă, modestia lui iese victorioasă în fața aroganței criminalilor. Columbo e eroul iscusit care lasă impresia de stîngăcie. Deși meticulos, merge de fiecare dată direct la țintă fără să piardă vremea cu amănunte nerelevante. Știe ce să caute la alți oameni și pare fascinat de natura umană. Latura asta, cum am spus, îl face cu totul aparte. Are totdeauna sfaturi sau vorbe de îmbărbătare care merg mînă în mînă cu micile tertipuri prin care reușește să afle cîte ceva. Pe scurt, mi se pare că poți recunoaște la el atributele unor eroi mitologici, de fapt, clișee etern valabile. E un veșnic David în luptă cu cîte un Goliat bogat și puternic. Se descurcă în situații aparent imposibile și cîștigă cu armele aparent slabe, cu inteligența. Știu că multora dintre dumneavoastră nu fac decît să vă amintesc ceea ce știați, de fapt, foarte bine. Ce remarc nou e doar că, dacă treci peste moda, mașinile sau tehnicile de filmare mai vechi, serialul continuă să fie și astăzi la fel de interesant. Columbo întrupează o serie de virtuți și ingrediente care au reușit să facă din el unul dintre cele mai de neuitat personaje pe care le-a creat televiziunea.         

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât vor plăti turiștii pentru o noapte de cazare în Mamaia, de 1 Mai: prețurile concurează cu cele din Dubai
Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai căutate stațiuni rămân Mamaia Nord și Vama Veche. Hotelierii și comercianții au majorat prețurile, concurând cu destinațiile de lux de pe planetă.
image
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian.
image
Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.