Granițele în vreme de molimă

Publicat în Dilema Veche nr. 849 din 16 - 22 iulie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

În ton cu Dosarul revistei din această săptămînă despre frontiere, am să invoc o experiență din această perioadă și una mai veche.   

Încep cu cea din timpul epidemiei de gripă aviară din 2006, cînd am încercat să intru, ca ziarist, cu acte în regulă, într-un sat din Brăila aflat în carantină. Nu mi s-a permis. Paza era extrem de strictă. Oamenii erau pe atunci opriți să intre sau să iasă din zonele puse sub carantină, deși boala se manifesta doar la orătănii, iar păsările sălbatice, purtătoare ale virusului, zburau, bineînțeles, cît se poate de liber. Am intrat totuși într-un sat vecin, aflat la numai doi kilometri. Acolo nu era carantină, deși orătăniile din curțile oamenilor mureau pe capete de o boală care mai întîi „le prostea”, după cum ziceau sătenii, exact la fel ca în satul carantinat. Atunci am perceput lipsa de logică a granițelor arbitrare trasate de autoritățile omenești în asemenea cazuri. Ce rost avea să tragi o linie între două sate cu aceleași probleme, într-unul să impui carantina și în celălalt nu? Ce rost avea să oprești mersul oamenilor cînd boala se transmitea prin zborul păsărilor, numai la păsări? Marele dirijor al acelor măsuri se numea Flutur.

Zilele trecute, treburile m-au purtat pe șoselele Europei, pînă în Germania. Nu știam exact ce mă aștepta într-o astfel de călătorie la vremuri tulburi. Auzisem că ungurii cînd blocau trecerea, cînd creau un culoar de transport strict supravegheat, cînd lăsau totul liber. Știam și că în zilele noastre nu te mai poți baza pe informațiile din presă. Ei bine, la vama din Nădlac, am așteptat doar vreo 20 de minute, pînă ce au fost controlate sumar cele cîteva mașini din față. Cîteva ore mai tîrziu, la trecerea dintre Ungaria și Austria, am prins un control selectiv. În fața noastră a fost oprită o limuzină de lux cu număr nemțesc. Grănicerii s-au uitat în portbagajul ei larg. Era plin ochi cu ceea ce păreau a fi niște rufe murdare. Au lăsat-o să treacă. Pe noi nu ne-au întrebat nimic. La prima benzinărie din Austria, acolo de unde trebuia să cumpărăm vigneta pentru autostradă, am descoperit cu surprindere că vînzătorii și jumătate dintre clienți nu purtau mască. Pe măsură ce înaintam în interiorul Austriei, observam că doar unii dintre străini, cei aflați în tranzit ca și noi, mai purtau din cînd în cînd mască. Localnicii renunțaseră de mult la acest accesoriu. Ni s-a explicat că în Austria nu mai existau nici un fel de restricții. Iar cetățenii „se supuneau” cu toții acestei lipse de restricții. Nici unul dintre ei nu purta mască, măcar așa, preventiv, pe cont propriu. Nu existau excepții individuale.

Am poposit într-o mică localitate de lîngă Viena, la un hotel ținut de niște români și apoi am mîncat la o terasă unde chelnerița ne-a abordat în română, ceea ce ne-a făcut să ne îndoim că părăsiserăm cu adevărat România. A doua zi am plecat mai departe spre Germania. La granița dintre cele două țări de limbă germană, mașinile încetineau sub privirile atente ale unor oameni în uniformă. Nimeni nu era însă oprit, așa cum, de altfel, ne cam și așteptaserăm. Dar în Germania am avut parte de o nouă surpriză. Aici, în interioare cel puțin, toată lumea purta mască. Regulile erau, din nou, altele. Și n-am putut să nu mă întreb, încă o dată, care ar putea fi legătura între granițele statale fixate de om și limitele de circulație ale unui virus. Cum se face că de-o parte nimeni nu se ferea de el, iar de cealaltă parte toți se fereau.

În München am urmărit tramvaiele, încercînd să distingem înăuntrul lor măcar un singur pasager fără mască. N-am descoperit nici unul. Disciplină nemțească.

A doua zi am participat la un mic dejun cu bufet suedez, dar cu reguli stricte, mănuși și dezinfectări constante ale mîinilor și meselor. Lumea nu-și scotea masca decît cînd ajungea cu gura deasupra propriei farfurii. Impresionant și trist.

La întoarcerea în vesela Austrie n-am mai zărit nici un grănicer, așa că abia dacă am știut cînd am ieșit din Germania. Întotdeauna granițele europene parcurse înspre est sînt mai permisive. Înspre vest, însă, e ca și cum ai merge în răspăr, grănicerii sînt mai vigilenți. Adică esticii care circulă în vest sînt în continuare mai controlați decît vesticii care circulă în est. Excepție a făcut intrarea în România. Acolo am așteptat o oră încheiată deși în fața noastră erau doar cîteva automobile. Nimeni nu putea înțelege de ce anume dura așa de mult. Era acel gen de așteptare imposibilă și fără rost cu care ne-am obișnuit prea bine din perioada comunistă. Nu pot spune dacă de vină erau ungurii sau românii.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.