Mama Etna

Publicat în Dilema Veche nr. 823 din 28 noiembrie – 4 decembrie 2019
Mama Etna jpeg

Zeus, zeul zeilor, l-ar fi îngropat pe sinistrul monstru Typhon, cel cu o sută de capete, sub muntele Etna, fumul și aburii pe care-i aruncă în aer vulcanul fiind de fapt răsuflarea acestuia, iar lava clocotită care iese la răstimpuri din vulcan fiind gîfîirea grea a monstrului cînd se întoarce de pe o parte pe alta sub povara muntelui. După altă poveste, sub Etna l-ar fi îngropat zeița Atena pe gigantul Enceladus, care la rîndul său se luptase cu zeii olimpieni. Un al treilea mit grecesc spune că Etna ar fi fost, de fapt, forja zeului meșter fierar Hephaistos, care la romani a căpătat chiar numele Vulcan.

Ei bine, ignorînd aceste mituri, ghidul nostru italian, Orazio, ne spune că, în cele mai multe legende, Etna ar fi o femeie. Una capricioasă care se supăra (foc) pe bărbații care se îndrăgosteau de ea și-i făceau curte. „De fapt, eu m-am născut aici, în Catania – spune el –, iar cînd am mai crescut, am început, normal, să întreb lucruri despre Etna pe care o vedeam în fiecare zi, iar uneori scotea flăcări. Mi s-a spus că Etna e ca mama noastră. Cum adică mama, ce mamă explodează așa? Păi, da, mi s-a răspuns, și mama se supără și chiar te amenință cînd nu‑ți faci lecțiile sau nu ești cuminte. Mama poate să pară dură, chiar rea uneori, dar tot ce face e spre binele tău. Mama te hrănește, te crește, te adăpostește. Etna e exact ca mama. Cenușa vulcanică e foarte fertilă, ce crește acolo unde a curs lava, bineînțeles la mulți ani după ce s-a răcit, e foarte bun și hrănitor. Legumele și fructele care cresc în fermele din apropierea vulcanului sînt foarte gustoase și sănătoase pentru că extrag din acest sol o mulțime de minerale: fier, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, zinc, seleniu. Știți portocalele roșii de Sicilia? De ce sînt roșii? Fiindcă ele cresc aici, în zona Etnei, și extrag fierul care e foarte mult în pămîntul acesta, de aceea devin roșii. (În timp ce ascult povestea ghidului, mi-aduc aminte că în piața din Catania am văzut și conopidă mov-roșcată, probabil din același motiv.) Iar în jurul vulcanului sînt o mulțime de ferme unde se cultivă o diversitate foarte mare de fructe și legume care se vînd apoi peste tot. Mama ne aduce deci hrană și ne face și rost de bani prin aceste bune produse vegetale care i se datorează. Tot ea e cea care ne oferă posibilitatea să ne facem case cu  pietrele foarte bune de construcții pe care ni le dă. Noi, localnicii, privim acest munte, deci, ca și cum ar fi o femeie. Despre Etna se mai poate spune că nu omoară niciodată pe nimeni. Lava ei curge încet, ai timp să fugi din calea ei. Nu te omoară, dar în cele din urmă distruge totul în cale. Catania, de altfel, a fost distrusă de vulcan de șapte ori în istoria ei, din Antichitate și pînă în 1669, cînd a avut loc cea mai recentă erupție care a ajuns pînă în oraș. Foarte des, mai spune ghidul, cînd Etna răbufnește, avem spectacol ca de artificii în oraș.“

E impresionantă dragostea localnicilor pentru muntele lor. Nu mai vorbesc că și turismul de pe Etna le aduce o mulțime de beneficii.

E octombrie și urcăm pînă sub craterele active în care se produc explozii și care foarte des scot vălătuci de fum negru. Jos, în Catania, poți face baie în mare, care e caldă, dar sus, la trei mii de metri altitudine, sînt cîteva grade peste zero, un vînt gata să te doboare și fulgi de zăpadă răzleți. La cabanele de acolo, construite temporar (pentru că oricînd pot fi acoperite de lavă – ultima oară s-a întîmplat în 2001), se închiriază bocanci și geci groase pentru că nimeni nu poate veni pregătit de la clima blîndă de jos cu haine de iarnă. De la două mii de metri în sus nu mai e decît un fel de deșert negru. Iarna se acoperă cu zăpadă (nu și craterele active, adică vîrfurile cele mai înalte pe care zăpada nu se așterne pentru că sînt calde). Din cauza vîntului, cenușa vulcanică îți intră în ochi și în gură, unde-ți scrîșnește printre dinți. Ghizii poartă ochelari de protecție. E un spectacol. Pericolele sînt excluse pentru că Etna e un vulcan pe care oamenii au învățat să-l prevadă. Cînd e pericol, excursiile se sistează.

Ghidul ne duce și într-o mică localitate de la poale, Zafferano, la o fermă unde se face agricultură, apicultură și viticultură „de vulcan“, unde ni se dau spre degustare niște lucruri cu totul speciale (de exemplu, vin cu mireasmă de migdale sau miere cu aromă și culoare de fistic). Orazio ne povestește cum, în 1992, mica localitate Zafferano era în pericol să fie acoperită de rîurile de lavă care se revărsau de pe Etna. Atunci preotul a cerut întregii comunități să se adune ca să se roage. S-au rugat fierbinte la Dumnezeu ca lava să se oprească, iar lava s-a oprit la cîțiva metri de primele case. Lîngă locul unde a ajuns fluxul de lavă și care se distinge foarte bine și astăzi au ridicat o statuie Fecioarei Maria. Căutînd eu ulterior povestea pe Internet, am descoperit că minunea a fost bine canalizată de oameni nu doar cu rugăciuni. Mai precis, marina Statelor Unite și armata italiană au intervenit și, prin explozii controlate, au redirecționat curgerile de lavă așa încît să nu ajungă în localitate. Dar putem să zicem că, ajutați de Dumnezeu, bravii militari și-au dus misiunea la îndeplinire.

 Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.