Jefuitorii de sens

Publicat în Dilema Veche nr. 831 din 23 - 29 ianuarie 2020
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

„Jefuitori de sens!“ Așa-i numește pe unii dintre contemporanii săi un profesor pensionar. Un naiv care crede că, strigînd cîte ceva în gura mare, își mai poate trezi la viață semenii. Speră că le mai poate atrage atenția asupra unei catastrofe. „Furtul sensurilor.“ Confiscarea cuvintelor și asamblarea lor într-o ordine complet lipsită de etică. Violarea sălbatică a unor cuvinte, cumplita umilire și punerea lor la dispoziția unor proxeneți siniștri, care le forțează să se prostitueze. Cuvinte aflate la dispoziția unor impostori, a unor ticăloși care și-au dat seama că pot da o lovitură istorică, furînd cele mai mari valori posibile ale umanității. Sensurile. Și o fac în plină zi, fără ca cineva să observe jaful colosal. Asta strigă, deznădăjduit, un biet profesor pensionar, care se infiltrează la întîlniri între potentații planetei și protestează cît îl duc puterile. Cine e acest profet cu mințile pierdute în iluzia condiției ameliorabile a ființei umane? E un personaj care apare într-un episod al unui serial australian. Un visător. Un rătăcit în universul timpului său. Un profesor de literatură. Ce poate fi azi mai derizoriu decît să fii profesor de literatură?

Undeva, cîndva, în mințile noastre s-a produs o mutație adîncă. Literatura s-a detașat complet de tot ceea ce numim „lume concretă“. Și nu e o detașare aidoma marilor rupturi geologice. Nu e o sfîșiere tectonică, de dimensiuni colosale, care să ducă la o despărțire și, în cele din urmă, la o îndepărtare a unor continente. Nu e ceva vizibil și măsurabil pe niște hărți. Dar e un fenomen care se petrece în intimitatea tulburătorului mecanism „hartă și teritoriu“. E o rupere a puzderiei de fire nevăzute care alcătuiesc textura unei lumi. A lumii noastre, așa cum a fost ea pînă nu demult. E o atrofiere și o topire într-un lichid destinat excreției. Cine știe? Poate că e doar partea finală a unei circulații. Doar punctul terminus al unuia dintre traseele complet nebănuite ale vieții. Ceva ce era la un moment dat sevă hrănitoare circulă firesc în corpul pe care îl hrănește, iar apoi, golită complet de nutrienți, epuizîndu-și circuitul, pur și simplu se elimină. Poate că așa a fost și cu literatura. A irigat cîmpurile care păreau nesfîrșite ale umanului, pînă cînd, la un moment dat, a secat. Și-a fost înlocuită cu o substanță nouă. Una care folosește aceeași materie primă. Cuvintele. Cu diferența că noua substanță, pentru a putea hrăni, nu mai trebuie să fie descompusă, digerată, asimilată. Ea nu trebuie să mai alimenteze semnificații, sensuri, capacități de discernămînt sau direcții ale aspirațiilor. Pentru că, pur și simplu, le înlocuiește. Scopul său e hrănirea însăși. Nu creșterea. Ci îngrășarea.

Cuvintele nu se mai găsesc în lume. Nu mai pot fi culese. Ele sînt adunate de niște indivizi, ambalate și vîndute. Iar vinderea are loc într-un mod cît se poate de perfid. Ai senzația că te hrănești, dar ești hrănit. Ești în situația păsărilor din crescătoriile acelea gigantice. Stai închis în cuști deasupra cărora lumina artificială nu se stinge niciodată. La un anumit interval, o mașină te ia de gît, îți cască gura și-ți toarnă hrana direct în stomac. Nu mai trebuie să faci nici un efort. Pentru că, de fapt, tu ai cerut să fii aici. Jefuitorii de sens te-au convins că asta e direcția. Așa încît ai ajuns să-i rogi și să-i plătești pentru a fi adus în acest stadiu. Ba încă ai senzația că ți se face o favoare că ești aici. Ai parte de tratamentul unui privilegiat. Și se naște o competiție a obținerii acestor privilegii. O încleștare cruntă. O luptă pe viață și pe moarte, să fii adus în aceste baterii de îngrășare. Și ai senzația că ești în primele rînduri ale marșului progresului. Trăiești cu impresia că ai prins cele mai bune locuri pe care ți le poate oferi spectacolul vieții. Și ți se pare că asta e fericirea.

Jefuitorii de sens au furat cuvintele din lume. Și au făcut asta învățînd din experiența vechilor jefuitori. Imaginați-vă următorul mecanism: comorile inestimabile din mormintele egiptene, culminînd cu mumiile din sarcofage, erau, pînă la urmă, finite ca număr. Oricîte zeci, sute de mii, milioane de artefacte vor fi fost înghesuite în fabuloasele morminte faraonice, numărul lor era, fatalmente, limitat. La un moment dat, n-a mai fost nimic de jefuit. Mormintele pline de comori s-au epuizat. Cu cîteva excepții pe care le vedem prin muzee, totul a fost jefuit. Marea găselniță a jefuitorilor de sens mută ideea de jaf la un alt etaj al înțelegerii, într-o nouă paradigmă. Hoția contemporană, ca să găsească ceva măreț de furat, mută viața însăși. O așază într-o perspectivă nouă. Ca să nu ajungă la finalul numărătorii pieselor de rezistență, adică al mumiilor, jefuitorii contemporani le multiplică la nesfîrșit. Cuvintele, textele și sensurile au devenit niște mumii de cea mai largă circulație. O colosală industrie a cuvintelor-mumii a pus stăpînire pe lume. Sensurile mumificate umplu tot. De la calele vapoarelor de transport pînă la cele mai performante dispozitive de stocare a datelor. De la spațiile cele mai concrete pînă la iluzia „norului“ de deasupra noastră.

Pentru că așa credem, la propriu. Că datele noastre personale, toată deșertăciunea adunată de-a lungul unei vieți, miliardele de poze și filmări, cele mai diverse acte cu putință, toate documentele acestei lumi, banii virtuali și banii concreți transformați în valori ale unor conturi „puse bine“, toată memoria, dar și toată viața acestei umanități, totul e păstrat „în siguranță“, în „cloud“. În nor. Jefuitorii de sensuri nu mai sînt fraierii care ascundeau prada în peștera în care se mai strecura și Ali Baba. Furînd sensurile, au trimis toate privirile umanității în altă direcție. Iar lucrurile concrete au rămas la bunul plac al jefuitorilor. Omenirea privește în altă parte. E un mecanism vechi de cînd lumea. Dar pe care noi, acum, așezați în tribunele acestui măreț spectacol, îl încurajăm frenetic.

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.