Libertatea religioasă între uz şi abuz

Publicat în Dilema Veche nr. 436 din 21-27 iunie 2012
Libertatea religioasă între uz şi abuz jpeg

În ce limite am putea spune că se încadrează libertatea religioasă? Marianne Thieme, liderul Partidului pentru Drepturile Animalelor din Olanda, oferă acest răspuns: „Libertatea religioasă se opreşte în punctul unde încep suferinţele oamenilor sau ale animalelor“.

Singurul partid pentru Drepturile Animalelor care are reprezentanţă într-un Parlament naţional a emis un proiect de lege prin care susţine asomarea animalelor sacrificate pentru carne. Propunerea legislativă a stîrnit reacţii negative din partea liderilor islamici şi evrei, care văd în această lege o ameninţare a propriei libertăţi religioase – religie care interzice mîncatul cărnii animalelor sacrificate prin asomare.

Ca urmare, parlamentul olandez le-a acordat acestora o perioadă de un an pentru a demonstra că metodele de sacrificare tradiţionale sînt la fel de lipsite de durere ca asomarea. Dacă nu vor aduce aceste dovezi, metoda asomării va fi implementată ca lege.

Între timp, în Statele Unite, cardinalii Bisericii Catolice l-au acuzat pe preşedintele Barack Obama că ar fi lezat libertatea religioasă, cerînd marilor companii, incluzînd spitalele catolice şi universităţile, să acopere costurile metodelor de contracepţie prin extinderea asigurării medicale. În Israel, ultraortodocşii, cei pentru care legea iudaică interzice orice atingere între bărbaţii şi femeile care nu sînt căsătoriţi, cer locuri separate în autobuze, încercînd de asemenea să oprească planul guvernamental prin care nu se mai oferă scutire de la serviciul militar pentru studenţii teologi, practicanţi (63.000 în 2010).

Cînd oamenilor le este interzisă practicarea religiei – prin legi, de exemplu, legi care interzic idolatrizarea în anumite privinţe –, nu încape nici o îndoială că libertatea religioasă este încălcată. Persecutarea religioasă a fost o practică des întîlnită în secolele trecute, iar cazuri mai există şi în zilele noastre.

Dar interzicerea ritualului sacrificării animalelor nu-i opreşte pe evrei sau pe musulmani să-şi practice religia. În timpul dezbaterii propunerii legislative iniţiate de Partidul pentru Drepturile Animalelor, Rabinul Binyomin Jacobs, Şeful Rabinilor din Olanda, a declarat membrilor parlamentului: „Dacă nu vom mai putea practica ritualul sacrificării animalelor, nu vom mai mînca carne“. Iar aceasta, bineînţeles, este o alegere demnă de urmat, dacă aderi la o religie care cere ca animalele să fie sacrificate într-o manieră mai puţin umană decît una care poate fi realizată prin metode moderne.

Nici islamismul sau iudaismul nu prevăd consumul cărnii ca lege. Şi fac apel la evrei sau la musulmani, să nu facă mai mult decît am ales eu însumi să fac, din motive etice, de mai bine de 40 de ani.

Restricţionînd apărarea legitimă a libertăţii religioase strict la respingerea propunerilor care i-ar împiedica pe oameni să-şi practice credinţa, se rezolvă multe alte probleme care pretind că miza ar fi libertatea religiei. De exemplu, să le permiţi bărbaţilor şi femeilor să stea alături într-un autobuz nu încalcă legea ortodoxă iudaică, pentru că aceasta nu prevede folosirea transportului în comun. Este doar o convenţie de care ne putem lipsi – iar evreii ortodocşi cu greu pot să pretindă că menirea legii pe care o urmează este să le facă viaţa cît mai uşoară.

În aceeaşi direcţie, cerinţa administraţiei Obama, de a oferi metode de contracepţie acoperite de asigurarea medicală, nu-i împiedică pe catolici să-şi practice religia. Catolicismul nu-şi obligă credincioşii să conducă spitale sau universităţi. (Guvernul scuteşte deja parohiile şi diocezele de taxe, trasînd o distincţie clară între instituţiile centrale şi libertatea cuiva de a practica religia aleasă.)

Bineînţeles, reticenţa Bisericii Catolice de a renunţa la reţeaua extinsă de spitale şi universităţi era de aşteptat. Personal, cred că mai degrabă ar prefera să accepte faptul că asigurarea medicală a metodelor de contracepţie poate fi compatibilă cu legile religioase. Dar, dacă Biserica ar lua decizia de a ceda conducerea spitalelor şi a universităţilor în favoarea celor care sînt dispuşi să ofere aceste beneficii, catolicii ar fi la fel de liberi să-şi practice religia.

Scutirea militară, în numele religiei, poate fi mai dificil de rezolvat, pentru că unele religii prevăd pacifismul. Problema este de obicei rezolvată de alternative prin care stagiul este totuşi îndeplinit, chiar dacă acestea nu includ mersul pe front şi participarea activă în războaie (tocmai pentru ca religiile să nu atragă enoriaşi doar pentru această scutire).

Cu toate acestea, iudaismul nu este o religie pacifistă, deci libertatea religioasă nu este o miză reală. Ultraortodocşii vor scutirea pentru cei care petrec timpul studiind Torah, pe motive că aceasta este la fel de importantă pentru bunăstarea statului Israel, ca şi serviciul militar. Oferind opţiunea unui serviciu naţional non-militar, problema se va rezolva doar dacă aceasta înseamnă studiul Torah-ei. Însă majoritarea laică a Israelului nu împărtăşeşte ideea că studiul religios este la fel de benefic ca stagiul militar.

Nu toate conflictele între religie şi stat sînt uşor de rezolvat. Dar faptul că aceste trei probleme, toate stîrnind controverse actuale în ţările lor, nu încalcă de fapt libertatea religioasă sugerează că recurgerea la „drepturile religioase“ este un abuz, creîndu-se astfel o falsă problemă.

Peter Singer este profesor de bioetică la Universitatea Princeton şi profesor laureat la Universitatea Melbourne. A publicat, printre altele, volumele Practical Ethics, One World şi, recent, The Life You Can Save.

Copyright: Project Syndicate, 2012 www.project-syndicate.org   

traducere de Stela GIURGEANU 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.